cestovný ruch sa v Chorvátsku mení nám pred očami ...

"Nie sú to veľké zmeny, ale sú nevyhnutné."


Závažný problém je tu "Vytvára sa  dojem, že sa dá uživiť cestovným ruchom, ale to už teda nebude možné"

Začala sa „sezóna uhoriek“. 

Ak existuje niekto, ktorí nehovorí niečo o cestovnom ruchu, zdá sa, že ho táto téma  nezaujíma. 

A samozrejme, každý vie všetko o všetkom. Hlavne na Facebooku všetci všetko vedia.. a sotva niekto vlastnými rukami upratal záchod vrátane misy, umývadla a rúry, vypral a vyžehlil obliečky, umyl podlahy, triedil odpad, menil rýchlo varnú kanvicu a bojler v špici sezóny, pozametal dvor, zalial kvety a potom prijímal a ubytovával hostí, bol s nimi stále v kontakte, odviezol ich k lekárovi, išiel do lekárne, vyplnil administratívu, vyúčtoval, zaplatil... a tak každý deň, celé mesiace, bez ohľadu na neznesiteľné horúčavy...od skorého rána do neskorého večera...A všetko po svojom a čo sám vytvoril a čo sa celé generácie spláca a vracia...

ľudia moji milovaní ... hlavne teda prenajímatelia súkromného ubytovania ....vy ste moji hrdinovia. ..a to tých ostatných nechcem hovoriť.

nedávno som zachytila niečo v tomto zmysle ... 

Slabo produktívny vládny sektor

Novotný (Ekonomski analitičar Damir Novotny), že celý vládny sektor, ako aj vládne firmy sú slabo produktívne, ale medzi súkromným a verejným sektorom existuje tichá dohoda, že za kvalitnú verejnú službu sme pripravení zaplatiť vysokú cenu a nedostávame to.


„Vláda musí zdigitalizovať verejný sektor, musíme ich mať čo najviac, ako Slovinsko, Rakúsko, Česko a Slovensko, aby sa verejný sektor úplne zdigitalizoval a oslobodil od tých veľkých diskusií o platoch vo verejnom sektore. Znamenalo by to zníženie počtu pracovných miest a zvýšenie platov vo verejnom sektore,“ hovorí Novotný.


„Chýba štruktúra celého verejného systému, štrukturálne reformy. Chýbajú učitelia, ale aj žiaci. Profesorov je nedostatok, ale klesá aj počet študentov. Zároveň rastie počet študentov na súkromných vysokých školách, veľa mladých ľudí odchádza študovať do iných krajín, lebo sa im to dá... Teraz sa vláda prebudila, vzťahy sa v tejto inflácii ešte viac vyhrotili. Inflácia znehodnocuje príjem, preto vláda ako centrum moci hovorí, že zvýši mzdy. Minister Malenica hovorí, že treba zmeniť systém odmeňovania. Hovoríme o tom už desaťročia."


„Videli sme na Pelješkom moste  snažíme sa o oddych a nečinnosť. Existujú veľké štúdie o tom, či je to užitočné pre zdravie a pohodu...“, hovorí Novotný na príklade Číňanov, ktorí stavali Pelješský most, naopak, pracujú, kým prácu nedokončia. Novotný upozorňuje aj na trend zmeny maximálneho nasadenia sa práci a úplného oddychu, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie.


Koniec éry masovej turistiky

„Verejný sektor má nízku produktivitu a zaťažuje súkromný sektor a neposkytuje kvalitné služby. Máme veľmi vysoké dane a žiadne kvalitné verejné služby.“


Doba masovej turistiky je teda  za nami. Je to dôsledok socioekonomického vývoja Európy v druhej polovici 20. storočia. Kedysi to bol elitný fenomén. Tento rok sa nám stráca pred očami. 

Čo sa stalo? 

Taliani už neprichádzajú na východné pobrežie a Jadran zdražel aj pre Nemcov. Ich stredná trieda je v tejto inflácii veľkým porazeným. To mení imidž turistického Chorvátska. Napriek tomuto trendu zaznamenávame nárast ponuky bytov. ... Sú zrušené, pretože za zrušenie nemáme žiadne sankcie, je tam aj vplyv poveternostných podmienok. Tí, ktorí sa rozhodujú na poslednú chvíľu, sa nerozhodujú pre Chorvátsko, ale pre nejaké iné destinácie.“


Vláda podporila výstavbu apartmánov a Novotný sa domnieva, že je to zlé, pretože Chorvátsko má najväčší podiel tohto typu ubytovania na celkovej kapacite ubytovania. Že kapitál použitý na výstavbu bytov bol použitý na nejaké iné veci... „Zažili sme tzv holandská choroba, kde cestovný ruch vytlačil všetky ostatné aktivity. Máme veľký problém s politikou vlády voči týmto regiónom, pretože to vytvára dojem, že turizmom sa dá uživiť, ale nedá sa.“

a pritom ... Vláda ide práve po tých súkromných prenajímateľoch udrieť a plánuje nám zvýšiť dane paušále poplatky a dodanenie ..  čo to znamená ??? 


... stratí Chorvátsko svoje čaro a zaujímavosť pre ktorú sem turisti prichádzali .. nie je udržateľné ani ekonomické, aby inflácia vplývala a zdvíhala práve tu v tomto sektore a práve týmto ľudom náklady, pretože to znamená nárast ceny ubytovania avšak ponuka destinácii, ktorá je pod krídlami štátu zaostáva a v danej destinácii úmerne k tejto zvýšenej cene nie je reálne čo ponúknuť !!! 

Dvihneme sa na nohy ? budú štrajky ? ako to vlastne dopadne ? 

u nás na Ostrove Vir stále však viete zažiť autentickosť ubytovania za dostupné ceny ... 

... skúste sa zamyslieť a ak sa rozhodnete pre nás vaše rozhodnutie isto neoľutujete 



 

zdroj informácii 








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení