Sezóna sa blíži čo čaká hostí a čo majiteľov ..

 wc papier 

parking 

skorší príchod 

posteľná bielizeň 


TOTO sú dosť časté otázky hostí predtým ako si urobia rezerváciu ubytovania v apartmánoch. 

poďme sa na to pozrieť, čo nariaďuje zákon a vyhláška prenajímateľom .. čo teda musí byť v apartmáne a čo nesmie alebo otočme si mincu z druhej strany .. dnes ste Vy hostia, no zajtra môžete vy byť vlastník apartmánu a prenajímať .. 



Kategorizácia. Rozdiely medzi 3 a 4 hviezdičkami. 

Pravidlá vs prax


Naša malá škola o apartmánoch pokračuje. Dnes hovoríme o kategorizácii a výrazných rozdieloch medzi bytmi v nových a existujúcich budovách a o zozname vecí, ktoré musí mať váš byt podľa kategorizácie bez ohľadu na logiku

Chceme 4 hviezdy, nech sa deje čokoľvek, daj nám 5.  Áno, v Chorvátsku často dochádza k zmenám a doplneniam pravidiel upravujúcich kategorizáciu. Veľa vecí sa sprísňuje, niektoré zjemňujú, ale vo všeobecnosti platí, že to, čo by ešte pred pár rokmi bez problémov dostalo 4 hviezdičky, teraz dostáva obyčajné 3.


PREČO JE TO TAK?


Strategickým rozhodnutím je urobiť poriadok na trhu s bytmi a neoficiálne vieme, že takto je vyvíjaný veľký tlak na ľudí, ktorí zaraďujú kategorizáciu, aby bola čo najprísnejšia a aby okrem celkového dojmu hľadela aj na celkový dojem a dokonca aj na estetiku. 


Ak sa pozriete na rezervačnú stránku, všimnete si, že všetko v Chorvátsku sa prenajíma pod pojmom "apartmán" a najneorganizovanejšia situácia je pri apartmánoch s tromi hviezdičkami, ktoré sú najpočetnejšie a medzi ktorými sú najväčšie rozdiely.


S 3 hviezdičkami sú luxusné novo zrekonštruované plne vybavené apartmány, ktoré kvôli nejakej maličkosti nezískali viac hviezdičiek, ale aj byty v garážach s nábytkom z 80. rokov.


Aby sme to skomplikovali, neoficiálne zisťujeme, že niektoré turistické tabule sú zhovievavejšie ako iné, takže to, čo funguje v Záhrebe, nebude fungovať na Istrii či v Dubrovníku a naopak.


Rozdiel však nie je len regionálny a v staronových prenajímateľoch, ale veľký rozdiel je aj v tom, či si zariaďujete byt v už existujúcej budove či dome alebo staviate nový.


Ak chcú, aby rezidencia O'live získala 4 hviezdičky, musia mať podľa aktuálnych nariadení zo stránky ministerstva turizmu napr.: oveľa väčšie postele, väčšie kúpeľne, vo všeobecnosti väčšiu plochu ako , napríklad tí, ktorí prispôsobujú ten istý byt v už existujúcej budove.


Ak teda chcete aj tento rok zariadiť a kategorizovať byt, v novostavbe bude musieť byť väčší ako v starej budove o 3 až 18,5 m2, v závislosti od počtu izieb a požadovanej kategórie. . Ak napríklad rekonštruujete byt v už existujúcej budove a chcete mať 4 hviezdičky, modul s dvomi spálňami musí mať aspoň 53,5 metrov štvorcových a v novom aspoň 64 metrov štvorcových. Rovnaký 5-hviezdičkový byt v starej budove môže mať 66,5 metrov štvorcových a v novom minimálne 74 metrov štvorcových. Ešte dramatickejšie je rozdiel v plochách trojizbového modulu, kde rozdiel vyskočí až na 18,5 metra štvorcového.

Dobre, poďme preč od štvorcových záberov a uvidíme, aký je rozdiel vo vybavení a nábytku. Na začiatok je najväčší rozdiel v lôžkach a v tom, že v novostavbách je klimatizácia povinná aj pre 3-hviezdičkové zariadenia. 

Pre byty v existujúcich budovách je povolené lôžko pre jednu osobu s rozmermi 80x190 cm a v novostavbách sú minimálne rozmery pre dvoj a trojhviezdičkové hotely 100x200 cm a pre 4 a 5-hviezdičkové hotely 110x210 centimetrov.


Posteľ pre dve osoby v existujúcich budovách pre 2 a 3 hviezdičky môže mať rozmer 140×190 cm, pre 4 hviezdičky 160×190 cm a 160×200 pre päť hviezdičiek. 

Pri novostavbách musia byť manželské postele výrazne väčšie - pre 3 hviezdičky 160x200 cm, pre 4 hviezdičky 180x210 cm a pre 5 hviezdičiek musí byť 200x210 cm.

Letná sezóna je za dverami, takže teraz, v predsezónnom období, chcú prenajímatelia vedieť, ako bude vyzerať ich rezervácia na leto, ktoré ich čaká. Mnohí z nich sa preto snažia umiestniť svoje "štvorce" čo najlepšie a jedna z prenajímateľov sa snažila nájsť na Reddite radu, ako zlepšiť svoje služby.


- Čo vám ako hosťom prekáža, keď si prenajímate dovolenkový byt a čo by mal mať každý byt? - spýtala sa a na odpoveď nenechala dlho čakať.


Vysoko na zozname priorít bola čistá posteľná bielizeň, po ktorej nasledoval imperatív pre dobrý spánok, kvalitný matrac.


- Ak je posteľná bielizeň špinavá alebo roztrhnutá a ak niečo chýba a je to napísané. 

Napríklad je tam napísané súkromné ​​parkovisko pred bytom a 200 metrov od domu je kus cesty, takže sa bojíte, že vám niekto ukradne auto. 

Píše sa tam klimatizácia v každej jednotke, buď je to ventilátor, alebo zapínajú ďalších poplatok na deň a podobne.


Potom sa často spomínala práčka, ale aj klimatizácia a vo vrcholiacom lete ale aj  komáre pokaziť dojem z celej letnej dovolenky, preto je dôležité mať moskytiéry alebo aspoň aparát do zásuvky, ktoré sa zapínajú večer.


- Okrem toho mám rád po ruke rýchlo varnú kanvicu, hriankovač, deku. Klimatizácia a moskytiéry, za 100+ eur na noc sa mi nechce riešiť komáre. 

Keby boli inštalácie funkčné, neverili by ste, koľko ľudí nečistí odtoky, aby voda neodtekala a upratovať po ich hosťoch ma ani nenapadne! Najdôležitejšie je, aby bol čistý, plus obsedantne kontrolujem matrace pod obliečkami, v akom sú stave, najmä ak sú tam ploštice a vankúše - niekto napísal.


NIEKTORÍ TO CHCE, INÝM SA TO HNEDÁ

Veľká debata bola aj o koreninách a jedle vôbec. Kým niektorí veria, že je vhodné mať hneď po ruke vegetu, olej, soľ, cukor a podobné drobnosti, iným sa ich konzumácia hnusí, keď nevedia, odkiaľ pochádzajú.


- Okrem spomínaných "hlavných" vecí, s ktorými väčšinou súhlasím, by bolo veľmi dobré, keby v byte bola soľ, cukor, korenie, vegeta... Nedáva mi zmysel kupovať vyššie uvedené v týždeň-dva plus, nedajbože, začať niečo pripravovať a až potom pochopiť, že nič nie je - napísal jeden človek a na ten komentár nadviazal ďalší.


- Základné potraviny. Olej, cukor, soľ, ocot, utierky a toaletný papier a pod.. Najhoršie mi je, keď mám prísť na 3 dni do bytu a mám len jednu rolku toaletného papiera, tak si musím kúpiť celé balenie . Ráno nemôžem smažiť vajíčka, lebo tam nie je olej ani soľ – bolo napísané.


Myslím, že by bolo dobré, keby v byte bol cukor, soľ, ocot, slnečnica a na pláži olivový olej. Ok, nerobí mi problém kúpiť si cukor v obchode, ale načo by som kupoval kilo cukru na 5 dní. 


Ak je byt drahší, dolce gusto+kapsule (môžu byť aj tie no name z Kauflandu) za jednu na osobu/noc. Všade, kde som bol vonku, majú dolce gusto alebo podobné stroje a vždy ma bavilo, keď som si mohol pripraviť vlastnú kávu. Dokonca som si raz kúpil nové a dal som ďalšiemu hosťovi viac možností. 

Nie každý má však záujem zdieľať koreniny a sponky.


- Ako nemôžeš byť znechutený jedením čokolády z téglika, o ktorom ani netušíš, kedy bol otvorený a čím môže byť kontaminovaný? Olej tiež. Iná vec sú neotvorené kávové kapsuly – to je jeden z komentárov tých, ktorí by jedlo z bytu nikdy nepoužili. Neexistuje teda žiadne všeobecné pravidlo, pretože to, čo je pre niektorých veľkým znakom pozornosti hostí, je pre iných odporné.


Všetci skutoční prenajímatelia vedia, že čistota je povinnosť, nie možnosť, takže takýchto pripomienok nebolo veľa, a keď sa dotkli nábytku, konsenzus bol jednoduchý. Koľko zaplatíte, tak má byt vyzerať.


KAŽDÝ HĽADÁ TOALETNÝ PAPIER

Zaujímalo nás aj množstvo komentárov súvisiacich s toaletným papierom. Aj keď sa to môže zdať ako maličkosť, zdá sa, že veľa prenajímateľov v celom Chorvátsku na tento detail zabúda, čo zanecháva v hosťoch negatívne spomienky.



a ako to vlastne je v našich apartmánoch z ponuky zazivir?? 

každý apartmán má 1 apartmán = 1 parkovacie miesto 

posteľná bielizeň uterák na ruky = všade 

tí čo majú viac * (hviezdičiek) dajú aj osušku, avšak tieto uteráky a osušky sa nesmú vynášať z apartmánu na pláž! 


majitelia dávajú štartovací balíček

olej, cukor, soľ, vegeta, paprika, kapsule na kávu niekde aj vodu do prístroja a pár roliek wc papiera, rolu sáčkov do smetného koša - avšak majte na pamäti, že aj po Vás niekto príde, ak Vám tam necháva majiteľ 1l oleja, 500g vegetu atď. - prosím nechajte aj vy pre ďalších hostí niečo ...  

wc papier sa zvyčajne dávajú 2 - 3 rolky papiera s prepáčením bude to znieť hrubo "kakate" aj doma a ten wc papier Vám tiež nikto nekupuje a nedaruje zadarmo - však?! 


toto sú časté otázky : 


1.kde v Chorvátsku sa nachádza ostrov Vir ?

2.prečo na ostrov Vir netreba trajekt, však to je ostrov ? 

3. aká je teplota mora v lete ? nie je studené? 

4. aká je vzdialenosť od pláže? 

5. je nás 6+4 máte niečo pre nás za 30 eur noc ? 

6. aké sú ceny potravín u Vás? 

7. koľko miniem na benzín a cestu ku Vám? 

8. posteľná bielizeň je tam? 

9. nás je 6+3 a stačia nám 3 spálne ostatným netreba ..

10. 14 ľudí z toho 7 detí stačia nám 4 spálne 

.. myslím, že na dnes stačilo 

alebo nájde sa tu niekto kto má silu dať sem asertívne odpovede?? 

a toto sú "asertívne odpovede" 

1.kde v Chorvátsku sa nachádza ostrov Vír ? Google mapa

2.prečo na ostrov Vir netreba trajekt, však to je ostrov ? Stránka zazivir, Google maps, ale kľudne môžete skúsiť aj trajekt ak chcete

3. aká je teplota mora v lete ? nie je studené? Je studené v zime, keď svieti slnko ohrieva ho , fyzika, rovnako ako vás bazén na záhrade. A pozor je slané a mokré

4. aká je vzdialenosť od pláže? Od čoho? Záleží kde ležíte alebo odkiaľ meriate

5. je nás 6+4 máte niečo pre nás za 30 eur noc ? Bohužiaľ, stanovať na pláži povolené nie je

6. aké sú ceny potravín u Vás? Rovnaké ako u vas

7. koľko miniem na benzín a cestu ku Vám? Technický preukaz ukazuje políčko priemerná spotreba udávaná výrobcom. Pripadne pozrite palubný počítať a podľa toho, ktorú cestu si zvolíte, vynásobte počtom km, pridajte aj rezervu.

8. posteľná bielizeň je tam? Popis apartmánu, nikomu nebránime doniesť si vlastne, pripadne háčkované dečky, pokiaľ si ich vezmete aj naspäť. Princíp je rovnaký ako v hotely, žiadna zľava

9. nás je 6+3 a stačia nám 3 spálne ostatným netreba .. Kde budú spať? Na zemi alebo terase nie prosím. Ak ide o malé deti, pozrite popis apartmánu a uvážte ci sa pohodlne vyspite spolu na posteli.

10. 14 ľudí z toho 7 detí stačia nám 4 spálne. Asi ďalšie deti už neplánujete, každopádne platí predchádzajúci bod.



SKORŠÍ PRÍCHOD NA UBYTOVANIE 

z denníka prenajímateľov 

Predstavte si leto teploty sa šplhajú na teplomery k 40°C. Niekedy ani teplomer nestíha merať. Deň kedy majú odchádzať hostia a noc predtým málokedy spávam. Ono deň predtým treba pripraviť všetko pre nových hostí. Minulý rok (2020) bola sezóna ako ja vravím o hubu. Obsadenie zo stálych hostí sa vymenilo totálne skoro všade. Poviete si, no a?! Vtedy totižto nikdy neviete kto vám príde kedy príde a kedy odíde a či si prečítal všetko k pobytu. 

Mám najradšej, keď hosť, ktorý musí opustiť apartmány v deň odchodu do 10:00 o 9:45 začne iba pripravovať  vajcia s klobásou a podáva  raňajky na stôl a ako murfyho zákon nový hosť, ktorého očakávame po 14 tej aby sa v ten  deň nasťahoval do rovnakého apartmánu už ráno pred svitaním o 7:30 zaparkuje pri dome auto, hoci  vie, že do bytu môže vstúpiť až po 14:00 ...Medzitým sa tento nový hosť pýta iba také maličkosti, či môže ísť na toaletu, či môže dieťaťu zohriať mlieko a kde môže dočasne zapojiť chladničku s jedlom ?! 

Toto všetci prenajímatelia určite aspoň raz zažili.. Hlavne to keď hosť nakoniec odíde a  vstupom do apartmánu padá na hubu, lebo pri pohľade na pád atómovej bomby nevieme kde  začať s čistením! 

Zem sa otvára ale sa vraj aj točí !!! 

Ešte lepší je scenár .. Upratujete, úplnou náhodu hosť odišiel v čas, ale napriek tomu v tom sparne vám neostáva nič iné iba upratovanie v plavkách. Mali ste upratovačku, ale v dobe Korony si dvíhali ceny na duplo a to by mi nič neostalo ak by som mala takú sumu platiť. Pot tečie všade, smrdíte sama sebe, alebo ako sa povie slušne "cítim sa sama" .. V tom sa nečakane medzi dverami objaví nový hosť s vetou a celý šťastný s úsmevom na tvári my hovorí... "Tak my sme už tu jupii". Spoza chrbta vybiehajú 4 deti, ktoré prebehnú po mokrej podlahe z otápajúcej námrazy z chladničky.. 

Vy s úsmevom na líci číslo päť sa zmohnete iba na suché "wau super Dobrodošli". No vnútri by ste najradšej kričali, a v tej sekunde sa vnútorne meníte na šelmu, ktorá konzumuje mláďatá a predstavujete si vo fantázii ako zjete všetky štyri deti. 

Ono by to bolo fajn konečne by som sa najedla, v dome, dole máte svoje dieťa, ktoré by malo už mať za sebou raňajky a obed by sa mal variť, ale bohužiaľ to najbližšie dni nebude reálne.. Nový hosť, ktorý je nervózny že celú noc nespal ešte očakáva uvítaciu kávu drink a nebodaj aj hostesky či vejáre lebo skúša dialóg typu "bože vy tu máte horúco" a vám sa absolútne nedá rozprávať.. Meníte sa na avatara.. 

Nuž aj toto je čaro prenájmu apartmánov. Však to je také super mať a zarábať byť na mori. Verte neverte viac ste v tom mori vy nie ja. Mňa totiž ešte po tomto dni, dva dni čaká procedúra okolo papierov prihlásenia, prania, sušenia a žehlenia prádla. 



Bonus príhod zo zákulisia je, že sa sem tam, podarí, keď počas horúcich nocí nemôžete spať a zapínať klímu nechcete, lebo jednoducho je to fajn no nie je to zdravé.. Ledva nad ránom zaspíte a o 6 tej ráno vám niekto klope na dvere. Obliekajúc sa cestou k dverám sa snažíte spomenúť kde ste a ako sa voláte. 

Otvoríte dvere a tam húf neznámych ľudí sa na vás smeje a pýta sa po slovensky "viete kde je tento apartmán" , ukazujúc pritom na papieri nejaké hieroglifi. Viete pokiaľ nemám okuliare a nevypijem rannú kávu, nemám ani obraz ani zvuk. 

Nuž väčšinou sa zmohnem na odpoveď" viem a dobré skóre ráno prajem". Lebo ranná neznáma návšteva nestihla mňa pozdraviť, hoc našla presne môj dom. Netušiac, kto sú tí ľudia im ukážem, že dom ktorý hľadajú je ulica do ľava za mojim domom. Oni by to našli aj samy kebyže zrovna nie sú zvedaví ako naozaj vyzerám a môj dom na rohu ulice sa im zafixoval z live videí. Poviem im mojou typickou sarkastickou poznámkou "ale Check in je od 14.00 hod všade".. dovidenia a zatvorím.. a po prebudení sa, lebo telo si žiada spánok minimálne do ôsmej hodiny rozmýšľam nad tým, že mávam čudné živé sny.. 

No a takto si tu žijeme.. ale toto je jednoducho súčasť života pri mori tak ako je skutočnosť že v mori pláva žralok. 

Alebo máte tip ako zvládať takýto presing ?

 #zažitetosnami #kniha #snívaťjekrásne #lovemyjob #dovolenkavchorvatsku

Čoskoro nám to začne  .. verte mi ak Vám na Vašom vouchery píše príchod o 14 hod vo vlastnom záujme príďte o 14 tej hodine, ak viete a dnes to navigácia celkom slušne hlási, prosím na číslo uvedené na vouchery pošlite sms alebo whatsap správu, že Váš príchod bude neskorší. 

Príklad ukazuje Vám nehodu meškanie a príchod o 23 h - chudák ľudia budú v tom teple stepovať pri dome od 14 h Vás čakať a ono možno by aj si radi vybehli na nákup, vyvenčiť psa alebo sa iba hodiť a osviežiť v mori, ale oni Vás čakajú vy neprichádzate a teda nemôžu a pritom stačí tak málo, však?! 



verím, že si všetci užijete krásnu sezónu u nás na ostrove Vir a hlavne bez nehody, zdraví a veselí a vrátite sa domov plný zážitkov .. 

a až to bude "také fakt veľmi veľmi skvelé" ..budeme sa tešiť, keď už v lete budeme môcť zapísať vašu rezerváciu na ďalší rok .. samozrejme bez povinnosti poplatku ihneď tieto formality prenecháme až na október .. 

šťastnú cestu na Vašu skvelú dovolenku na ostrove VIR .. 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení