Cestovanie autom do Chorvátska

 Kúpanie na najkrajších plážach sveta, nezabudnuteľná prechádzka divokou krajinou pod ochranou UNESCO, objavovanie historických príbehov, ktoré vám vyrážajú dych a chutné jedlo, na ktorého chute budete ešte dlho spomínať.


Kam na dovolenku v Chorvátsku? Všade krátka odpoveď, nech ťa unáša srdce a zvedavosť. Od tisícročných miest plných histórie a kultúry, slnkom zaliatych pobreží a ostrovov, dramatickej krajiny formovanej prírodou, malých skrytých drahokamov čakajúcich na objavenie a obľúbených destinácií, Chorvátsko splní všetky vaše priania a očakávania.


Chorvátsko má modernú, kvalitnú diaľničnú sieť, ktorá rýchlo a bezpečne spája všetky chorvátske turistické regióny s celou Európou.


Diaľnice, ktoré sa nepretržite budovali za posledných dvadsať rokov, zmenili Chorvátsko, urobili ho mobilnejším, dostupnejším a turistom otvorili cestu do mnohých dovtedy menej známych destinácií. Okrem spoplatnených diaľnic je tu aj dobre udržiavaná a značená sieť národných a regionálnych ciest, ktoré ako vlásočnice vedú do všetkých destinácií, ktoré by vás mohli zaujímať. Zároveň nestrácajte zo zreteľa dôležitosť dodržiavania predpisov a dodržiavania povolenej rýchlosti, aby si to uprostred najväčších letných davov mohol každý, kto príde do Chorvátska, užiť úplne bezpečne a bez prekážok.


Dokumenty:

 

Na území Chorvátskej republiky môže samostatne viesť motorové vozidlo v cestnej premávke len osoba, ktorá má platný vodičský preukaz vydaný v Chorvátskej republike, zahraničný vodičský preukaz, medzinárodný vodičský preukaz alebo osvedčenie č. podaná žiadosť o vydanie vodičského preukazu (osvedčenie o podanej žiadosti o vydanie vodičského preukazu platí na vedenie vozidiel v premávke 30 dní odo dňa podania riadnej žiadosti) pre kategóriu vozidiel, ktoré jazdí . Pri vedení vozidla musí mať vodič pri sebe vodičský preukaz alebo potvrdenie o žiadosti o vydanie vodičského preukazu a na výzvu policajta sa ním musí preukázať. Rovnako vodič, ktorý vedie vozidlo na ceste, musí mať vodičský preukaz a na výzvu policajta sa ním musí preukázať. Dopravný preukaz nesmie zostať vo vozidle bez dozoru vodiča.


Na území Chorvátskej republiky sa môžu motorové a prípojné vozidlá zúčastniť cestnej premávky, ak sú registrované a majú platné dopravné povolenie. Výnimočne nemusia byť registrované motorové a prívesné vozidlá, ktoré sú poistené a označené skúšobnými štítkami.


Vodič, ktorý vstupuje na územie Chorvátskej republiky s vozidlom so zahraničnou registráciou alebo registráciou členského štátu Európskeho hospodárskeho priestoru, musí mať platný medzinárodný doklad o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, ktorý je platný na území Európskej únie, resp. iný dôkaz o existencii takéhoto poistenia. Za dôkaz o existencii medzinárodného dokladu sa považuje oficiálna poznávacia značka vozidla, ktoré sa bežne nachádza na území štátu, ktorého národný úrad je signatárom Multilaterálnej dohody (členské štáty Európskeho hospodárskeho priestoru a iné pridružené krajiny), t. j. platná zelená karta vydaná pre vozidlo pochádzajúce z krajiny, ktorej štátnym príslušníkom poisťovňa nie je signatárom mnohostrannej zmluvy (členské štáty „Systému zelených kariet poistenia“, signatári dohody z Kréty) a iné dokumenty a dôkazy, ktorých platnosť je uznaná chorvátskou poisťovňou.

 

Podmienky prenájmu automobilu (rent-a-car) a podmienky prenájmu vozidla sa riadia nájomnou zmluvou, teda všeobecnými podmienkami, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou vyššie uvedenej zmluvy.

 

Povolená rýchlosť:

 v osadách 50 km/h

mimo obývaných oblastí 90 km/h

na cestách určených výlučne pre motorové vozidlá a na rýchlostných cestách 110 km/h

na diaľnici 130 km/h

pre motorové vozidlá ťahajúce príves bez bŕzd 80 km/h

pre autobusy a autobusy s ľahkým prívesom 80 km/h, na diaľniciach 100 km/h, okrem autobusov, ktoré prepravujú deti organizovane.


Na mokrom chodníku znížte a prispôsobte rýchlosť vozidla.

Predpisy:


Povinná jazda so zapnutými dennými svetlami alebo stretávacími svetlami počas zimného obdobia.


Používanie mobilných telefónov počas jazdy je zakázané.


Používanie bezpečnostného pásu je povinné. Reflexná vesta, ktorú je vodič povinný používať, t.j. nosiť ju pri vykonávaní niektorých úkonov na vozidle na ceste (výmena kolesa, drobné opravy na vozidle, poliatie palivom, keď sa vozidlo minie, žiada o pomoc zastavením iných vozidiel a pod.) je povinná vo výbave.vozidlá.



Čerpacie stanice:



Čerpacie stanice vo väčších mestách a na diaľniciach sú otvorené od 0 do 24 hodín. Čerpacie stanice predávajú: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel, Diesel a benzín vo väčších mestách a na čerpacích staniciach na diaľniciach.


 

Výber mýta:

 

Informácie sú dostupné na týchto webových stránkach: www.hak.hr, www.hac.hr, www.bina-istra.com, www.arz.hr, www.azm.hr, www.huka.hr.


 Taxi služba je dostupná vo všetkých mestách a turistických mestečkách.


  Ako sa vyhnúť dopravným zápcham

 

Pred cestou sa informujte o stave cestnej a trajektovej dopravy na HAK (Informačné centrum HAK: 072 777 777 alebo +385 1 464 0800 (zo zahraničia) alebo na www.hak.hr. Všetky informácie o stave v reálnom čase v premávku nájdete vo viacjazyčnej aplikácii pre mobilné telefóny. Počas cesty počúvajte na druhom programe Chorvátskeho rozhlasu (98,5 MHz) po správach dopravné správy v chorvátčine a od konca júna aj v angličtine a nemčine.





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov