12 najlepších jedál zo sveta, na ktoré neviem zabudnúť

 V čase karentény, kedy sú reštaurácie zatvorené a my nemôžeme cestovať často spomíname na jedlá, ktoré sme ochutnali vo svete. Niektoré z nich sme zaradili do jedálnička, a varíme si ich aj doma, o iných len snívame a dúfame, že sa na tie miesta ešte pozrieme a znova ich ochutnáme.


Začnem hneď jedlom, kvôli ktorému by sme vedeli nasadnúť na lietadlo a na 24 hodín odlietieť len aby sme ho mohli znova jesť.


1. Balik- Ekmek v Turecku
Balik ekmek je jedným z jedál tradičnej tureckej kuchyne. Turecký chlieb plnený grilovanou makrelou s cibuľou a zeleninou. Najznámejší Balik ekmek v Istanbule sa predával z lode na ulici Eminönü. Rybári chytali ryby z lode a hneď ich tam aj grilovali a predávali pripravené ako balik ekmek.

K tomuto jedlu sme si objednali aj nápoj Şalgam, ktorý je juhovýchodnou tureckou špecialitou. Şalgam je zmes vody, nasolenej šťavy z nakladanej čiernej mrkvy a repy çelem. Je kyslá a slaná a ale môžete si ju dochutiť aj s pikantným korením.

Balik-ekmek v Istanbule kúpite na rôznych miestach a keď sa tam raz vyberiete, ochutnajte toto turecké jedlo.

2. Platanos v Kolumbii
V Medelline, druhom najväčšom meste juhoamerického štátu Kolumbia, sme ochutnali veľa rôznych chutí a odísť tam po Work and Travel programe za našimi kamarátmi považujeme doteraz za jeden z našich najlepších street food zážitkov.

Na trhu v Medlline sme kúpili podivné zelené banány, aspoň tak sme ich vnímali my, pretože Kolumbijčan by ti povedal, že to nie sú banány – to je platano. Aj keď to úplne vyzerá ako zelený banán, tento je na rozdiel od toho klasického, naozaj zelenej farby. Rozdiel je aj v tom, že sa nejedáva surový, ale nejakým spôsobom tepelne spracovaný, pretože je veľmi tvrdý. 

Platno sme jedli pripravený ako placky, ale aj prekrojený na polovicu a opečený. Je to iná chuť ako obyčajný banán a vždy na cestách v teplých krajinách pokukujeme, či platano niekde neobjavíme.

3. Burek v Srbsku
Burek je balkánsky druh pečiva, ktoré sa smaží z veľmi tenkého lístkového cesta a je plnený mäsom alebo syrom. Jedli sme ho v Srbsku, ale aj v Slovinsku, kde ho väčšinou podávajú na raňajky. Burek je veľmi mastný a pri jedení budete mať mastnú celú bradu. Podáva sa najčastejšie teplý a s bielym jogurtom.

4. Donuty v New Yorku
Asi v každom americkom filme niekto tlačí šišky. Policajti jedina šišky, smutný ľudia po roschode jedia šišky, v kaviarni ku Starbucks káve sa jedia šišky… Keď sme boli v New Yorku chceli sme ochutnať tie pravé “americké donuty”. 

5. Pita na Korfu
Počas svojej Erasmus stáže v hoteli na ostrove Korfu som sa nielen zamilovala do tohto ostrova, ale som ochutnala tú najlepšiu pitu. 

Pita je pšeničný chlieb v tvare placky, ktorá sa potom naplní. Na ostrove Korfu ju pripravujú ako “Pitta Souvlaki” čo je najobľúbenejšie fast food jedlo v Grécku. Pita je naplnená s tzatziki, kuracím alebo bravčovým mäsom, plátkami rajčiny, cibuľou a hranolkami. Vo vegetariánskej verzii vám ju naplnia gráckym syrom Feta.

Zaujímavé je, že aj keď je recept stále ten istý v každej gréckej taverne kde pitu robia, chutí úplne inak.

6. Rybie prsty na Zanzibare.
V jeden deň sme si sadli na pláži do húpacej siete, pozorovali oceán a objednali sme si rybie prsty. Na rybie prsty sme čakali hodinu, dve hodiny a potom sme to už nevydržali a išli sa opýtať či na nás zabudli, alebo to je iba “hakuna matata” a oni sa nikam neponáhľajú. Dozvedeli sme sa, že im to toľko trvá, pretože kuchár išiel tú rybu na rybie prsty najprv vyloviť. Po ceste k našej húpacej sieti sme s otvorenými ústami sledovali kuchára vystupujúceho z loďky a nesúceho čerstvú rybu.

Odvtedy sme čerstvejšie a lepšie rybie prsty ( aj keď pripravované inak ako sme zvyknutí) nikdy nejedli.

7. Musaka na Cypre
Gréci majú veľkú tradíciu v rodinných reštauráciách kde varia grécke pokrmy. Tak sme aj my zavítali do jednej rodinnej reštaurácie v horskej dedinke, ktorou sme prechádzali. V reštaurácii bola iba jedna lenivá mačka a babička, ktorá nám uvarila tú najlepšiu musaku akú sme kedy jedli. 

Musaka sa vyrába z vrstiev plátkov baklažánu, syra a mäsovej omáčky, ktoré sa prelievajú hustou bešamelovou omáčkou. Niektorí ľudia ju pripravujú aj s zemiakmi, cuketou alebo inou kombináciou zeleniny. Toto všetko sa naukladá do keramickej misy a zapečie. Podávajú vám to v tej istej horúcej mise, v ktorej sa to pieklo. Spolu s čerstvou šťávou z pomarančov… nebudem klamať doteraz o tom občas snívame.

8. Zapiekanka v Poľsku
Zapiekanka je najznámejší street food v Poľsku. Je to bageta alebo iné dlhé pečivo prekrojená na polovicu. Základ každej zapiekanky tvoria biele šampiňóny a syr. Podľa vlastného výberu si môžete potom na ňu pridať čo máte radi – slaninu, syr, salám, zeleninu a mnoho ďalších kombinácií. Toto všetko sa zapečie do chrumkava a dochutí kečupom alebo cesnakovou majonézou. 

Vznikne z toho teplá chrumkavá zapečená dobrota, ktorá zasýti a poteší po pár pivkách, alebo len ako rýchle jedlo pri objavovaní mesta.

9. Chorvátska Pašticada
Pašticada, keď sme už pri tomto kultovom dalmatínskom pokrme, kde vzorka je presne tá "misa" v ktorej voňajú a voňajú hlboké spojenia medzi Dalmáciou a historickými koreňmi Stredozemného mora. Jeho sladkokyslá chuť pochádza od starovekých gréckych a rímskych kuchárov, je starostlivo zachovaná v našom regióne od byzantskej éry a prežila až dodnes. Na druhej strane, mäso je odrazom migračnej kultúry Chorvátov, ktoré kultúrou mäsa potláčali kultúru rýb. A tak pašticada prechádzala históriou a neexistuje žiadne dalmatínske a prímorské miesto, ktoré by nepredstieralo, že je skutočným zdrojom receptu na prípravu tej skutočnej Pašticadi. Tak každý región Dalmácie má svoju vlastnú pašticadu a každá rodina ten svoj recept. Pretože jedlo je zároveň históriou nášho "JA", a je prirodzené, že každý obhajuje kuchyňu, na ktorej vyrastal.

Pašticada je jedno z prvých jedál, ktoré som sa naučila variť. 


10. Segedinsky guláš v Maďarsku alias sekely guláš 
Na svete je mnoho jedál, ktorým prisudzujeme mylný pôvod. Napríklad o segedínskom guláši si mnohí myslia, že je z Maďarska. V Maďarsku však o tomto jedle, ako ho poznáme my, ani nechyrujú. Skôr by ste narazili na klasickú pikantnú verziu guláša s množstvom paradajok a paprík :) 
ANO takto si spomínam na dedka a ďalšie jedlo halaszle alebo bažanta na vine a všetko dobre csipes alias štipľavé 

11. Vepřo knedlo zelo na Morave 
Vepřo, knedlo, zelo je pokrm, který v podobě, jak je u nás v Česku servírovaný nenalezneme nikde jinde na světě. Cizince na něm fascinují především naše české knedlíky. Vepřo, knedlo, zelo je náš národní pokrm! áno a tiež pokrm môjho detstva a k nemu patrí neoddeliteľne tiež babičky moravský hlávkový šalát so slaninou 
Kto neskúsil nevie čo je nebíčko v papuli 

12. Bryndzové halušky v rodnej mojej hrudi 
Bryndzové halušky mňam 

Klasické zemiakové cesto na halušky. Bryndza zmiešaná s kyslou smotanou. 
Slaninka ...mňam 
a keď im príde na Chuť cudzinec 

Najtypickejším slovenským národným jedlom sú bryndzové halušky so slaninou. Sú to halušky zo zemiakového cesta pomiešané so špeciálnym druhom ovčieho syra - bryndzou, ktoré chutia najlepšie v tzv. kolibách alebo salašoch.

Navrch porcie sa pridáva oškvarená slaninka spolu s roztopenou bravčovou masťou. K bryndzovým haluškám sa najlepšie hodí ako nápoj cmar alebo kyslé mlieko. Slovensko sa môže pýšiť nevšednou svetovou kuriozitou. Každoročne sa v horskej osade Turecká na úpätí Veľkej Fatry stretávajú milovníci bryndzových halušiek na celosvetových majstrovstvách v ich varení a konzumovaní. 

A aké sú vaše jedlá.. 
#zažiteToSnami 
zážitok chutí celého sveta kdekoľvek

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov