Vietor na Jadrane alias typická tunajšia ruža 🌹 vjetrova

 


Vietor na mori bol vždy jedným z hlavných faktorov, ktoré človek bral do úvahy vždy, keď vychádzal na more. Až donedávna používali ľudia vietor ako svoj hlavný prostriedok pohonu. Bez nich by nebolo možné objaviť nové kontinenty, nové rastliny ovocie jedlo a oveľa viac. Plachetnice sa statočne plavili po mori, plávajúc po nich boli dobrodruhovia, piráti, obchodníci, vedci. Ale vietor nebol vždy poháňaný želaním námorníkov - tak vynález parného motora čoskoro začal premiestňovať plachty. S príchodom motorov na kvapalné palivo plachetnice takmer zmizli zo svetových morí. Avšak vietor, bez ohľadu na typ pohonu lode, zostal hlavným faktorom v navigácii, pretože pôsobil na morskú hladinu - vytvára vlny.

Existujú však aj iné plachetnice a námorníci, ktorí túto ekologicky čistú hnaciu silu udržiavajú a používajú. Námornictvo sveta stále majú plachetnice, aby trénovali svoj personál, pretože všetky námorné zručnosti sa o nich najlepšie učia. Okrem všetkej elektroniky, ktorá môže kedykoľvek zlyhať, existuje vždy spôsob, ako sa plaviť po mori, využívať vetry a morské prúdy a dosiahnuť bezpečný prístrešok. A dnes sa stále viac a viac nostalgicky vraciame do éry plachetníc, stavame repliky týchto lodí (Dubrovnícka karaka) a rybárske člny ich stále používajú (gajeta, gajeta falkuša).
V Dalmácii vietor dostal aj mená. Niekoľko mien sa používa pre rovnaký vietor v rôznych moriach a lokalitách. Rovnaký názov vetra tiež neznamená, že ide o rovnaký vietor v jeho charakteristikách (mistral a maestral).

To nás privádza k charakteristikám vetra - jeho sile (rýchlosť) a smeru. Smer vetra je určený smerom, ktorým fúka - severný vietor znamená, že fúka zo severu . Námorníci opisne opisovali silu vetra, takže v roku 1806 anglický námorný dôstojník a hydrograf, Sir Francis Beaufort, zostavil mierku podľa vplyvov vetra na stav mora. S vývojom nástrojov na meranie rýchlosti vetra boli do tejto stupnice pridané príslušné hodnoty rýchlosti vetra a podmienok mora (výšky vĺn).
Podľa charakteristík rôznych vetrov môžeme tiež predpovedať, či tento vietor zintenzívni, zastaví alebo vyhodí vietor z iného smeru. Je dôležité, aby námorníci, rybári a tí, pre ktorých sa loď používa na odpočinok a zábavu, poznali charakteristiky jednotlivých vetrov, ktoré fúkajú na Jadran alebo niektoré z jeho oblastí.

Vietor je spôsobený predovšetkým rozdielmi v teplote pôdy a mora a tlaku vzduchu. To spôsobuje prúdenie a miešanie horúceho a studeného vzduchu, vytvára vietor strednej sily vhodný pre plachtenie a nie nepríjemný pre plachtenie. Cez deň sa teplota zahrieva rýchlejšie ako more a naopak v noci - krajina sa ochladzuje rýchlejšie ako more, takže sa mení smer vetra. Správne striedanie denného a nočného vetra (maestarl a burin) je znakom dlhodobo stabilného počasia.

Náhle zmeny atmosférického tlaku sú znakom zmien počasia, a teda silnejších vetrov. V takom prípade by ste sa mali uchrániť v bezpečných prístavoch alebo zátokách.

Podľa vzhľadu oblohy pri západe slnka je možné určiť, aký čas bude nasledovať. Pokoj a jasné farby pri západe slnka znamenajú pekné počasie. Ak bude západ slnka rozmazaný a bledý, môžeme očakávať zhoršenie počasia. Podľa týchto príznakov, ako aj podľa typu a množstva mrakov, každý miestny obyvateľ vie, ako presne predpovedať počasie, ktoré bude nasledujúci deň.
Malé, hrudkovité, snehovo biele oblaky nad ostrovnými kopcami sú náznakom chyby, a teda príjemnej plavby. Zakalená čiapka spodnej časti bytu, mierne presahujúca vrcholy hôr na pevnine, oznamuje búrku, ktorá náhle fúka, takže by ste mali byť opatrní.

Najbežnejším letným vetrom je maestral. Ráno to začne fúkať a pri západe slnka postupne slabne. Na otvorenom mori môže byť dosť silný a vytvára značné vlny. Pozdĺž pevniny a na rozhraní medzi nimi je príjemne osviežujúci.

Aby sme spoznali hlavné vetry fúkajúce sa na Jadran, potrebujeme poznať ich vlastnosti.

Bura je intenzívny prúd najčastejšie zo smeru NNE na ENE. Vyskytuje sa, keď sa cez vrcholy prenáša relatívne studený vzduch, ktorý sa hromadí na jednej strane horských prekážok, a prudko klesá po svahoch týchto hôr. To je dôvod, prečo je bura studeným, silným a machovým vetrom typickým pre jadranské pobrežie. Viditeľnosť počas a po bure je veľmi dobrá a počasie je slnečné a jasné.
Charakteristickým znakom bury je výskyt mrakov (čiapky alebo koruny) na vrcholoch pohorí ako Velebit, Biokovo, atď. Silná a hurikánová bura zvyčajne fúka v oblastiach horských priesmykov, ako sú Terstský záliv, Senjska vrata, Velebitský kanál, Kvarner a Kvarnerić, oblasť Šibenik, Zátoka Kaštela, Zátoka Vrulja a Zuljana.

Jugo je teplý a vlhký vietor smerujúci ESE do SSE a vyskytuje sa pozdĺž celého pobrežia vo všetkých ročných obdobiach, v lete je však o niečo zriedkavejší. Južne od Jadranu sa začína fúka postupne, najčastejšie v severnej časti Jadranu. Znaky sú zákal a rozmazaný horizont na juhovýchode. S posilnením juhu sa na vrcholkoch hôr a vyšších ostrovov hromadí oblak. Tlak postupne klesá a vlhkosť stúpa. Zvyčajne sa slabý až mierny južný vietor zrážok vyskytuje v pobrežných oblastiach a menej často so silným a búrlivým južným vetrom. Dlhotrvajúci silný a búrlivý juh vytvára v otvorenej časti Jadranu veľmi zvlnené a silné more a silné a veľmi zvlnené more v kanáloch stredného a južného Jadranu, Kvarneru.

Oštro - fúka zo smeru S, teplý a vlhký vietor.

Maestral je typický pre letné obdobie. Na otvorenom mori fúka z NW a v pobrežnej oblasti je modifikovaný vplyvom otepľovania pôdy. Vyznačuje sa každodennou chôdzou, tj zvyčajne začína fúkať okolo 9 - 11 hodín a končí sa neskoro popoludní. Prináša pekné a stabilné počasie. Má strednú pevnosť a je vhodný na plachtenie.

Tramuntana fúka zo smeru SZ na N a najčastejšie sa vyskytuje v dôsledku tlakového gradientu pri prechode cyklonických porúch na sever a severovýchod od Jadranu alebo pri rýchlom prechode frontov od severozápadu. Silná tramuntana, v závislosti od vzdialenosti od stredu cyklónu, sa často vyskytuje za jasného počasia.

Grego (lebić) fúka väčšinou zo smeru SW. Môže prísť až dva dni s príležitostnou búrlivou silou. S priechodom nevere cez časť Jadranu sa môže vyskytnúť búrlivý vietor vetra, zvyčajne krátkodobý, vyskytuje sa častejšie v lete a nazýva sa lebićada (garbinada).

Levant fúka viac zo smeru E a vyskytuje sa ako kombinácia juga a bury. Vietor je vlhký a studený.
Burin (kopnenjak v preklade = pozemný) a zmorac
V lete sa v dôsledku rôzneho otepľovania pôdy a mora vyskytujú tieto typy vetra. V dôsledku vyšších teplôt v krajine fúka vietor z mora do zeme (zmorac) počas dňa a noci, v dôsledku rýchlejšieho ochladzovania pôdy, vietor mení smer a fúka z pevniny na more (burina alebo zem).

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov