... ako vidia cudzinci Chorvátov ...

 To bolo prvé čo mi vadilo od manžela..to jeho večné reptanie..



že netušíte o čom píšem.. pochopíte keď si prečítate nasledujúce riadky ... 

Cudzinci, ktorí navštívili Chorvátsko, sú väčšinou ohromení niektorými našimi zvykmi. Hovorí sa, že len v Chorvátsku totiž ..sedenie na betóne a prievan je smrteľné.  Chorváti majú strach o svoje zdravie ak si neoblečú tielko, pretože si prechladia obličky, toto je iba pár z vecí, ktorá cudzincov prekvapila a za najneuveriteľnejší fakt považujú vietor, ktorý môže za našu zlú náladu. Južina a večné spomínanie juga je pre cudzincov nezrozumiteľné.

Všetci si pamätáme na varovania našich babičiek, že jedlo na lyžicu je strava lieči všetky neduhy, sedenie na studenom betóne je neprípustné, rovnako ako nenosenie tielka či chodenie po dome bez papúč. To sú vety, na ktorých vyrastali generácie Chorvátov a ktoré rozosmievajú najmä cudzincov. Áno aj mňa ...

Toto je zoznam zvláštnych zvykov Chorvátov ktorý sa medzi cestovateľmi často šíri, keď sa chcú zoznámiť s našimi zvykmi.

Nesadajte si priamo na betón!

Musí tam byť tenká vrstva niečoho, čohokoľvek, čo oddelí váš cenený zadok od akéhokoľvek betónového povrchu. Chorváti sa stávajú kreatívnymi, pokiaľ ide o tento zvyk, takže používajú noviny, igelitové tašky, rukavice, šatky a dokonca sedia na rukách, ak nič iné nemajú k dispozícii. Takto sa opisuje náš strach zo sedenia na betóne.

Nátelník (tielko) chráni obličky!

Tielko musí nosiť každý. Bábätká, malé deti, deti, tínedžeri, dospelí, dôchodcovia. A musíte si to zastrčiť do spodnej bielizne, inak to nefunguje. prečo? Pretože obličky musia byť zakryté. Cudzinci zachádzajú vo svojich komentároch dokonca tak ďaleko, že sú presvedčení, že to robíme preto, lebo veríme, že odhalenie chrbta môže viesť k zlyhaniu obličiek alebo niečomu podobnému. Niekedy sú komentáre, ktoré nájdete na internete, naozaj vtipné.

Prievan zabíja!

Vyhnete sa každému vánku. Prievan alebo vietor, ktorý cudzinci definujú ako „krásny bočný vietor fúkajúci domom“, je v Chorvátsku takmer nezákonný. Nesmiete mať súčasne otvorené dve okná, dvoje dvere alebo dvere a okno, pretože by vás to mohlo zabiť. Pojem prievan je pre cudzincov ťažko definovateľný a nerozumejú našej potrebe nesadnúť na prievan.

Chôdza naboso v dome je neprípustná

Vždy nosiť papuče. Papuče musia nosiť všetci bez výnimky. Ponožky nestačia. Chodíš bosý - si odsúdený na smrť. Touto vetou jeden bloger opísal náš zvyk nosiť papuče.

Žiadny obed bez polievky

Polievku jete na začiatku veľkého jedla. POLIEVKA nikdy to nie je jedlo samo o sebe, ale prvé jedlo, ktoré povzbudí chuť do jedla a povzbudí vás, aby ste zjedli viac hlavného jedla. Takto neznámi ľudia opisujú náš zvyk konzumovať polievku.

Počas celého týždňa musíte jesť niečo „na lyžicu“ („na lyžičke“). Zvyčajne je aspoň jedno jedlo týždenne dusené mäso alebo niečo podobné, čo sa „je lyžicou“, pretože veria, že je to dobré pre ich tráviaci trakt.

Špáradlo v ústach predstavuje klasického Chorváta?


Takmer každý používa špáradlá po mäsovom jedle. Používa ich každý, od tínedžerov cez mladomanželov, ktorí idú na medové týždne až po publikum nad 80 rokov! V živote som nezažil toľko ľudí, ktorí používajú špáradlá. Aby ste boli zdvorilí, musíte si pri používaní špáradla zakryť ústa druhou rukou. Takto nás vidia cudzinci!

Musíte si vysušiť vlasy!

Musíte si vysušiť vlasy, pretože nechať vlasy prirodzene uschnúť nie je v Chorvátsku normálne, snáď s výnimkou najteplejšieho letného týždňa. Používanie fénu je povinné aj pre mužov s krátkymi vlasmi. Rovnako je zakázané vychádzať von hneď po umytí vlasov, aj keď ste si ich vyfénovali. Neviem presne, koľko hodín čakať, ale existuje pravidlo o čerstvo umytých vlasoch a chodení von, čo môže viesť ku kašľu, nádche alebo zlyhaniu orgánov. Áno, presne toto napísal zahraničný bloger.

V tom istom zozname sa tiež uvádza, že Chorváti majú vždy so sebou vreckovky. Taktiež pojem vegetariánstvo podľa blogerov v Chorvátsku je neznámy.

Brandy alias RAKIJA lieči

Chorváti tomu veria brandy všetko napraví. Horúčka? Namočte handričku do brandy a priložte si ju na ruky a nohy. Máte rez? Brandy bude dezinfikovať. Bolesť hrdla? Vypite ho, zabije baktérie. Takto opisujú naše zvyky cudzinci. Okrem pálenky je v zozname liekov bravčová masť a tiež zvyk prikladať si pri chorobe tuk na hrudi. 

Prekvapuje ich aj zvyk nosiť kabelku okolo pása – ľudový výraz “pederuša” , a tak sme našli aj text, ktorý dáva návod ALEBO opis čo do nej vkladá klasický Chorvát. Tento zoznam obsahuje aj varovanie, že v Chorvátsku si nesmiete položiť tašku na zem, pretože panuje presvedčenie, že vďaka tomuto kroku ostanete chudobný.

Svadby sú tu najlepšie na svete

Takmer každá veľká príležitosť sa oslavuje pečením jahňacieho alebo bravčového mäsa na ražni. Od svadby a krstiny, až po veľké narodeninové oslavy a rozlúčky so slobodou, ak sa zíde veľká skupina, je isté, že niečo bude na ražni. Svadby sú veľké, jedlo na nich je špičkové a zároveň zábava je najlepšia akú tu môžete zažiť. O našich svadbách sa však zhodujú, že sú najlepšie na svete.

Tak toto je turistický príbeh pre zahraničných hostí. Treba im vysvetliť, že sedenie na betóne nezabíja, ale studený betón ako pohodlná plocha na sedenie neposlúži. Ak je divné chodiť doma bez papúč tak to skúste v zime bez nich, naozaj nie je vylúčené, že neprechladnete? Komu vyhovuje chodiť po studených dlaždiciach? Na našu obranu, polievka je skvelá pred každým jedlom a milujeme ju v každom ročnom období! A áno, naše svadby a oslavy sú najlepšie na svete.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov