cez hlavné správy štátnej televízie .. až k nám do Chorvátska

 Rýchlejšie, rýchlejšie, ešte rýchlejšie!

Ponáhľame sa do práce, z práce a potom zajtra späť do práce. Nie je voľný čas, a aj keď ho máme, nevieme, ako ho využiť. Jeden slávny vedec dospel k záveru: „Čím viac voľného času je, tým menej je "v ňom" možné užívať si.



Spomaľte  hektické tempo s vidinou večného plynutia času. Nauč ma, ako využiť jednu minútu odpočinku na to, aby som tak spomalila, aby som venovala pozornosť kvetu, porozprávala sa s priateľom, pohladkala psa, prečítala si pár riadkov z dobrej knihy. Pripomínajte mi každý deň rozprávku o králikovi a korytnačke, aby som si uvedomila, že pretek nie je vždy taký rýchly, že život má väčšiu cenu ako jeho zrýchlenie.

Toto všetko mi pripomenula jedna otázka od mojich hostí. Neboli to obyčajní hostia, ale po roku k nám opäť prišli reportéri zo Slovenskej štátnej televízie Andrej Bálint a kameraman Róbert Beňo. Keď prišli prvýkrát, ešte sme tú tému covid19 toľko nevnímali. Po roku prišli poznačení dlhou výlukou tj lockdownom na Slovensku a s očkovacím certifikátom. Ja po roku so skúsenosťami z prekonania covid19.


Minulý rok sme robili reportáž tak nejak ľahko. Tento rok je to potrebné veľmi starostlivo vypracovať do posledného detailu. Do ľudí vošiel strach z neistoty a prešli si všeličím. Začnime od začiatku ..

Aká to bola otázka  "Miriam a kam ideš na dovolenku?"

No, moji drahí ... nemám dovolenku ani netúžim po nej. Nikam nejdem, moja dovolenka  je život v Chorvátsku. Moje srdce je plné, keď moje Slovensko príde do Chorvátska.

Témy, na ktorých odviedli skutočne dobrú prácu, boli rôzne, dovoľte mi preto naznačiť, čo všetko sme spolu vyskúšali a zažili, aby sme cez hlavné správy štátnej televízie pustili turistom informácie, ktorí k nám prichádzajú zo Slovenska.

Príručka pre Slovákov, ktorí chcú stráviť dovolenku pri Jadranskom mori - na čo by sa mali pripraviť pred cestou, na aké obmedzenia je potrebné prihliadať na hraniciach, je potrebné ísť do karantény v Chorvátsku? Budú mať ľudia, ktorí sú očkovaní, nejaké „výhody“? Bude sa po návrate na Slovensko vyžadovať karanténa?

Správa z pohľadu Chorvátov - Ako vlaňajšia pandémia ovplyvnila ich životy hlavne v cestovnom ruchu; aké očakávania majú od tejto sezóny a aký záujem očakávajú ? Aké opatrenia sa použijú na pláže, reštaurácie, ubytovacie zariadenia? Zvýšia sa ceny ubytovania kvôli pandémii?

Odpočinú si Slováci na veľkej jachte? A aké typy ubytovania sú voľbou mojich Slovákov.

Som optimista, ale vždy opatrná. Urobíme všetko pre to, aby sme čo najlepšie pripravili sezónu, od označenia „Safe Stay“ cez testy na antigén, ďalšie testovacie body, až po označenie našich ostrovov zelenou farbou. Domáce úlohy sú na nás všetkých, a to rešpektovať opatrenia a zabezpečiť tak sezónu

Vytvorili sme štítok „Bezpečný pobyt“, toto sú naše epidemiologické normy a opatrenia, ktoré vysielajú jasnú správu o tom, že sú rešpektované všetky epidemiologické opatrenia, a ak má zariadenie toto označenie, je tam hosť v bezpečí. Začali sme očkovať pracovníkov cestovného ruchu, máme výnimočnú odozvu. Sektor cestovného ruchu sa očkuje. Pripravili sme sa na obstaranie testov na antigén a dohodli sme sa s regionálnymi turistickými kanceláriami a ústredím, kde budú body, teda kde budú môcť byť turisti testovaní ak to bude potrebné na návrat k nim domov. Pripravili sme tiež kampaň so značkou, ktorá sa bude vysielať na našich trhoch.

aká je to kampaň?   ... „Trust me i have been there“  „Verte mi, že som tam bol“


Myslím si, že nulovým bodom tejto sezóny je otázka epidemiologickej situácie, „byť alebo nebyť“ pre chorvátskym cestovný ruch je prijateľná alebo atraktívna epidemiologická situácia v krajine. V súčasnosti je najlepším nástrojom, ktorý môžeme na dosiahnutie tohto cieľa použiť, je očkovanie. Musíme tiež silnejšie, presnejšie a intenzívnejšie organizovať testovacie body na regionálnej úrovni. Posilniť komunikáciu TZO so súkromnými vlastníkmi apartmánov.

To je to, čo naše najdôležitejšie čo krajiny žiadajú, keď sa ich občania vrátia od nás. Myslím si, že existuje priestor pre pokrok a je potrebné, aby sme sa aj na hraniciach pripravili na reklamnú kampaň, ktorá ukáže, že hostí je možné testovať rýchlo a lacno aj u nás v Chorvátsku.

Pre úradníkov to bude určite veľká výzva. Musíme zabezpečiť, aby hranice boli plynulé. Musíme každý deň lepšie ako vlani komunikovať so všetkými relevantnými údajmi pre všetky trhy, s jasnými správami o tom, ako prísť do Chorvátska, čo ich v Chorvátsku čaká a čo robiť, ak sa hosťom pri niečo stane

Minulý rok sme urobili chyby, ktoré sa tento rok nesmú opakovať.


Musíme pozorne sledovať, aké epidemiologické opatrenia sú zavedené v najdôležitejších emitujúcich krajinách, aké sú režimy návratu do domovských krajín, a podľa toho prijímať kľúčové rozhodnutia. Ak to urobíme a vyriešime epidemiologickú situáciu v krajine, nebojíme sa sezóny.

Je veľmi dobré a pozitívne, že máme bezplatné zelené ostrovy, ktoré sú našou výhodou. Zvýšený počet hostí je už cítiť. Na ostrove Vir dokonca o 238% viac ako v minulom roku. Ak teda budeme pokračovať takto, mesiace júl - august a september budú úplne iným príbehom ako v minulom roku.

To všetko z uvedeného očakávajú naši ľudia zo Slovenska ... rozdiel pred rokom a teraz je výrazný. Ibaže vtedy nepriaznivé počasie a dnes pekné slnečné počasie. Znateľný veľký rozdiel je v tom, že si ľudia uvedomili, že covid je veľmi vážna téma a že očkovanie nám otvára dvere zo všetkých strán. Nielen na  dovolenku k moru.

Práve preto je všetko na dobrej ceste k zatraktívneniu epidemiologickej situácie, pretože inak nemáme právo očakávať, že sa o turistickú sezónu postará niekto iný, ak sa o ňu nebudeme starať.

v minulom roku sme nezaznamenali jediný prípad covid v ubytovacích zariadeniach, čo je dôkazom vysokej profesionality všetkých pracovníkov. A verím, že to tak bude aj toto leto


Buďme všetci iniciatívni, dajme sa zaočkovať, urovnajme epidemiologickú situáciu, dobre komunikujme s emitujúcimi trhmi a nebojme sa.

Moji chlapci, pre ktorých som pripravila zaujímavé stretnutia, sú rovnakí ako ostatní moji Slováci. Dychtivý po mori odpočinku a túžiaci po našej modrej kráse.

Čaká na Vás pobrežie Jadranského mora a verím, že ste pripravení.

Na rozdiel od Chorvátska boli moji Slováci zatvorený v lockdowne veľmi dlho a za prísnych opatrení boli deti bez takmer normálnej školy. Preto je úplne pochopiteľné, že všetci a aj títo moji „moji reportéri“ sú zo všetkého nadšení aj z toho ako sa pripravilo Chorvátsko ako cieľ prvej voľby pre Slovensko a aká je tu atmosféra. Počas pobytu tu si totiž nespomenuli ani na slová, ktoré vyvolávajú hrôzu (covid19).

Táto správa sa netýka iba ostrova Vir, ale aj celej destinácie Chorvátsko. Ako správca obrovskej skupiny , ktorá mi rastie pred očami, si všímam, že rastie aj dopyt po dovolenkách v Chorvátsku.


Mohlo by sa to chápať tak, ako si väčšina mojich členov v skupine majiteľov apartmánov uvedomuje, že keď všetci bojujeme za seba, je ešte stále možné nešliapať jeden na druhého, aby sme dosiahli cieľ. A ten cieľ máme všetci rovnaký. Zdravie .. pohodu... lásku ... a kľudné spolunažívanie..

Je dôležité, aby sme sa všetci ťahali a pomáhali si vzájomne a tak spoločne napredovali. Vo všetkom .. v živote si aj varenie vyžaduje veľa úsilia a nie je tomu inak ani teraz v cestovnom ruchu.

Prostredníctvom tejto skupiny som si vybrala dve veľmi drahé dámy, aby predstavili svoje ubytovanie a dojmy. Dala kopu odporúčaní pre hotely, luxusné ubytovanie, plachetnice a dala našim chlapcom zo štátnej televízie možnosť vyskúšať si skutočný zážitok v našom krásnom Chorvátsku. Zažiť Chorvátsko trochu inak .. so mnou na ostrove Vir. 

Budem nesmierne rada, keď na konci roka urobíme hrubú čiaru a záver bude taký, že s týmto mojim úsilím a so všetkými správami a propagáciami sa zvýšila návštevnosť  v Chorvátsku a počet mojich dovolenkujúcich Slovákov a Čechov.

Zostaňme naďalej zodpovední a tentoraz to nie je to formálne klišé ..pretože iba takto si zabezpečíme spoločne krásny a bezpečný pobyt pre všetkých našich hostí zo zahraničia.

Do ďalšieho čítania vaša Miriam 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení