Čo je to ten ostrov Vir .. hoc ho s pevninou spája most ..

 Jeden z 300 ostrovov a ostrovčekov zadarského arhípelaga, volaný "Ostrov kontrastov", vzdialený 30 km od Zadaru. Je dlhý 10,2 km a z najväčšou šírkou 4,25 km. S pevninou ho spája most dlhý 387 m. Ostrov je väčším dielom pokrytý borovicovým lesom a mediteránskym dubom. Dĺžka pobrežia ostrova je 31 km a krášlia ho prevažne piesočné a štrkovité pláže s krištáľovo čistým morom, ktoré činia tento ostrov rajom pre rodinné dovolenky. Jemný morský vietor mierni horúce letné teploty a tvorí ideálne podmienky na surfovanie.

S takmer 300 slnečných dni v roku, Vir je aj v období po sezóne príjemná destinácia. Milovníci pešej turistiky a mountain-bikingu (horského bicyklovania) môžu s najvyššieho vrchu ostrova "Bandira" (112 m) obdivovať prekrásnu panorámu celého Vira, blízkych ostrovov a pohoria Velebitu (1750 m).

Na prvom mieste je Vir raj pre nautikárov, potápačov a milovníkov morskej flóry a fauny, ktorí tuto nenájdu len prístavy a maríny, ale aj reťaz cca 300 ostrovov a ostrovčekov, medzi ktorými je aj národný park "Kornati".
V zátoke Sapavac, pri benátskom opevnení "Kašteline" zo 16. st., je peloidné bahno, vhodné na liečbu reumy.
Ako sa dostať na chorvátsky ostrov Vir?
Chorvátsky ostrov Vir je od Zadaru vzdialený 26 km.
S pevninou je spojený mostom od roku 1976.
Ostrov Vir je jedným z 300 ostrovov a ostrovčekov v súostroví Zadarskej riviéry a jeden z 1186 ostrovov a ostrovčekov na Jadrane.

Nachádza sa v severozápadnej časti Dalmácie. Je dvadsiatym najväčším ostrovom Chorvátska a ôsmym najväčším na Zadarskej riviére.
Má rozlohu 22,38 km2, dĺžku 10,12 km a maximálnu šírku 4,25 km. Dĺžka pobrežia meria 31,43 km.

VIR – mesto i ostrov je svojím položením, piesočnatými a kamienkovými plážami, priezračne čistým morom, ideálnym dovolenkovým miestom hlavne pre rodiny s deťmi.
Na ostrove nie je masová turistika, nie je tu žiaden hotel.

Ostrov Vir klimaticky patrí do typickej stredomorskej klímy. Počet hodín slnečného svitu za rok je priemere 2450, čo predstavuje o niečo menej ako 300 slnečných dní v roku. Priemerná teplota v júli je 25 C a 6,5 ° C v januári.
Z hľadiska vegetácie ostrov Vir patrí do regiónu stredomorskej vegetácie. V druhej polovici minulého storočia, obyvatelia Viru vysadili množstvo borovíc, ktoré predstavujú väčšinu zalesnených oblastí na ostrove .

Ubytovanie je hlavne apartmánové, je tu dostatok obchodov, reštaurácií, kaviarní so živou hudbou, tržnica, pošta, zmenáreň, lekáreň. K dispozícii sú vodné skútre, vodné bicykle a výletné lode, ale aj požičovňa bicyklov, slnečníkov a lehátok.

Na ostrove sú priaznivé klimatické podmienky k liečeniu astmatických a alergických ochorení, pretože je tu vysoké percento jodizácie mora. Nie sú tu žiadne priemyselné zóny. Ľudia, ktorí trpia reumatickými chorobami, ocenia liečivé bahno vyvierajúce priamo na ostrove, ktoré blahodárne pomáha pri reumatických problémoch.

Pri prechádzkach po ostrove nájdete nielen historické pamiatky, ale aj krásny výhľad na okolité ostrovy a pohorie Velebit.

Ostrov Vir je miesto tisíc tvári



Lepší a krajší život si zaslúžime, lenže ako na to? Existujú Jednoduché kroky, ktoré vedú k veľkej inšpirácii. Skúste myslieť na tieto pravdy aj každý deň a váš život sa zmení.

Všetko, čo chcete dosiahnuť, začína myšlienkou.
Doprajte si čas a priestor na snívanie, vizualizáciu a použite svoju predstavivosť k vytvoreniu najúžasnejšieho scenára toho, akým chcete, aby bol váš život.
Neexistuje žiadny sen, ktorý by bol príliš veľký na to, aby ho bolo možné dosiahnuť
Existuje veľmi veľa ľudí, ktorí si svoju realitu najprv vysnívali. Po rokoch niekedy sami sebe nemohli uveriť, že ich sen sa stal realitou. Ale sny sa naozaj plnia.
Tento svet je vyrobený zo zložitej, zdanlivo neviditeľnej pavučiny, ktorá nás všetkých spája s úžasnými príležitosťami a možnosťami. Vašou úlohou je urobiť prvý krok a sledovať, čo sa bude diať ďalej.

Niekedy stačí obyčajný telefonát, e-mail, výsledok vyhľadávania na internete alebo nečakané stretnutie a možno sa vám pootvoria dvere a začnú sa diať veci, ktoré by ste si nikdy ani v tých najdivokejších snoch nedokázali ani len predstaviť.
Snívajte s nami a príďte ku nám si splniť SEN o krásnej letnej dovolenke vesmír Vás počúva a vidí o čom snívate.
Vaše kroky budú viesť tým správnym smerom ostrov Vir na vás čaká a aj naši super 👌 domáci
#summer #vir #croatia #ostrovvir   #leto #liveofmylife #beautifulplace

Ostrov Vir sa nachádza 15 km od Zadaru spojený s pevninou mostom, čo ho robí ľahko prístupným, pretože prístup nie je závislý od lodných liniek.
Ostrov je ideálny pre rodiny s deťmi, pretože je obklopený zátokami s pieskom a štrkovými plážami s priezračnou vodou.(pieskove dno zaručuje teplejšie more bez ježkov a na ostrove nie je žiaden priemysel)
Na ostrove môžete ochutnať pokrmy v reštauráciách a krčmách, a nočný život možno nájsť v kaviarňach, z ktorých niektoré sú otvorené až do neskorých nočných hodín.
Ostrov má výbornú polohu, pretože sa môžete vydať na výlet do prírody a navštíviť národné parky Plitvické jazerá Krka vodopády, alebo Kornaty.
Vodné športy: plávanie, potápanie, plachtenie, surfovanie, jazda na vodnom skútri, surfing i windsurfing, cyklistická dráha okolo mora, nafukovací hrad postavený v mori a ďalšie atrakcie pre vaše ratolesti (preliezky, pieskoviská, hojdačky, atď. ).
 je malým kúskom raja na zemi pre každého ...





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení