manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

  Pozor na podvody s ubytovaním!


V rôznych Facebookových skupinách o Chorvátsku sme narazili na pár príspevkov, keď si ľudia cez tú danú skupinu dohodli ubytovanie, zaplatili zálohu a protistrana prestala reagovať. Alebo dokonca prišli na miesto a nikto o nich nevedel, pretože ubytovanie patrilo úplne niekomu inému, než komu poslali zálohu. Ano proste toto sa deje posledné tri roky. Kriminálna polícia v rámci Europy - tzv kibernetické podvody sa týmto zapodieva presne tri roky. 

Ide o veľmi šikovnú organizovanú skupinu, ktorí používajú všetko tak šikovne, že ich ip adresa nie je dohladateľné a to som napísala úplne jednoducho pre jednoduchých ľudí, pretože toto je ozaj pre mňa taktiež španielska dedina. 

Dávajte si prosím na podvody pozor, hľadajte si recenzie nielen na konkrétne ubytovanie, ale aj na osoby, ktoré Vám ubytovanie ponúkajú.

Mnohé skupiny na fb, ktoré slúžia ku vyhľadávaniu dovolenky v Chorvátsku v apartmánoch sú verejné.

Toto je prvé čo nie je veľmi bezpečné. Obsah a príspevky takýchto skupín vidí doslova ktokoľvek. Ano pre admina je to výhodné jeho skupina rastie a zväčšuje sa a tým on získava prestíž, ale pre Vás to nie je bezpečné, lebo vám v správe môže pristáť správa od kohokoľvek. Práve takéto skupiny obsahujú množstvo členov, tzv fake profilov, vytváraných za účelom podvodu.

Scenár je väčšinou rovnaký - podvodník stiahne z internetu fotky nejakého ubytovania, odkopíruje popis ubytovania 

vo FB v skupinách reaguje na každý dotaz a hádam fiktívne vlastní celé Chorvátsko... 

väčšinou zálohu chcú poslať na účet mimo Chorvátska, najlepšie aj mimo EÚ (napríklad Srbsko, Bosna atď.) no podľa nových zistení sú to účty otvárané hackerským spôsobom bez fyzickej prítomnosti v banke na chorvátske mená a iban vyzerá že ide o banku v Chorvátsku ..alebo je to osoba, ktorej zneužili OP (krádež a podobne) 

pritom je to iba šikovná kamufláž - zväčša je to fake  banka 

a potom si Vás zablokujú.. niekedy ani to, ale keď žiadate potvrdenie - tvrdia, že "zmluvu" vám môžu poslať až po uhradení celej sumy!!!  pozor my prenajímatelia neposielame žiadnu zmluvu 

my posielame potvrdenie o úhrade a tzv voucher kde vám uvedieme adresu apartmánu telefon vase meno priezvisko telefon email a počty osob a sumu na doplatenie v hotovosti pri príchode na ubytovanie !!! naše úhrady su od 50 - 100 eur do max 35% z celkovej sumy za pobyt 

pozor aj na to - títo podvodníci píšu cez prekladač google - raz je to v mužskom rode inokedy v ženskom  

niekedy sa aj pomýlia a vy žiadate ubytovanie na Pagu a oni Vám pošlú Primošten adresu či Vodice .. fotografie sú vždy ukradnuté z rôznych portálov nikdy to nie je ubytovanie ktoré sa na adrese ktorú pošlú naozaj nachádza 

.. vždy pozerajte google adresu 

vždy hľadajte recenzie na ubytovanie 

vždy googlite aj fb meno profilu ktorí vám píše a posiela ponuku 

máte právo žiadať  od ubytovateľa - priamy odkaz tj link na web - stránku alebo fb stránku 

- podvodníci toto nemajú !!!! 

 Podvodník nebude strácať čas s tvorbou webu, aby obral pár ľudí. Na FB je to jednoduchšie, len vytvorí nový profil a ide ďalej. 

naozaj buďte obozretní !!!!!

Keďže málokto z vás vie perfektne chorvátsky, tak v takýchto správach ťažko odhalíte zlú chorvátčinu. Tým chcem povedať, že v prípade takýchto podvodov väčšinou nejde ani o Chorvátov, ale príslušníkov iných štátov. Pokojne to môže byť nejaký Francúz alebo Ind, ktorý si na Vás privyrobil (týmto sa ospravedlňujeme spomenutým krajinám - uviedla som to  ako príklad.

prosím vo vlastnom záujme nepadajte na výhodné cenové ponuky takéhoto typu - často v eufórii prehliadnete všetky spomenuté indície PODVODU 

Pokiaľ chcete mať istotu, že nejde o podvod, vyžadujete po ponúkajúcom tzv. kategorizaciju

R J E Š E N J E  -  Odobrava se pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu na ime

 .... 

 je to oficiálny úradný dokument o tom, že apartmán je schválený na krátkodobé turistické ubytovanie v domácnosti tj privátne vlastníctvo majiteľa.


Okrem toho tiež budete mať istotu, že nebudete ubytovaní v prestavanej garáži od niekoho, kto prenajíma na čierno. Aj keď čo sa budeme rozprávať, aj toto sa dá sfalšovať, ale podvodník tým nebude strácať čas.

RADA - ak ste sa stali obeťou podvodníka tohto typu - nehanbite sa a určite to chodte oznámiť na najbližšiu Políciu

 - ak ste to zistili v časovom rozmedzí do 24 hodín od zaslania zálohy - viete túto platbu "OPOZVAŤ"  tj zrušiť buď samy, alebo okamžitou návštevou v pobočke Vašej banky a banka stiahne poslané peniaze.. 

 add prenájom na ČIERNO :  

také prenajímanie na čierno tiež je téma  sama za seba .. 

príklad: 

dieťa  si zlomí nohu pádom z balkona, na miesto príde sanitka, ktorá súčasne volá aj krimi políciu na obhliadku a zápis ako sa toto stalo, majiteľ je povinní dať k nahliadnutiu vaše nahlásenie do registra MUP cez evisitor .. ten kto nemá kategorizáciu a prenajal vám apartmán na čierno Vás nemá ako nahlásiť do evisitor, pretože takéto ubytovanie tieto prístupy nemá .. polícia udelí pokutu majiteľovi, ubytovanie mu zapečatí, vy počas stresujúcej udalosti ostávate na ulici bez ubytovania a po návrate do 60 dní vám na vašu adresu (keďže si vzali vaše údaje k nehode) zašlú pokutu za podvod a únik daní a poplatkov - spolupodieľali ste sa aj vy na tomto keďže ste sa tam ubytovali .. naozaj sa to neoplatí 

nehovoriac o tom, že takéto ubytovania - majitelia nie sú nútení tu investovať a sú často zanedbané a za ten menší rozdiel ceny a nepríjemnosti vám o to nestoja! 

V MOJEJ SKUPINE 

DOVOLENKA V CHORVATSKU

máme iba legálnych prenajímateľov, skupina je privátna - zatvorená a jej obsah vidia iba členovia 

odporúčam Vám skupiny, ktoré nie su zabezpečené opustiť - rozhodnutie a riziko je na Vás 

tento manuál je spracovaný s dobrým úmyslom Vám uľahčiť výber ubytovania v apartmánoch v Chorvátsku .. 

pretože presne toto je tá tradícia, ktorú musíte zažiť a tú miestnu kultúru a život Vám žiaden Hotel nevie dočarovať 


prikladám aj taký manuál v bodoch - možno týmto štýlom Vám to bude prehľadnejšie 

Zopár rád pre Vás, pri hľadaní ubytovania:

1. Buďte nedôverčivý.

2. Ak niečo vyzerá super úžasne, tak to väčšinou nie je super úžasné.
( ja som toho príkladom, lebo nestíham robiť nové foto a na foto sme katastrofa podľa mňa skutočnosť je lepšia - pri podvodníkoch je to opačné garde) 

3. Uvedomte si, že v sezóne, kedy je HRV preplnené, neexistuje prázdny apartmán, nedajbože vila s neobmedzeným počtom lôžok a v neobmedzenom termíne, ktorý zhodou okolností vyhovuje vám a za lacný peniaz? To už vôbec nie! Existujú luxusné vily za veľký peniaz, ktoré môžu byť prázdne.

4. Keď Vám niekto ponúkne ubytovanie, prelúsknite si najprv jeho profil. Kedy bol založený samotný profil, kedy sa registroval na danej stránke, či má fotky, alebo je to niekto, kto si v rýchlosti nabúchal základné informacie. 
Verte, že ten kto ponúka svoje ubytovanie, bude verejne zdieľať minimálne rok, všelijaké fotky a videá z miesta ubytovania, lebo mu to slúži ako reklama. Nebojte sa na stránke, kde hľadáte pobyt, založiť príspevok, kde sa na danú osobu a profil popýtate, alebo sa pohrabte na stránkach zameraných na podvodníkov. A verte mi každý "normálnejší prenajímateľ" má aj svoju webovú stránku alebo aspoň tak ako moje babičky sú niekde zverejnený cez nejaký ten portál. Aj google tu pomôže zadať heslovite názove meno priezvisko mesto a naozaj tento ujo google je veľmi múdry.

5. Okrem základných informácii, ktoré dostanete hneď, ako to, že máte splachovacie wc, more je vzdialené klasických 200m, máte kde nakúpiť ráno šišky, zaparkovať auto a hlavne, že máte Wifi, požadujte presný názov zariadenia a presnú polohu (mesto, ulicu).

6. Chcite viacej fotiek z miesta nie len tie, čo Vám poslal, ale aj také, ktorých by real ubytovateľ mal mať plný mobil.

7. Nebojte sa zo seba urobiť hlupáka a pýtajte sa aj na relatívne hlúpe otázky. Môžem na izbe fajčiť lebo som fajčiar? Môžeme si zobrať nášho psíka? Chceme tam urobiť takú menšiu party… Nič z toho väčšinou nie je možné!!! Ak nie je problém, platí rada č1. 

8. Ideme sa poradiť s partnerom… Teraz nastupuje GoogleMaps, StreetView, GoogleLens… Ak zistite, že dané miesto existuje na GoogleMaps, bude tam tiež telefóne číslo na majiteľa, alebo na miestnu oficiálnu cestovnú pobočku, kde vedia najčastejšie chorvátsky, taliansky, nemecky, anglicky… Zavolajte tam a overte si… Na web stránkach si overte obsadenosť zariadenia… Ak je raz niečo plné, tak to je plné, neexistujú náhodné VIP izby práve pre Vás a pre váš termín. 

9. Ak na danom mieste nič také nie je, platí bod č.1
Všetky fotky, prebehnite v GoogleLens (aplikácia Google - ikonka fotoaparátu vo vyhľadávacom poli). Niekedy sú to skladačky z viacerých apartmánov. Ak nájdete zhodu, porovnajte ich s info od dotyčnej osoby a zasa pozrite obsadenosť. Kriticky porovnávajte informacie, ktoré dostanete… Báchorky o tom, že to je nová ulica, že si on pomýlil adresu, že to je nové zariadenie, že oni neubytovávajú oficiálne, že majitelia uvedení na adrese sú majitelia objektu a oni majú práve ten apartman k dispozicii… Také báchorky nech si nechá… 

10. Vyhnite sa oblúkom takým, čo vám hovoria, že majú apartmány po celom Chorvátsku… Nemajú!!! Lebo zasa logicky, ako to, že ich má všetky prázdne? Len a len pre vás? Ak ich niekto má, tak má aj profiweb, kde ich má pohromade, alebo sú na nejakom ubytovacom portáli, určite nebehá po FB a nehľadá zákazníkov…

11. Pozor na podozrivé zľavy a dáme to na faktúru a bude to ešte lacnejšie. To už je vrchol debilizmu. (s prepáčením)

12. Nikdy! Ešte raz nikdy neexistuje, že on vás potrebuje dopredu nahlásiť miestnym úradom a potrebuje to urobiť čím skôr. A vlastne, že on musí nahlásiť celý mesiac dopredu..
TURISTOV HLÁSI UBYTOVATEĽ PO ICH FYZICKOM PRÍCHODE DO 24H v zmysle ich zákonov!!! Takisto zmluva o ubytovaní je bullshit argument. Nič také neexistuje. VYSTAVUJEME POTVRDENIE O REZERVACII - VOUCHER 
žiadna zmluva žiadna faktura u nás v Chorvátsku pre apartmány neexistuje.

13. Dožadujte sa telefonického kontaktu s danou osobou, (nie cez messenger) reálne číslo a volajte… To že sa nenachádza v mieste signálu, alebo je práve v zahraničí a nemá roaming, nemá svoj mobil, alebo akože zavolá a ticho… Sú to zasa báchorky.

14. Pokial sa už rozhodnete a dohodnete sa na zálohe a nepojde tato záloha cez niektorý z cestovných portálov  Žiadne také “dám Vám teda ešte zľavu, ak to zaplatíte celé…” To je proste ojeb… podla chorvátskych zákonov záloha môže ísť do výšky max 35% z celkovej ceny ubytovania a je to jasne dané v cenovej ponuke... 

15. Preferujte prevod!!! Neexistuje, aby ste dávali číslo karty!!! Ak Vám bude núkať ubytovanie Chorvát a jeho IBAN je taliansky, ruky preč! 

16. Takisto on nepotrebuje Vaš IBAN.

17. Vždy majte na pamäti bod 1 

(To že nájdete na internetu konkrétny apartman a má dva názvy ešte nemusí byť dôvod na paniku, niekedy ide o jazykovú mutáciu, alebo premotivovaný GoogleTranslate)

na záver

keďže nám skupina neustále rastie a Vaše dotazy a rôzne preverovania a pomoc pre Vás si žiadajú viac a viac času.
V rámci mojich možnosti robím pre Vás všetkých všetko a sama v čase môjho voľna....
mne na rozdiel od iných nejde ani o seba ani o prestíž z čísiel ..ale o to aby ste autenticky zažili túto krásnu krajinu môj druhý domov..
ale prosim nezneužívajte moju dobrotu ani pomoc ... aj taká pomoc má svoje hranice ..

Ďakujem


11. 2. 2023 dátum pôvodného príspevku -  aktualizacia textu je 14.8.2023

Váš příspěvek s názvem „ MANUAL ako zistím, že 
ide o podvodníka, ktorí ponúka ubytovanie?!“ byl nahlášen a bylo požádáno 
o jeho kontrolu. 

áno dobre čítate ... pôvodný príspevok bol nahlásený ...   hold asi niekomu prekáža ak upozorňujem nahlas na podvodníkov !!!! 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení