ZADAR a jeho znamenitosti

Zadar 11 pamiatok , ktoré ťa očaria 

 

Zadar je bezpochyby jedným z najkrajších chorvátskych miest  a podľa niektorých určite aj najlepší. _ 

A naozaj , keď sa trochu zamyslíme a pozrieme sa na to Čo vlastne mesto Zadar ponúka svojim miestnym obyvateľom a turistom , je ťažké protirečiť ľuďom ktorí to tvrdia .



Zoznam pamiatok tohto mesta je extrémne dlhý  a ja som pre Vás vybrala 11 z veľkého množstva : 

1. Park kráľovnej Jeleny Madijevky

2. námestie piatich studní

3. Kostol svätého Donáta

4. Fórum

5. Archeologické múzeum Zadar

6. Varoš

7. Kalelarga

8. Zadarský most

9. Morský orgán a Pozdrav slnku

10. Katedrála sv. Stosija

11. prístav Foša


 

Aby ste navštívili a videli všetky znamenitosti tohto mesta určite si to žiada veľa času.  

V Zadare historické a kultúrne dedičstvo je dokonale zachované aj dnes a  toto mesto má čo ponúknuť. 

Jedna z vecí, ktoré sú absolútne atraktívne pre turistov je fakt , že v samom centre mesta nie je žiadna  cesta  a teda je prehliadka pamätihodností celkom dobre dostupná pre všetkých, ktorí milujú chodiť a vytvárať si  spomienky . 

Spomeňme teda niektoré z najznámejších pamiatok mesta Zadar.

Park kráľovnej Jeleny Madijevky

Park kráľovnej Jeleny Madijevky je vlastne prvým verejným mestským parkom v Zadare. Tento park bol otvorený už v roku 1829, 16. septembra. Franz Ludwig von Welden bol guvernérom Dalmátskeho kráľovstva a keďže bol veľkým fanúšikom prírody a botaniky, sám navrhol tento dnes už ikonický park. Perivoj vo veľkej miere pestoval románsky štýl a je plný rôznych budov, ktoré možno nájsť v rôznych častiach sveta, ako sú čínske pagody, grécke chrámy, maurské kaviarne a podobne. Preto je Zadar skutočným malým epicentrom medzinárodných pamiatok. Je určite zvláštnym zážitkom navštíviť tento park, aj keď bol počas druhej svetovej vojny značne poškodený a určité množstvo pôvodných rastlín, žiaľ, neprežilo.



námestie piatich studní

Námestie piatich studní je prepojené s parkom kráľovnej Jeleny. A toto námestie nesie svoj vlastný historický príbeh. Totiž, keďže bol vybudovaný počas tureckého obliehania tejto časti Európy, pre prípad dlhšieho obliehania Zadaru bolo vybudovaných päť studní. Keďže je toto námestie prepojené so Záhradou kráľovnej Jeleny, cez toto námestie sa vlastne dá vstúpiť priamo do záhrady. Okrem toho, že námestie veľmi lahodí oku a turistickým návštevám, slúži aj dnes na rôzne stretnutia, koncerty a podobné spoločenské aktivity.



Kostol svätého Donáta

Je takmer nemožné spomenúť pamiatky Zadaru bez zmienky o tomto kostole. Ide o kostol, ktorý je asi najznámejšou stavbou z raného stredoveku v celom Chorvátsku. Pochádza z 9. storočia a práve pre svoj vek sa úplne nezachoval. Napriek všetkému sa však tento rozpoznateľný kruhový kostol aj dnes využíva na rôzne príležitosti. Akustika samotného kostola je mimoriadna, takže je celkom vhodný na rôzne druhy koncertov, na ktorých Zadar v žiadnom prípade nechýba. Známym podujatím je Hudobný večer v St. Donáta, ktoré sa od roku 1961 konajú pravidelne každý rok.



Fórum

Rímske fórum sa nachádza pri kostole sv. Donáta. Fórum vzniklo v 1. storočí pred Kristom a je úžasné, ako dobre sa zachovalo aj dnes. Aj keď je do určitej miery zdobené a rafinované s niekoľkými malými detailmi, Forum je ústredným miestom pre Zadar a pitie kávy počas prestávky a vyžaruje špeciálnu atmosféru, ktorá návštevníkov vráti do dávnych čias, keď tejto oblasti vládli Rimania.

Archeologické múzeum v Zadare

Archeologické múzeum v Zadare je druhé najstaršie múzeum v Chorvátskej republike a patrí medzi najstaršie múzeá v Európe. Bola založená v 19. storočí. Nachádza sa priamo pri spomínanom Fóre a je v ňom vystavené veľké množstvo predmetov a artefaktov, ktoré ukazujú, aké to bolo žiť v Dalmácii počas rímskej nadvlády. Okrem toho sa tu nachádza aj množstvo predmetov z doby kamennej a bronzovej a predmetov dôležitých pre minulosť celého Chorvátska.



Varoš - časť mesta Zadar

Varoš je asi najkrajšia časť mesta. Zadar má čaro stredomorského miesta, viditeľné najmä vo Varoši. Keď povieme, že je to mestská časť, kde sú úzke uličky ohraničené kamennými domami, z ktorých väčšina má okná s drevenými rámami, určite už majú turisti v hlave nejaký ten svoj obraz a predstavu, pretože práve v takýchto uliciach sa píšu piesne, básne a vyznáva láska ... a taktiež toto je miesto na natáčanie miestnych  reklám na rôzne produkty charakteristické pre túto časť Chorvátskej republiky.



Kalelarga

Keď už sme pri tých uliciach, ako nespomenúť ulicu venovanú jednej z najkrajších piesní u nás. Hoci má oficiálny názov Široká ulica, málokto ju tak volá. Pre samotných Zadarčanov je táto ulica oveľa viac. Je to zrejmé z mnohých piesní a príbehov venovaných Kalelarge. Navštíviť Zadar a neprechádzať sa po Kalelarge je možno zrovnateľné s príslovím, že je to ako prísť do Ríma a nevidieť pápeža.



Zadarský most

Mosty majú v skutočnosti oveľa väčší význam, ako by im priemerný človek prisúdil. Hoci tento most nemá veľmi bohatú históriu a nespájajú sa s ním žiadne významné príbehy a legendy, ako miesto na prechádzky a prehliadku mesta je úplne nádherný. Ak ste k tomu stále skeptickí, stačí sa prejsť cez most počas západu slnka. Všetko bude oveľa jasnejšie. Zadar je spojený týmto mostom pre peších, ktorý je po celý deň plný ľudí.



Morský orgán a Pozdrav slnku

Dve z najmodernejších dominánt mesta Zadar sú Morský organ a Pozdrav slnku. S najväčšou pravdepodobnosťou sú tieto lokality v súčasnosti najnavštevovanejšími lokalitami v každej turistickej sezóne v Zadare. Morský organ je navrhnutý tak, aby vytváral hudbu pod vplyvom vetra a morských vĺn cez obrovské píšťaly organu, ktoré sú umiestnené pod betónovými schodmi, kde sa dá chodiť alebo sedieť a kochať sa výhľadom. Pozdrav slnku je ďalší typ objektu, ktorý spája človeka a prírodu. Rôzne svetelné efekty pod sklenenou podlahou sa rozsvietia po západe slnka a sú určite jedinečným zážitkom pre pokojnú nočnú prechádzku. Je ťažké povedať, že niekto zostal po návšteve týchto nádherných pamiatok ľahostajný.



Katedrála sv. Stosija

Katedrála sv. Stošija je najväčšou katedrálou v Dalmácii. S výstavbou tejto katedrály sa začalo v 4. storočí a súčasnú podobu dostala niekedy okolo 12. a 13. storočia. Je to tiež jedna z najznámejších budov a pamiatok mesta Zadar a vedľa nej sa nachádza aj zvonica, ktorej stavba bola dokončená v roku 1894. Zvonica bola postavená podľa vzoru zvonice z ostrova Rab.



Prístav Foša

Na záver tohto zoznamu, ku ktorému sa určite dajú pridať mnohé ďalšie, treba spomenúť ako jednu z pamiatok prístav menom Foša. Je to mimoriadne starý prístav zdobený Zemskou bránou. Pevninská brána je hlavným vstupom do mesta. Jednou z najvýznamnejších umeleckých scén pri Zemskej bráne je Svätý Krševan na koni. Svätý Krševan je patrónom mesta Zadar. Ak navštívite tento prístav a z nejakého neznámeho dôvodu sa vám zdá povedomý, hoci ste tam nikdy neboli, môže to byť preto, že práve tento prístav bol a stále je veľkou inšpiráciou pre výtvarných umelcov, ktorí ho zobrazili na svojich plátnach na veľké množstvo príležitostí.



Zadar je plný takýchto umeleckých a architektonických detailov a koľko ich v starej časti mesta naozaj je - odporúčame, aby ste sa presvedčili sami





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení