Autom na dovolenku: Na čo si dať pozor pred odchodom k moru a po návrate späť.

Prinášame vám najdôležitejšie tipy, ako pripraviť auto aj seba na cestu, ktorá môže byť vyčerpávajúca  




Ide sa na dovolenku

  
Prevažná väčšina ľudí  chodí na dovolenku autom a ich najčastejším cieľom je pobrežie Jadranského mora. Pre mnohých to znamená cestu dlhú 400, 500, 600 a viac kilometrov, často vo veľkých davoch a v extrémnych horúčavách. Pre autá, ktoré trávia väčšinu času v mestskej premávke a na krátkych úsekoch, môže byť takáto vec istým šokom, najmä ak sú staršie. Nižšie vám prinášame najdôležitejšie tipy, ako pripraviť svoje auto aj seba na vyčerpávajúcu cestu, ako aj to, čo robiť po návrate od mora.

  Pneumatiky

Pred odchodom na dovolenku si určite skontrolujte tlak v pneumatikách a prispôsobte ho veľkej hmotnosti, ktorú so sebou vozíte. Správny tlak a spôsob jeho prispôsobenia nájdete v návode k vozidlu. Príliš nízky tlak v pneumatikách môže spôsobiť nerovnomerné opotrebovanie a deformáciu. Skontrolujte tiež opotrebovanie a poškodenie pneumatík.
 
 
Olej

Nalievanie oleja do motoru
Nezabudnite skontrolovať hladinu oleja v motore. Ak je toho málo, pridajte viac. Nedostatočné množstvo oleja v motore môže spôsobiť vážnu poruchu a úplne zničiť motor. Ak vaše auto spotrebuje viac oleja, vezmite si so sebou náhradný.

Chladiaci systém

Klimatizácia

Cesta na more môže byť obzvlášť náročná na chladiaci systém motora. Pomalá jazda v kolóne pri vysokých teplotách ho maximálne zaťažuje. Skontrolujte hladinu chladiacej kvapaliny a v prípade potreby ju doplňte. Pozor: ak sa auto po ceste "vyvarí", môžete doliať vodu, ale počkajte, kým motor vychladne, pretože pri horúcom motore je systém pod tlakom a horúca para a voda môžu tryskať z plniaceho otvoru , čo môže spôsobiť vážne zranenia.
  
Svetlá

Uistite sa, že všetky svetlá na vašom aute fungujú. Máme na mysli aj denné svietenie, smerovky, zadné polohy, brzdové svetlá, cúvacie svetlo. Ak auto nemá automatické nastavenie výšky svetlometov, musíte manuálne nastaviť výšku lúča podľa zaťaženia. Nebudete tak obťažovať ostatných vodičov a lepšie si osvetlíte cestu.
 
 Batéria

Ak vaša batéria počas zimy vykazovala známky opotrebovania, pred každoročným odchodom ju určite vymeňte. Vysoké teploty totiž negatívne vplývajú na batériu a môžu nastať problémy.
 
Klimatizácia
 
Uistite sa, že vaša klimatizácia funguje správne. Ak ste ho dlho neservírovali, možno je teraz ideálny čas navštíviť špecializovanú dielňu.

Strešné nosiče a strešné boxy
Strešné lišty
  
Dvakrát skontrolujte, či ste správne namontovali držiaky a box, dobre uzavreli box, správne zabezpečili bicykle... Uistite sa, že hmotnosť vecí na streche nepresahuje maximálnu povolenú hmotnosť, inak môže byť vaše auto veľmi nestabilné v zákrutách. S nákladom na streche jazdíte vždy šetrnejšie a pomalšie ako bez nej.
 
 
Ak jazdíte s dieselom s filtrom pevných častíc, ktorý používa AdBlue, skontrolujte hladinu a v prípade potreby doplňte. Nikdy si nemôžete byť istí, že v cieľovej destinácii nejaký bude, najmä ak ide o menší ostrov.
Navštívte servisné stredisko
Autoservis
 
 
Ak je bežný autoservis krátko po tom ročnom, vážne pouvažujte nad jeho vykonaním skôr. Budete tak mať väčšiu istotu, že vás auto nesklame. Ak je vaše auto staršie, využite príležitosť a zistite, či je bezpečné ísť na dovolenku.
 
 
Zaplaťte za poistenie a cp- tzv cestnú asistenciu. Ak dôjde k väčšej poruche alebo nehode, budete mať „odťah“ zadarmo a menšie poruchy odstránia experti na cestnú asistenciu zadarmo. Výrazne tak ušetríte, pretože cestná asistencia je akýmsi šťastím pri nehode a oplatí sa najmä pri starších autách, ktoré sú náchylnejšie na poruchy.
  
Priprav seba
Pred potenciálne dlhou a vyčerpávajúcou cestou musíte okrem auta myslieť aj na seba. Nikdy neviete, kedy uviaznete v zápche. Začnite cestu oddýchnutí a vezmite si so sebou veľké množstvo vody. V zásade by mali stačiť dva litre na osobu. Nezabúdajte na jedlo a ak cestujete s deťmi, zabezpečte pre ne nejakú doplnkovú zábavu (stolové hry, tablet alebo mobil s rozprávkami, knihy, obrázkové knihy, hračky). Vezmite si so sebou aj teplé oblečenie pre prípad, že by ste v noci uviazli v premávke. Noci v Like a Gorskom kotari môžu byť veľmi chladné aj uprostred leta.
  
Po dovolenke   -   Umyte a vyčistite auto


Umývanie auta

Ihneď po návrate z dovolenky dôkladne umyte vonkajšok auta a vyčistite ho vo vnútri. Nedovoľte, aby sa špina, ktorú ste museli nazbierať, ak ste išli k moru, stala tvrdohlavou. Nebezpečný je najmä vtáčí trus, ktorý môže nenávratne poškodiť lak a tiež morská soľ, ktorá sa mohla na aute nahromadiť.

Detailne skontrolujte lak

Skontrolujte nové stopy po náraze kameňa. Ak je poškodenie také, že je plech viditeľný, okamžite ho opravte, aby ste predišli prejavom hrdze. Častým problémom na mori je tiež živica z ihličnatých stromov, ktorá môže poškodiť lak, ak sa rýchlo neodstráni. Na odstránenie určite používajte špeciálne prípravky na autá, nikdy nie prípravky do domácnosti, acetón, riedidlo a podobne, pretože by mohli nenávratne poškodiť lak.

Vyhoďte všetko z auta

Ihneď po návrate vytiahnite všetky veci, ktoré ste naložili do auta na ročné. Každý kilogram viac negatívne ovplyvňuje spotrebu auta. 100 kilogramov dodatočnej hmoty zvyšuje spotrebu približne o 5 percent.
  
Odstráňte držiaky a strešné boxy
 
Niektorí vodiči často po návrate z dovolenky jazdia na aute so strešnými nosičmi a boxmi aj týždne. To výrazne ovplyvňuje aerodynamiku a zvyšuje spotrebu paliva až o 20 percent. Pri vyšších rýchlostiach tiež vytvára nepríjemný hluk. Ihneď po návrate odstráňte všetko zo strechy.
 
Skontrolujte tlak v pneumatikách

Ak ste zvýšili tlak v pneumatikách pred ročným kvôli veľkému zaťaženiu auta, po ročnom ho skontrolujte a v prípade potreby znížte. Príliš veľký tlak môže viesť k slabšej priľnavosti auta v zákrutách, dlhšej brzdnej dráhe a nerovnomernému opotrebovaniu pneumatík, čo spôsobí, že pneumatiky vydržia menej.

Skontrolujte tekutiny

Na cestách a počas roka na mori môže byť auto vystavené extrémnym podmienkam. 
Preto je rozumné kontrolovať hladinu oleja a chladiacej kvapaliny motora 
aj po návrate.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení