rada varím a rada jem ..

 ako to je u Vás .. ja neskutočne rada varím, ale tiež som aj rada ak v tej kuchyni netrávim dlhý čas, teda hlavne v lete .. mám to rada šup šup a spapať a utekať k moru ..  

vlastne čo Vám tu idem ja rozprávať, to že varím rada a ako varím... to ste si všimli, všakže !? 

vydala som knihu receptov 

túto : KNIHA  

tu na tomto linku si ju môžete kúpiť a nájdete v nej 440 strán receptov a rôznych príbehov o Chorvátsku ale aj Slovensku Morave či recepty dolné Uhry aĺa Maďare. 


Varím rada najmä preto, lebo neskutočne rada jem, ale aj doma mám skvelých jedákov. 

Vzhľadom k tmoliacemu sa batoľaťu kedysi pred 10 rokmi som začala byť veľkým fanúšikom najmä rýchlych (ale stále dobrých) receptov. 

Predtým som sa zvykla s jedlom vyhrať, a ono to pri tých mojich nejak automaticky prerástlo aj do lásky k vareške, a zároveň chutnému jedlu na tanieri.


tak poďme na to : ako teda som pripravila tie moje pečené špagety.. skúste aj Vy a dajte vedieť, ako sa Vám vydarili.



Ingrediencie: / množstvo je pre 3 člennú rodinu a zostane Vám aj na večeru/

4 ks stehná kuracie

2 strúčiky cesnaku

250g balíček špagety 

250ml smotana na varenie

3 farebné papriky, 2 väčšie šampiony

soľ, vegeta - za prstochvat

150ml vody

1 lyžica ajvar 

1 lyžica pesto 

strúhaný tvrdý syr

POSTUP: 

Kúpila som kuracie mäso, balíček 4 stehná dolné 2 dolné a 2 prsia. Z toho som použila iba 4 stehná, ktoré som si odkostila a dala dole kožu. Z kostí a koži som dala variť vývar spolu s mrkvou a trošku vegety a zrno čierneho korenia s rezancami. U nás musí byť vždy niečo na lyžicu. 

Takto očistené mäsko som si nakrájala na kocky, rovnako tak som nakrájala papriky, šampióni, cesnak.  Papriky som použila iba polku z každej farby, boli dosť veľké, a chcela som mať pomer mäso zelenina 1:1. 

Na pekáč som dala túto zmes, ktorú som jemne posypala soľou a vegetou. Na vrch som poukladala 250g špagety (suché). Celý tento náklad som podliala smotanou na varenie, a vodou v ktorej som si rozmiešala ajvar a pesto. 

Dala som do elektrickej rúry na 225 stupňov piecť. Nezakrývam ani nemiešam. 


Po 15 minútach (sledujte si podľa toho ako vám pečie rúra) som zmes vybrala, celé som to lyžicou a vidličkou premiešala a znovu dala na 7 minúť do rúry .. gazdinky, podľa špagiet vidíte na oko, či je to uvarené. 

medzi tým sa uvarila polievka - lebo na kostičky a kože s mrkvou im veľa času netreba, dala som do nej zabariť domáce hrubé rezance, a stihla som urobiť aj zelený šalát. Šaláty mi milujeme ..



obed bol hotový za cca 30 minút tepelnej prípravy 


a to rezanie, čistenie mrky papriky Vám zaberie všeho všudy maximálne 10 minút..

pred podávaním ešte dáte na špagety skvelý postrúhaný syr a už iba Vám ostáva to celé spapať ..




túto kombináciu môžete vyskúšať aj bez smotany alebo mäsa .. ja som skúšala aj takú verziu iba so slaninou, ale tu pozor nedávajte veľa soli, lebo tá slanina je sama o sebe dosť slaná, rovnako môžete na jar použiť mladý celý neolúpaný hrášok, bob, celer, proste to čo máte radi a fantázii popustite uzdu ..jedia aj oči. 


Dobrú chuť a neščemerte sa Miriam Kelečić 


















Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov