aká vlastne bola tohtoročná dovolenka v Chorvátsku ...



 Pre turistov, ktorí vnímajú dovolenku ako synonymum úteku z hektickej mestskej vravy a každodennej rutiny, predstavuje Chorvátsko šťastnú voľbu.


Malebná a rôznotvárna krajina je vhodným cieľom pre milovníkov mora, na svoje si prídu aj tí, ktorí skúmajú pamätihodnosti minulých čias, alebo vyhľadávajú prechádzku po osamotenej pláži a objavujú vitalitu mediteránskych mestečiek. Verím, že Vás táto krajina vždy niečím prekvapí. 

Výhoda dovolenky v Chorvátsku je možnosť cesty na vlastnú päsť. Ja som predtým než som tu zakotvila na trvalo,  bola už rôznym spôsobom. V mladosti stopom, autobusom, autom, lietadlom. Ako sa sem dostať najlepšie? Mne vyhovuje cesta autom. Zastavím sa kedy a kde chcem, dám kávu alebo obed, mám dosť času fotiť a spoznávať aj zákutia vnútrozemia. Ak plánujete cestu autom, tak pravdepodobne najvhodnejšia trasa zo Slovenska vedie krížom cez Maďarsko a sever Chorvátska. Rovnako v pohode to je aj cez Rakúsko. Ako budete mať náladu. Cez Rakúsko Slovinsko je to rýchlejšie a po kvalitnejších cestách takto to vnímam ja. 


Cestu do Chorvátska tam aj späť však netreba vnímať iba ako nutný presun. Užite si ju a spoznávajte.

Dovolenkujte na polceste, zastavte sa pokochajte sa krásou prírody, ktorá je tu neskutočná. Vhodné obdobie na takéto spoznávanie je od konca apríla do ideál koniec októbra. 

Dnes už vedie celým územím Chorvátska diaľnica, no v minulosti išlo o dosť namáhavú a náročnú trasu cez množstvo dedín a mestečiek. Dnes je už cesta k moru krížom cez Chorvátsko veľmi rýchla. Samozrejme, za predpokladu, že sa nedostanete do dlhých kolón, ktoré vznikajú vo vrchole sezóny v mesiacoch júl a august. Vtedy je pravdepodobne najlepšie vyraziť na noc a hlavne je sa vyhnúť víkendu. 


Poďme si zhodnotiť a porovnať ceny a rozobrať určité fámy, ktoré mne hlava neberie. Už takmer štvrtý rok trvajú masívne mediálne antikampane proti Chorvátsku. Áno je to možno ten štýl "aj negatívna reklama je reklama". No mne naozaj toto hlava neberie. Ono tie čierne scenáre sa tu nedejú, alebo asi žijem v inom Chorvátsku ako o ktorom tieto média píšu! 

Je síce pravda, že ceny niektorých apartmánov sa v Chorvátsku zvýšili medziročne o 20 až 30 percent, ceny v reštauráciách sú vyššie v priemere o 15 percent, taktiež je pravda, že ideme presne rovnakým scenárom ako to bolo na Slovensku "nemení sa cena ale mena" a všetci dobre vieme ako to dopadlo ... aká bola neskutočná inflácia. My pamätníci vieme si dokonca aj spomenúť ako sme išli do obchodu a mali 10 Kčs (korún československých) a doniesli plnú tašku tých našich detských dobrôt .. no skúste to dnes !? za cca 0,35 e ťažko niečo naše deti kúpia! Rovnako je to dnes v Chorvátsku za 0,50e moja dcéra si nekúpi to čo by si kupila v čase kedy Chorvátsko malo menu v kunách. 

Na druhej strane ceny sú pri Jadrane veľmi porovnateľné s cenami v Bratislave a nejde o žiadnu katastrofu. No jedna veľká chyba Chorvátska je, že smerujeme tu k takzvanému „Masovému turizmu" čo teda nie je dobré ani pre domáce obyvateľstvo a ani pre samotných dovolenkárov.  Tejto téme masový turizmus a plánovanie dovolenky vopred a mať vopred rezerváciu a vyhýbanie sa cesty na blind sa povenujem v samostatnom blogu. 

No nie je všetko tak čierne, ako písali počas sezony média, vždy všade a vo všetkom sa však dá nájsť lacnejšia alternatíva.. a ozaj tie  problémy s ropnými škvrnami, žralokmi, medúzami, kvalitou  vody (mora) či nadpisy článku kde Vám písali  "Chorvátsko čaká rekordná sezóna a také sú aj ceny." alebo ako "Obchody v letoviskách v nedelu budú zatvorené" či mediálna masáž a porovnávanie cien v reštauráciách či cien zmrzliny, nebezpečná korytnačka v mori ... nič z toho nebolo toľko relevantné, aby Vás to odradilo od dovolenky v Chorvátsku... áno more má aj ryby, korytnačky, medúzy, žralokov. Dokonca v mori žije morská tráva vlasulja, ktorá vie bolestivo popŕhliť vašu pokožku ako medúza. Ale to more je ich domov a oni nám v lete dovolia si to more užívať a preto my ľudia musíme sa správať s rešpektom voči prírode. V chorvátskej prírode sa nachádzajú aj hady, jašterice, gekony či divé svine aj medvede! Máme aj pohoria a planinári by mali pri výletoch zvoliť vhodnú obuv a odev! Aj toto je Chorvátsko a toto je príroda a človek nie je pán sveta ! Pokiaľ si toto ľudia uvedomia neexistuje, aby ho nejaký takýto článok odradil od dovolenky v Chorvátsku! 

..  

vyberám iba zopár z komentárov Vás dovolenkárov u nás v Chorvátsku 



darmo Chorvátske more je Slovenské more .. bolo a bude .. a na tie antikampane si asi budeme musieť zvyknúť a vyblokovať tie stránky a nepodporovať ich našim klikaním a čítaním týchto článkov!!!


... ďalší blog, ktorí pripravujem bude na tému 

  "ako sa rozmohli internetové podvody a ponuky fake ubytovania a ako sa vyhnúť tomu, 

aby ste naleteli takýmto "podvodníkom" " 


do skorého čítania 

vaša adminka skupiny 

DOVOLENKA V CHORVÁTSKU 








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení