Chorvátsko prechádza od 1.1.2023 na euro .. už za pár dní

 Chorvátsko vstupuje do eurozóny. Od januára 2023 tak v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov budeme oficiálne platiť eurami. Prvé dva januárové týždne budú súbežne s eurami platné aj kuny, po tomto prechodnom období sa však stanú minulosťou.



 


Turisti si prvé zmeny budú môcť všimnúť už od septembra tohto roku, kedy sa začnú všetky ceny povinne uvádzať v oboch menách, čo má okrem iného zamedziť aj zvyšovaniu cien. Za to bude hroziť obchodníkom pokuta a zaradenie na tzv. čiernu listinu. Michael Faulend, viceguvernér chorvátskej centrálnej banky, povedal: „Zavedenie eura prinesie Chorvátsku významné a trvalé výhody, ako je odstránenie menového rizika, nižšie úrokové sadzby a zníženie transakčných nákladov, a zvýši to odolnosť ekonomiky voči krízam.“

tí "bez veku" si pamätáme prechod zo slovenskej koruny na euro - preto kedže toto viete v dostatočnom predstihu verím, že nebudú vznikať zbytočné mediálne fámy a panika. Verím, že v dnešnej dobe bezhotovostného styku Vám neostane veľká hotovosť po Dovolenke v Chorvátsku. 

Ďalšou dobrou správou je, že Chorvátsko sa pravdepodobne už čoskoro stane súčasťou schengenského priestoru. Pre ľudí prichádzajúcich z okolitých krajín by to znamenalo zrušenie kontrol na hraniciach a skrátenie čakacej doby na priechodoch. Pričlenenie Chorvátska k ďalším 26 krajinám schválila Európska únia už v decembri minulého roka, treba však ešte odsúhlasiť zrušenie hraničných kontrol. Ano aj schengen a bezkontrolový prechod je už schválený už iba vnútorne doladiť praktické fungovanie ..no POZOR TO neznamená, že pri sebe nepotrebujete mať platný osobný doklad vy a vaše deti a taktiež PZP HP A CP na cestu k nám na DOVOLENKU DO CHORVÁTSKA - ono čert nikdy nespí. 

Zdravotné poistenie a europský zdravotný preukaz a poskytnutie ošetrenie u nás v Chorvátsku je besplatné. Ak je potreba liekov na základe správy z nemocnice polikliniky pohotovosti - vám v každej lekárni predajú odporučenú liekovú terapiu. Tento bloček si starostlivo uschovajte a doma predložte na repartipáciu. 

ZAKLADNE INFORMACIE 

Zavedenie eura v Chorvátskej republike

Chorvátsko zavedie euro 1. januára 2023.

OTÁZKY A ODPOVEDE K EURU

ZAVEDENIE EURA A KONVERZNÉHO KURZU

Aký je presný dátum zavedenia eura?

1. januára 2023 Chorvátsko zavedie euro, ktoré od tohto dňa nahradí chorvátsku kunu ako novú oficiálnu menu a stane sa u nás zákonným platidlom.

Akým kurzom sa prepočítajú kuny na eurá?

Pevný výmenný kurz stanovený nariadením Rady EÚ je 1 euro = 7,53450 HRK.

Čo sa stane v deň zavedenia eura, 1. januára 2023?

V deň zavedenia eura, 1. januára 2023, budú prostriedky v kunách na bankových účtoch a sumy pôžičiek nominované v kunách prevedené na eurá, pričom v bežných pracovných dňoch banky, Fina a Chorvátska pošta začnú vymieňať kunové bankovky a mince na eurá. V ten istý deň, 1. januára 2023, začne plynúť 14-dňové obdobie duálneho obehu, v ktorom budú možné platby v hotovosti v kunách aj eurách.

VÝMENA HOTOVOSTI

Kde a kedy je možné vymeniť hotovosť v kunách za hotovosť v eurách?

Výmena kuny za eurá bude možná v pobočkách bánk, Fine a Chorvátskej pošte počas obdobia jedného roka od dátumu zavedenia, teda počas celého roka 2023. Na výmenu kún za eurá bude k dispozícii obchodná sieť Hrvatskej pošty, t. j. všetky centrá banky.

Platí sa pri výmene kún za eurá?

Pri výmene hotovosti z kún na eurá sa neúčtuje poplatok za výmenu do 100 kusov bankoviek a 100 mincí za transakciu.

Je možné nahradiť TJ vymeniť hotovosť v kunách po roku 2023?

Výmena hotovosti bude možná aj po uplynutí 12 mesiacov od zavedenia eura a v Chorvátskej národnej banke bezplatne – za bankovky bez časového obmedzenia a za mince do troch rokov od zavedenia eura. IBA V HLAVNEJ BANKE - FINA 

DVOJNÁSOBNÉ ZVEREJNENIE CENY

Kedy sa začne duálne zobrazovanie cien v kunách a eurách?

Od 5. septembra 2022 sa začína duálne vykazovanie cien, ktoré bude povinné do 31. decembra 2023. Takéto vykazovanie cien v čase pred a po zavedení eura je dôležité, aby sa predišlo neodôvodnenému zvyšovaniu cien a považuje sa za kľúčové opatrenie na zabránenie nesprávnemu výpočtu. Dvojité zobrazovanie cien umožní občanom ľahšie si zvyknúť na ceny a iné peňažné hodnoty vyjadrené v eurách.

Kto musí uvádzať ceny v kunách a eurách?

Všetky ceny tovarov a služieb budú musieť byť vyjadrené v dvoch menách a povinnosť duálneho vyjadrovania cien sa bude vzťahovať na firmy, obchody, banky, orgány štátnej správy a firmy z verejného sektora. Popri výpisoch z obchodov, energií, cenníkov a katalógov, propagačných materiálov na webových stránkach sa dvojité vykazovanie uplatní aj v prehľadoch o výplate miezd, dôchodkov či sociálnych dávok, o stave bankových účtov, sporení, úveroch, prehľadoch. o hodnote podielov v investičných a dôchodkových fondoch. (prenajímatelia opg a fyzické osoby podnikatelia toto nie sú povinní)



zdroj HNB - text M.K. 2022

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov