aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov

 krátky sprievodca  pred vašou dovolenkou u nás .. 

Ostrov Vir je jedným z 300 ostrovov a ostrovčekov súostrovia Zadar, teda jeden z 1186 ostrovov a skál v chorvátskom Jadrane.



najčastejšie otázky 


Most je určite najdôležitejším objektom pre rozvoj ostrova Vir. Spojením Viru s pevninou sa stratila závislosť na lodných linkách a veľmi sa zlepšilo komunikačné spojenie so zvyškom sveta. Toto komunikačné spojenie priamo ovplyvnilo ďalšie smerovanie Virskeho vývoja. Most Vir sa začal stavať v roku 1974 a do premávky bol uvedený 24. apríla 1976. Ide o 378 metrov dlhý oblúkový most, ktorý spočíva na deviatich betónových nosných stĺpoch a dvoch ďalších v násypoch na koncoch mosta. Ide o jeden z najdlhších mostov svojho druhu, ktoré boli v tom čase u nás postavené. Niet pochýb o tom, že výstavba tohto mosta prispela ku kvalite života na ostrove a jeho celkovému rozvoju. Okrem toho je most od svojho postavenia spolu s pevnosťou Kaštelina majákom a kostolom sv. Jána Krstiteľa a sv. Jurja, sa stal akýmsi predstaviteľom ostrova, ktorý možno nájsť takmer na každom propagačnom materiáli týkajúcom sa tejto ostrovnej obce.

Je most platený?  tento most je ako bežná cesta - úplne bezplatne ním prejdete a už prvý pohľad pri prejazde a vstupe na ostrov VIR vás očarí natoľko, že pri odchode sa vám budú tisnúť slzy do očí.


PLAŽE A MORE OSTROVA VIR

pláže more - topánky do mora - ježkovia a iné morské zvieratká - ako to je u nás na ostrove VIR  - tu v tomto texte nájdete odpovede na všetky otázky 

tu nájdete fotozoznam pláži    Prinášame vám zoznam najkrajších pláží na ostrove Vir s veľkým počtom obrázkov pre každú pláž, popis a umiestnenie.

Pláže na Vire sa vyznačujú dokonalou čistotou a vynikajúcou kvalitou vody. Celý ostrov je jedna veľká pláž a zátoky ukrývajú ešte neobjavené kúzla nedotknutej prírody. Veríme, že každý z vás si nájde svoju ideálnu romantickú pláž pre letnú dovolenku. Pobrežie ostrova je dosť členité. Má veľké množstvo menších zátok a mysov. Členitosť pobrežia a zálivov bola ovplyvnená zložením pevniny a pôsobením mora. Najviac členitá je severná časť ostrova a najmenej členitá je západná a juhozápadná časť medzi mysom Vrulje a mysom Kozjak.

- topánky do mora sú určite prínosom, ale zase to nemusíte preháňať - postačia aj crocsy, no dnešný výber a ceny napríklad v takom decathlone je výborný... pridávam vam moj tip


morský ježkovia      vlasulja        igljun       morská uhorka       biela rybka, ktorá kúše

toto je zoznam iba niektorích morských živočíchov.. nechcite ich presťahovať, lebo more je ich dom.. iba sa im prosím prispôsobte a mali by ste vedieť toto: 

Morskí ježkovia a medúzy dokážu potrápiť nejedného dovolenkára. Poradíme vám, ako sa im vyhnúť, alebo čo robiť, keď už sa s nimi dostanete do kontaktu.

Morský ježko

Hoci sa to nezdá, existuje až 900 druhov morských ježkov. Niektorí prežívajú v hĺbke 5000 metrov, iní zas obľubujú teplejšiu vodu pri pobreží. Myslite tiež na to, že ich pohyb je nepredvídateľný, keďže dokážu plávať vertikálne aj horizontálne. Najnebezpečnejší morskí ježkovia žijú v subtropických a tropických oblastiach. A bez ohľadu na veľkosť sú naozaj pichľaví a nebezpeční.

Ježkovia majú na tele približne sto ostňov, pričom u niektorých druhov ich môžeme pokojne prirovnať k ihle na šitie. Ak teda na ježka náhodou skočíte bosou nohou, môže sa to skončiť vážnymi zraneniami a dlhotrvajúcimi bolesťami.

Jed u niektorých druhov spôsobuje poruchu dýchania či dokonca srdcovú a svalovú paralýzu. V takom prípade treba postihnutému podať masáž srdca a privolať rýchlu zdravotnú pomoc.

Medúza

Vyzerajú, akoby boli z iného sveta. Pohľad na ne je krásny, no osobný kontakt môže byť veľmi nebezpečný. Telo medúz totižto pokrývajú pŕhlivé bunky. V európskych moriach to nie je až také hrozivé, „naše“ medúzy človeku na pokožke zväčša spôsobujú len podráždenie. 

Táto medúza sa nazýva morské pľúca a je jednou z najväčších na Jadrane

Medúza zvaná morské pľúca (Rhizostoma pulmo) je jednou z najväčších na Jadrane, môže vážiť až 10 kg. Na Jadrane nie je zriedkavá a jej žeravé uhlíky sú natoľko slabé, že mierne začervenanie pokožky môžu spôsobiť iba alergikom.

Ľudia sa medúzy boja, no medúza stredomorská (Cotilorhyza tuberculata) nie je nielen nebezpečná, ale je aj indikátorom čistoty mora.

Je to naša veľká medúza, ktorá dosahuje priemer 35 cm, aj keď je zvyčajne menšia. Je to tiež najväčšia medúza v Jadranskom mori. Patrí do skupiny scyphomedusa. Patria medzi najstaršie zvieratá na planéte a objavili sa v moriach pred viac ako 600 000 miliónmi rokov. Existuje niekoľko tisíc druhov medúz a asi sto z nich sa považuje za nebezpečných pre ľudí. Rovnako ako ostatné, hnedá medúza je "vyrobená" zo želatínového tkaniva, v ktorom je voda z 94 až 98%. Preto sa nepotápajú. Anatómia je jednoduchá, s jediným tráviacim otvorom a retikulárnym nervovým systémom.

Niektorí volajú medúzu Stredozemného mora hnedá medúza alebo „vajce na oko“. Stredná hnedastá časť je vystupujúca, obklopená žltohnedým, plochým okrajom. Na spodnej strane je osem rúčok, na ktorých je girlanda z chápadiel rôznej dĺžky. Končeky sú modrofialové zo symbiotických rias. Lovci používajú žiariace bunky na omráčenie zooplanktónu. Ak sa ho dotknete, vlákno praskne a pod tlakom 150 barov vysunie vlákno, ktoré na svojom harpúnovom konci prepichne tkanivo obete. Takto prenáša jed z tepelného článku. Ide o jednu z najrýchlejších známych reakcií v celom svete zvierat. Hoci je to veľký organizmus, medúza hnedá, našťastie, nie je pre človeka nebezpečná a jej dotyk môže spôsobiť len jemné štípanie.

V teplých moriach však nájdeme aj druhy, ktoré sú pre človeka smrteľne jedovaté. Nehovoriac o alergikoch.

Kontakt s medúzou by sme mohli prirovnať k popŕhleniu žihľavou. Koža zvyčajne sčervená, objavujú sa pľuzgieriky a dostaví sa aj pálenie. U niektorých ľudí sa však môže objaviť aj bolesť hlavy či nevoľnosť.

Ak ste sa dotkli postihnutého miesta, dajte si pozor, aby ste látku z medúzy nepreniesli na oči alebo sliznice, pretože tieto miesta sú oveľa citlivejšie ako koža.

Ako ošetriť kožu?

Ak ste skočili na ježka, v prvom rade treba odstrániť ostne. Tie bývajú zakončené háčikmi s mikro prísavkami, a preto sa zvyčajne nepríjemne zaseknú v koži. Vybrať ich je náročné.

V prípade, že sa vám ich nepodarí úplne odstrániť, použite niečo sypké či drapľavé. Na postihnuté miesto si nasypte napríklad múku či piesok a pomaly pošúchajte. A ak vám tam predsa len niečo zostalo, treba vyhľadať lekára. Telo by si však so zvyškami ostňov malo poradiť aj samo a prirodzene ich z kože vylúčiť. Úplne najlepšie ak ste si zbalili so sebou mastičku - ichtiol, ak nie nezúfajte v lekárni v chorvátsku toto kúpite a volá sa to crna mast. 

Mastičky

Ak už ste teda postihnuté miesto v rámci prvej pomoci vyčistili, ešte ho treba ponatierať. Vhodná je zinková masť, ktorá má antiseptické účinky a ktorú zoženiete v každej lekárni. Účinný je aj čajovníkový olej alebo aloe vera, ktoré ranu príjemne schladí. Aloe sa dá kúpiť v lekárni či v bežných obchodoch, no v mnohých prímorských krajinách rastie takmer všade. Stačí si ho iba rozrezať a priložiť na ranu.

Ako postupovať pri medúze či vlasulje??

OPEKLINY OD MEDUZY - CHLADÍME 



OPEKLINY OD VLASULJE UMÝVAME TEPLOU VODOU 



no dajte na môj domáci recept - priložiť paradajku, alebo potierať postihnuté miesto octom. 

Vyhľadajte lekára

V niektorých prípadoch je však reakcia organizmu taká silná, že nepomôžu ani tieto zaručené rady. Týka sa to najmä alergikov či ľudí, ktorých medúzy takpovediac obkľúčili a spôsobili im väčšie rany. V takomto prípade treba určite čím skôr vyhľadať lekára.



a ešte jedno morské zvieratko, ktoré môžete stretnúť a nie je to príjemné stretnutie

Rada by som vás upozornila aj na nástrahy mora, tak ako je more krásne je aj nebezpečné..

v piesku môže na vás čakať nepríjemná pre niektorých jedovatá ryba  pauk .. je priesvitná sem tam kuše, no keď na ňu omylom stúpite bosou nohou môže vám spôsobiť neskutočnú bolesť.

nie nezomriete, iba reakcia môže byť nebezpečná a vyžadujúca si ošetrenie alebo antibiotika


ZABAVA PRE DETI 

náš krásny ostrov Vir poskytuje zábavu aj pre tých najmenších .. no pamätajte v jednoduchosti je krása .. a pozor na vysoké teploty a prehriatie pri maličkých deťoch, a verte mi ani ten piesok nie je to najlepšie pre tých najmenších, píšem zo skúseností. Malé detičky si chytajú očká a také malé zrnko piesku môže vyvolať veľmi škaredú reakciu, zápal očných spojiviek dokonca aj vysoké teploty. 


Zábava nočný život na ostrove Vir.. Ak očakávate na ostrove Vir "šoping centra" alebo veľké "disco bary" zabudnite. Zábava je väčšinou v centre v miestnych baroch a reštauráciách. Reštaurácie sú otvorené do cca 2 v noci. Tu v centre nájdete vlastne všetko od stánkov so suvenírmi oblečením, ak ste si zabudli plavky, uteráky, topánky do mora alebo sa vám roztrhli šľapky všetko tu v stánkoch kúpite aj pre deti hračky do mora a rôzne iné. Ano tieto stánky sú cenovo drahšie, ak máte čas kupovať a niečo ste zabudli, nezúfajte v blízkom mestečku NIN máme KIK - a verte mi tie tričká, plavky na dovču pri mori úplne postačia. 

V tejto našej malej virskej uličke máte aj stánky s občerstvením, kde nájdete super  fritule langoše palacinky pečenú kukuricu na čo len si vaše deti spomenú, ulahodíte aj manželke ak by si zaželala nejaký krásny náramok na pamiatku, či magnetku pre kolegov z práce. Tých možností je tu veľa iba treba mať oči  otvorené.. a úplne na začiatku dole pri mori sú stánky s výletmi...



IHRISKO pre deti v centre je pri umiestnene medzi terasou reštaurácia KOTARINA a pizzeria MONICA - je na ňom   ŠMYKLAVKA, ale pozor v horúcich letných dňoch hrozia vašim deťom spáleniny. Preto miestny a lokálne deti navštevujú toto Ihrisko po zotmení. Nájdete tu aj rôzne hojdačky. 



TRAMPOLINY ale také tie parádne nájdete oproti ihriska na druhej strane za stánkami, sú za poplatok - tuším jedno skákanie 15 min, ale tiež bacha, ak su vaše deti bez sebareflexie aj keď sú trampolíny vybavené bezpečnostnými prvkami, môže sa stať úraz, a teda nie jeden som videla a nie je to pekný pohľad. 


MORSKY VODNY AQUA PARK - tu máte vstup aj s plaveckou vestou, vstup sa platí na 30 min hodinu alebo celý deň, a lístok je náramok na ruke. Prosím nerobte sa, nevidím nepočujem a iba si tam vyjdete a skáčete, miestny práve z tohto tu žijú, aj tie plavecké vesty a platy osôb, ktoré sú tam celý deň ako dohľad je nejaký náklad - každá zábava niečo stojí, ale verte mi to pivko v plážovom bare beach bar na Mulu, práve kde sa nachádza tento morsky aqua park v kľude vypité chutí skvelo, a popritom si dozerate vaše skákajúce a zabávajúce sa detičky. 



ADRENALÍNOVA ZÁBAVA NA MORI

- stánky na prenájom jetsky, parasail alebo banany nájdete na pláži LUKA MILJKOVICA a JADRO 

vyskúšajte .. 


a jeden tip pre VAS 

najlepšia zmrzlina je táto : 


tzv po našom   

Riva Zdravljak-Vir

a tento luxusný pohľad máte, verte mi aj keď sa vám na pohľad nezdá no táto zmrzlina tu nemá konkurencie 


VÝLETY Z OSTROVA VIR 



.. aj taký taxi boat DIDA spavalica - a výlet okolo ostrova JE top top top 

naši výletníci napísali toto

Dnes výlet loďou okolo ostrova, dve zastávky na kúpanie, výklad, kto chce i rakija. Za nás palec hore, z vody človek vidí iné veci. Ďakujeme Taxi boat Dida Spavalica




objednávka je osobne na mule alebo na whatsap 

kontaktné údaje nech sa páči

Mul (riva Jadro), Vir, Croatia, 23234      

+385 98 139 9742    Mobil

vitoliveric@gmail.com

https://boat-trips-vir.business.site/



ak zvládnete výlet od 7,30 odchod a príchod späť o 17h tak 

odporúčam výlet na DUGI OTOK - kde po ceste výletu loďou zvyčajne stretnete delfíny


ostatné tipy a rady nájdete tu 

blog zážitkov      TURISTIKA


NOČNÍ ŽIVOT - DISCO BARY

Pre všetkých mladých ľudí a tých, ktorí to tak cítia, ktorí chcú trochu povoliť brzdu. Máme pre vás tie najlepšie kluby a bary. Ak chcete spojiť letnú dovolenku s najlepšou ponukou nočných výletov, zoberte svojich priateľov a vydajte sa na Vir!


Vagabundo

Módne akcie a veľkolepé kokteilové večierky sú synonymom pre kokteilový bar Vagabundo, neprehliadnuteľné miesto vo virskom nočnom živote. Či už smerujete k nábrežiu Viru alebo z nábrežia smerom na Lozice, Torovi a ďalšie osady, Vagabundo je vždy nevyhnutným a ústredným bodom promenády a mestského štýlu Viru. Pri speve a tanci je zaručená dobrá zábava až do skorých ranných hodín.

Zdroj:  https://www.klikcup.com/hr/bar-kafic/vagabundo-vir-hrvatska-hr


Nostromo

Koktejlový bar Nostromo na ostrove Vir je pre miestnych milovníkov hudby neprehliadnuteľným miestom.  Ideálne miesto na večer s množstvom koktailov a iných osviežujúcich nápojov, kde sa môžete zabávať vo veselej atmosfére až do skorých ranných hodín.

Zdroj: https://apartmaninatali.com/cocktail-bar-nostromo-vir/


Casablanca

V nočnom bare a kaviarni Casablanca v centre ostrova Vir si môžete vychutnať rannú kávu, lahodné koktaily a rôzne nápoje.  Milovníci nočného života môžu stráviť noc pri dobrej atmosfére a nezabudnuteľnej zábave až do skorých ranných hodín.

Zdroj: https://apartmaninatali.com/caffe-bar-casablanca-vir/


NAKUPY - TRHOVISKO 

kde kúpiť dobré ryby, olivový olej alebo skvelé víno či chobotnicu ??

rady a tipy iba pre Vás: 

.. ideme na to 

na ostrove máte množstvo supermarketov KONZUM, TOMMY MARKET, STUDENAC či mäsiara, kde nájdete naozaj domáce mäso (obzvlášť kuriatka a vajíčka) pekárne sú skoro na každom kroku. Obľúbeným talizmanom dovolenky pri mori býva samozrejme olivový olej .

Taký jeden z kvalitnejších kúpite na miestnom malom trhovisku pri kostole. Záchytný bod je Hrvatska pošta, ktorá je iba jedna na ostrove, alebo oproti nej bar BOLERO & MORE. 

na tomto trhovisku mieste tetušky predávajú aj svoje ovocie a zeleninu, niet nad morské paradajky, či papriku a na raňajky skvelé letné lečo...

ryby vám odporúčam kúpiť v ribarnici TIK TAK - alebo v NINE či na tržnici v meste ZADAR..

vyskúšajte si ugrilovať na vašom ubytovaní skvelú rybu oráda, alebo upiecť ak to váš domáci má vo výbave, chobotnicu ispod peke.. mňam 

milovníci vína - po ceste smerom na trhovisko isto neprehliadnu pri reštaurácii KALETA - vináreň, kde majú skvelý výber domácich vín .. no ak vám stačí z obchodu tak na gemišt alebo bevandu je skvelá fľašková Graševina (biele víno), ak preferujete červené víno - tak skúste crno vino VRANAC, toto víno je skvelé aj na bambus - alias pol pol červené víno s kolou... všetky tieto spomenuté miesta 

trhovisko ribarnica alebo obchodíky a pekárne sú krásne označené na mape google .. nebojte sa sú aj okom neprehliadnuteľné 


a TERAZ si dovolím pridať linky priamo z TZO VIR - turistickej zajednice obce Vir - ktorá sa príkladne stará o dovolenkárov u nás - na týchto linkoch nájdete spracované mnohé z vašich otázok - stačí si tento text prelúskať a hodiť do prekladača textu za chorvátskeho jazyku na ten Váš. 

zámerne Vám nedávame všetko ako na zlatej tácke, lebo možno aj takto sa viac naučíte aj po chorvátsky ale aj o tomto krásnom mieste.


aktívna DOVOLENKA tipy 

aktívna dovolenka na ostrove VIR - tipy


PLAŽOVE BARY

Tri špičkové plážové bary na ostrove Vir – Mul, Marinero a Maritimo – sú ideálnymi miestami na oddych a vychutnanie si kúziel leta so širokým výberom alkoholických a nealkoholických nápojov, ako aj teplých či chladených nápojov. Plážový bar Mul je skutočnou krásou južného Viru a pravdepodobne najlepším plážovým barom v Zadarskej župe. No kým Mul s prírodným prostredím plážového amfiteátra nemá konkurenciu v celom zadarskom regióne, plážový bar Marinero je nespochybniteľný v severnej časti ostrova. Tento plážový bar s výrazným dizajnom oblúka z kameňa od známeho zadarského architekta Bogdana Marova sa nachádza nad piesočnatou plážou v Biskupljači s jedinečným výhľadom na susedný ostrov Pag. Plážový bar Maritimo je posledný v poradí, no nemenej atraktívny, pretože je spojený s najväčšou piesočnatou plážou Jadro, poskytuje ochranu pred slnkom a osvieženie pred letnými horúčavami. Všetky plážové bary majú veľkú ponuku špičkových zmrzlín, najlepších a vyberaných káv, kokteilov a iných letných zážitkov.


Plážový bar Marinero

Ako obrovský kamenný luk nad piesočnatou plážou v Biskupljači sa ambientný plážový bar Marinero plaví ako skutočný námorník.

Pre všetkých kúpajúcich sa a chodcov je Marinero ideálnym miestom na oddych a relax, vstávanie s prvou rannou kávou alebo večerné socializovanie sa sviežosťou mora a výhľadom na bájnu horu Velebit. Svojim hosťom ponúka intimitu, úkryt pred horúčavou, atmosféru a atmosféru romantiky, ktorá nikdy nekončí. Ak je plážový bar Mul skutočnou krásou juhozápadnej časti ostrova, plážová reštaurácia Marinero nemá v severnej časti ostrova Vir konkurenciu. Je chránený slnečníkmi a zdobený prírodnými aranžmánmi stredomorských rastlín a kvetov. Všetko ostatné je charakteristickým znakom turizmu Vir – špičková káva, studené nápoje, zmrzliny a koktaily.


Plážový bar Na mulo

Plážový bar Mul sa nachádza hneď vedľa kamienkovej pláže Jadro a Virski Muja v samom strede ostrova a je najkrajším plážovým barom na ostrove a jedným z najkrajších na Jadrane.


Niekoľkokrát bol vyzdobený a ozdobený okrasnými rastlinami a pohodlnými sedadlami a pred horúcimi letnými dňami ho chránia slnečníky a sviežosť mora. Okrem bežnej ponuky koktailov, drinkov a nápojov ponúka návštevníkom a kúpajúcim sa coffee break v ideálnom mieste na oddych, socializáciu a čakulu. Ešte viac.


Plážový bar Maritimo

Plážový bar Maritimo je posledným zo série plážových barov, ktoré na ostrove otvoril Vir turizam, no rýchlo si získal mnoho fanúšikov.

Nachádza sa na piesočnatej časti pláže a promenády Jadro v centre letného ruchu, podujatí a posezónnych aktivít. Má bohatú ponuku najrozmanitejších druhov nápojov a nápojov, ponuku zmrzlín a úkryt pred letnými horúčavami. V oddychu od každodenných pocitov a vzrušenia, vo farbách večernej sviežosti a chuti morského vzduchu nie je lepšie miesto, kde by ste si užili farbu zapadajúceho slnka.


REŠTAURACIE

Lákavé chute a vône špičkových dalmatínskych jedál a nápojov robia z reštaurácií Virja tú správnu voľbu pre všetky druhy špeciálnych, obchodných a romantických osláv. V dennej ponuke našich stravovacích zariadení si môžete vychutnať široký výber studených a teplých predjedál, mäsových a rybích pokrmov, ale aj sladkých pochúťok a bohatej chuti dalmatínskych vín. V nasledujúcom texte uvádzame len niektoré z renomovaných reštaurácií vo Vire, ktoré sú známe svojou vynikajúcou kulinárskou ponukou, ktorá uspokojí aj tie najušľachtilejšie jazýčky.

odporúčanie na lokálnu gastronomiu


CELOROČNE AKTIVITY NA OSTROVE VIR

akcie a zábava počas celého roku


VIRSKE LETO - letný program koncertov - dodáme čím to bude presne schválene 

no rátajte, že oficiálne otvorenie Virskeho leta je 15.6. 

prajeme krásnu dovolenku s nami - zažite ostrov Vir trochu inak 


SLUŽBA TAXI 

Taxi Vir bola založená v roku 2016. Stanovuje nové a vysoké štandardy v podnikaní autotaxi prepravy a zaručuje kvalitu a bezpečnosť, a to, čím sú známe, sú nízke ceny dopravy.

Vaša bezpečnosť a pohodlie sú na prvom mieste!

Taxi Vir

Kontaktné informácie

Miesto: 23234 Vir, HR

Ulica: Prcolina 11

Telefón: +385(99)7647-554

Email: info@taxi-vir.eu


LEKAREŇ - ZDRAVIE

Lekáreň u nás na Vire, ktorá ponúka široký sortiment kozmetických produktov, liekov, doplnkov k produktom atď.

Zdravie

Vaše zdravie a krása je u nás na prvom mieste. Aby ste si mohli nerušene užiť krásy ostrova Vira, navštívte našu lekáreň.

Ljekarna Kapović, majiteľka Ines Kapović

Kontaktné informácie

Miesto: 23234 Vir, HR

Ulica: BORIS KRNČEVIĆA 56

Telefón: 023/362064


AMBULACIA - POHOTOVOST 



slúži na bežné drobné úrazy, stavy zvýšenej teploty

Kvôli zvýšeným davom v letných mesiacoch a s cieľom odbremeniť sanitky má ostrov Vir vlastnú turistickú kliniku. Turistická ambulancia je súčasťou Záchrannej zdravotnej služby a je k dispozícii všetkým turistom kedykoľvek počas dňa.

Adresa: Ulica Franje Tuđmana, 23234 Vir

Pracovný čas:   Po – Pi – 07:00 – 19:30

So a Ne (Sviatok práce) – zatvorené

Telefón: 233 647 306

pri vážnom úraze alebo chorobe detí alebo dospelých - rovno NEMOCNICA ZADAR, ak vám to stav a ohrozenie života nedovoľuje - volajte na linku  194 alebo 112 

- prvú pomoc v meste Zadar nájdete tu: 

 ZAVOD ZA HITNU MEDICINU ZADARSKE ŽUPANIJE ZADAR CROATIA

Adresa: Ul. Ivana Mažuranića 28, 23000, Zadar

Radno vrijeme:  Otvoreno od 0 do 24    Telefon: +385 / 23 627 188

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení