Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

 



Nový elektronický systém výberu mýta bude v prevádzke najskôr koncom roka 2024, oznámilo ministerstvo mora, dopravy a infraštruktúry, ktoré zaslalo na verejnú konzultáciu formulár predbežného hodnotenia k návrhu zákona o výbere mýta.


„Nový systém elektronického výberu mýta je založený na vybraných technológiách (a nie na všetkých technológiách povolených smernicou 2019/520 a zákonom o pozemných komunikáciách), vylučuje možnosť platenia mýta v hotovosti a pre všetky nákladné vozidlá a motocykle zavádza povinnosť zariadenia vo vozidle na úhradu mýta, ktoré umožnia plynulosť premávky, bez zastavenia vozidla na výber mýta,“ uvádza sa vo formulári.

Konkrétne je Chorvátsko ako členský štát EÚ povinné do 25. marca 2024 zosúladiť svoje vnútroštátne predpisy upravujúce oblasť poplatkov za používanie určitej infraštruktúry pre vozidlá so smernicou 2022/362.

AKTUALIZACIA 6.2.2024

Celý nový systém výberu mýta je financovaný z európskych grantov z Národného plánu obnovy a odolnosti.


Ak sa proti tomuto rozhodnutiu neodvolajú, zmluva by mohla byť podpísaná do konca tohto mesiaca. Termín vykonania prác je 24 mesiacov a Chorvátsko by malo dostať nový systém výberu mýta v roku 2026.

zdroj: 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/naplatne-kucice-odlaze-u-povijest-stize-novi-nacin-naplate-cestarina-tu-je-jedna-velika-novost-15422502

"Všetky kamióny a motocykle budú mať povinnosť používať zariadenie vo vozidle na úhradu mýta. Ľahké vozidlá do nosnosti 3,5 tony budú mať možnosť vybrať si medzi použitím zariadenia vo vozidle na elektronický výber mýta a prihlásením sa do mýta." zberný systém na automatické rozpoznávanie ŠPZ.“ , oznamuje sa vo formulári.


Podpredseda vlády a minister pre more, dopravu a infraštruktúru Oleg Butković už dlhšie avizuje zavedenie nového, elektronického systému výberu mýta, na ktorý peniaze poskytlo NPOO a ktorého hodnota sa odhaduje na cca. 500 miliónov HRK (o niečo viac ako 66 miliónov EUR).

Diaľnice bez kolón a mýtnych staníc: 

Nové detaily budúceho systému výberu mýta

"Systém bude bezkontaktný, založený na kombinácii dvoch moderných technológií a platba by mala prebiehať cez novšie ENC zariadenie a systém automatického čítania tabuliek, teda formou elektronickej vinety a platby bez zastavenia. Existujúce mýtne stanice budú budú odstránené, na mýtnych staniciach nebudú žiadne rampy a veľké tlačenice. Všetko by tak malo byť rýchlejšie. Napríklad ručný výber mýta má kapacitu približne 200 vozidiel za hodinu a nový systém umožňuje prejsť až 3 000 vozidlám cez,“ povedal Butković v rozhovore uverejnenom začiatkom tohto mesiaca v „Večernji liste“.


Zároveň pripomenul, že minulý rok sa dosiahol historický výsledok s tromi miliardami kún na mýte vybraných na diaľniciach v správe Chorvátskych diaľnic (HAC).


Verí tiež, že nový systém spoplatňovania priláka ešte viac vodičov.


"Z prieskumu z roku 2019 vyplýva, že 70 percent vodičov bolo za model 'zaplať za jazdu' namiesto klasickej diaľničnej známky. Pomaly sa upúšťa od systému spoplatňovania klasickými diaľničnými známkami, pričom ide o elektronické platenie mýta bez zastavenie,“ povedal Butković.


V rozhovore uviedol, že rok 2025 bol špecifikovaný ako termín implementácie, ale aj zámerom je zaviesť ho skôr, „dúfajme, že začiatkom roka 2024“.


Vo formulári predbežného hodnotenia k návrhu zákona o výbere mýta sa uvádza, že nový systém bude „v prevádzke najskôr koncom roka 2024“.


Zverejnenie formulára predbežného hodnotenia v e-Poradni je prvým formálnym krokom k prijatiu zákona o výbere mýta a verejná diskusia k tomuto dokumentu potrvá do 7. februára. Do verejnej diskusie pôjde aj samotný návrh zákona, ktorý následne musí prejsť vládnym a parlamentným konaním a vo formulári sa oznamuje, že sa plánuje riadny postup pri schvaľovaní zákona.

Podľa oficiálnych oznámení by mal byť nový systém výberu mýta v Chorvátsku funkčný najskôr koncom roka 2024. Aby sa tak skutočne stalo, urýchľujú sa prípravy na jeho realizáciu.


Na úrovni ministerstva mora, dopravy a infraštruktúry sa dohodlo, že rovnaký fakturačný systém budú používať všetci traja koncesionári – HAC, BINA Istra a Autocesta Zagreb-Macelj. O tom, ako bude financovaná inštalácia nového systému na istrijskom epsilon a AZM, sa však ešte musí rozhodnúť.


Európska komisia prostredníctvom Národného plánu obnovy a odolnosti udelila Chorvátsku grant vo výške 65,9 milióna eur na implementáciu nového systému výberu mýta. Tieto prostriedky však nebudú stačiť ani na potrebné práce na diaľniciach HAC, nieto ešte na iných.

zdroj: 

HINA 28.1.2023

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori