Vracanie – Čo robiť, keď dieťa vracia

Prázdniny pri mori sú skrátka jedinečnou terapiou aj vzácnou chvíľou na zastavenie a načúvanie šumeniu morského príboja. Veď naše telo je z veľkej časti tvorené vodou a tak má pre nás nekonečná morská hladina doslova magickú príťažlivosť.



Každého z času na čas potrápi bolesť brucha. A dovolenka nie je výnimkou. Toto najčastejšie detske "ochorenie" nie je toho výnimkou. Najmä mamičky novorodencov poznajú veľmi dobre pojmy ako reflux, kolika či nadúvanie. Tieto zdravotné problémy dokážu veľmi znepríjemniť život bábätku, ale s ním aj celej rodine. Keď sa však objaví aj vracanie, treba zbystriť pozornosť. Nie vždy totiž ide o nevinné detské grckanie. Čo robiť, keď dieťa vracia?

Vracanie – Prejavy, príznaky a príčiny

Vracanie je návrat obsahu žalúdka naspäť do ústnej dutiny a jeho následné vypudenie z úst. Vzniká pri podráždení žalúdka, ale aj ako prejav iného ochorenia. Mozog dostane podnet, ktorý rozrušuje žalúdok a na základe toho nervové vlákna vyšlú nášmu telu signál, že treba vylúčiť celý obsah žalúdka. U detí sa vracanie objavuje pomerne často a jedným z dôvodov je citlivejší imunitný systém, než majú dospelí.



Črevná chrípka

Vracanie sa objavuje aj ako prejav ochorenia známeho pod názvom črevná chrípka. Dieťa napína na vracanie a vracia takmer po každom jedle alebo pití, objavuje sa aj hnačka. Dieťa s črevnou chrípkou je vyčerpané, unavené, oslabené, pridružuje sa nechutenstvo a celkový stav môže sprevádzať aj horúčka. Dôležitý je pitný režim, diétne opatrenia a odpočinok.

Čo robiť, keď dieťa vracia?

Prvým krokom pri opakovanom vracaní je diéta. Podráždenému žalúdku určite neprospeje zahltenie, keď je jeho funkcia narušená a oslabená. Po vracaní dieťaťu nedávame jesť ani piť dve hodiny, následne podávame po lyžičkách vodu alebo čaj každých 15 minút. Ak to dieťa toleruje, môžeme podávať tekutiny každých 10 minút. Strava by mala byť ľahká a porcie menšie. Osvedčila sa najmä ryža, jablkové pyré, tousty alebo sucháre. Banány sú vhodné skôr pri hnačke, pri vracaní ich malému dieťaťu radšej nepodávajte.


Dieťa, ktoré trápi vracanie, do jedla nenútime. Ak nechce jesť, je to v poriadku, pretože v opačnom prípade by s najväčšou pravdepodobnosťou jedlo znova vyvracalo. Staráme sa však o jeho pitný režim, aby dieťa nebolo dehydrované. Podávame nesladený čaj a čistú vodu. Ak odmieta piť, skúšame mu podať tekutiny po lyžičkách.

Dieťa by sa malo vrátiť k normálnej strave po 24 hodinách. Strava má byť, samozrejme, prispôsobená veku dieťaťa. Ideálne je, aby strava obsahovala zeleninu, ovocie, obilniny, mäso, jogurty a komplexné sacharidy.

Lieky proti vracaniu

Zastaviť vracanie pomáhajú aj lieky, avšak tie sú určené dospelým. Nepodávajte deťom žiadne lieky bez konzultácie s pediatrom. U detí môžu totiž tieto lieky vyvolať vedľajšie účinky. Liek na zastavenie vracania môže podať lekár dieťaťu staršiemu ako dva roky iba v tom prípade, ak je vracanie závažné a neprestáva.

Vracanie u detí – Kedy ísť k lekárovi?

Čo robiť, keď dieťa vracia? Treba utekať k lekárovi? Ak dieťa vracia, ale na zmiernenie prejavov pomáha diétny režim, netreba navštíviť lekára. Samozrejme, ak si ako rodič nie ste niečím istý, zavolajte do ambulancie a poraďte sa. Hlavne, ak máte doma bábätko. Na vyšetrenie treba dieťa urýchlene vziať vtedy, keď sú zvratky zelené, s prímesou krvi, ak pripomínajú kávovú usadeninu, ako aj vtedy, keď dieťa nedávno utrpelo úraz hlavy. Lekárovi treba zavolať aj vtedy, ak dieťatko vracia viac než 6 – 8 krát a keď vracanie trvá viac než 24 hodín. Nepodceňujte ani ďalšie symptómy. Ak sa objavia popri vracaniu aj vyrážky, horúčka či kašeľ, je dôležité vziať dieťa k lekárovi.


PRVÁ POMOC VRACANIE / rady našich odborníkov z pediatrie v nemocnici v Zadare

Vracanie u detí nie je tou  najpríjemnejšou časťou rodičovstva a mnohých dokáže pekne vyľakať najmä obava z dehydratácie dieťatka. No práve s touto myšlienkou prichádza vo väčšine prípadov  NAJČASTEJŠIA CHYBA , ktorá vedie, žiaľ, k ďalšiemu vracaniu. Poradíme vám, ako dieťatku skutočne pomôcť 


🩺 RADA NAD ZLATO 👉 po vracaní dieťatku NEPODÁVAJTE ❌ TEKUTINY ani ❌ JEDLO aspoň jednu až dve hodiny. Pokúste sa vydržať ( ani čistú vodu), ak dieťa nejaví známky dehydratácie, určite to zvládne. Pery môžete vodou zvonku navlhčiť. Najlepšie, ak sa malému bojovníkovi či bojovníčke podarí zaspať alebo odpočívať 💤

Dieťa pri spaní sledujte, aby nedošlo k duseniu zvratkami ❗️

 Po prestávke začnite tekutiny podávať POSTUPNE  po lyžičkách v intervale 5 až 15 minút. Ak dieťa tekutiny toleruje, postupne môžete zaradiť diétne jedlo, rovnako v menších dávkach 

Ak  dojčíte, nie je potrebné prestať Rovnako si len urobte prestávku a skúste dieťatku prsník priložiť až po aspoň pol hodine, najlepšie hodine. Potom prikladajte tak, aby dieťa prijímalo menší objem postupne a v častejších intervaloch 👉 čiže radšej menej a častejšie 👌

TEKUTINY 

✅ čistá voda,

✅ vybublinkovaná minerálka, ale aj Coca Cola

✅ nesladený vlažný čaj.

Postupne môžete čaj osladiť  hroznovým cukrom (nie cukríky, ale Glukopur )  POZOR  NESLADÍME klasickým  REPKOVÝM CUKROM, ktorý v brušku kvasí.


JEDLO  podľa veku dieťaťa

✅ klasické biele rožky (nie čerstvé - aspoň jednodňové), kukuričné chrumky, nemastné ovsené alebo zemiakové kaše, uvarená mrkva, diétne kuracie alebo morčacie mäsko, nemastný vývar, detské piškóty, banán, ryža.

Ak má dieťa súčasne 🌡 HORÚČKU 🌡, nezabudnite  lieky proti horúčke (antipyretiká) podávajte rektálne (čapíky do zadočku) 


KEDY ❗️ VYHĽADAŤ LEKÁRA ❗️

🆘 dusenie,

🆘 ak napriek opatreniam nedochádza k ústupu ťažkostí,

🆘 dieťaťu neodchádza stolica ani vetry, má bolesti brucha vynucujúce si "úľavovú" polohu,

🆘 vracaniu predchádzal úraz hlavy,

🆘 dieťa jedlo huby,

🆘 veľké bolesti hlavy (predchádzajúci údaj o kliešťovi),

🆘 dieťa mladšie ako 1 mesiac vracia prúdom,

🆘 dieťa je malátne, apatické, spavé, pozorujete zmenu správania,

🆘 dieťa má známky DEHYDRATÁCIE (mladšie ako 6 mesiacov - úplne suchá plienka, staršie - nemočí 12 hodín, pri plači netečú slzy, v ľahu má vpadnutú fontanelu, suché sliznice, popraskané pery, rýchlo zaspáva a je ťažko prebrateľné).


Rady  sú, samozrejme, veľmi vhodne použiteľné aj pre dospelých pri náročnom ráne po prípadnej "spoločenskej únave" 

🩺 Odborné podklady k príspevku pre vás pripravil náš 🔝 tím zdravotníkov 

mne osobne pomáha carbosorb po chorvátsky aktivni ugljen (čierne uhlie) a dostať ho voľne v lekárni a dokonca aj v sáčkoch tj vrecúško a zdrtený prášok, ktorý rovno "konzumujete" nasypaním do úst, 




ale aj homeopatika - china15 HOMEOLAB Dječja China 15X (dijareja proljev),  kde máme overené, že 1 malá gulička, ktoré dieťa rozpustí v ústach cumľaním okamžite pomôže. 






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení