úryvok z knihy č.3 "BAŠTINA"


úryvok z knihy č.3 "BAŠTINA"

..kto z Vás, ktorí milujete Chorvátsko by nepoznal aj tunajšie piesne, však?!

aj o tomto nájdete v knihe zmienku...

ja Vám, ktorí netrpezlivo čakáte na vydanie tretieho dielu, práve tu a teraz prinášam úryvok z tejto knihy:


KLAPSKE SPIEVANIE – alebo skupinové spievanie v Dalmácii

Akonáhle budete počuť originálnu dalmatínsku klapu naživo, najmä v domorodom prostredí, či už to bola ulička alebo námestie, buďte si istí, že si tento hudobný prejav zamilujete už s prvými tónmi. Na rozdiel od niektorých iných tradičných melódií je klapská pieseň pre poslucháča čistým potešením vďaka svojmu homofónnemu / polyfónnemu a viachlasnému spôsobu, takže nie je prekvapujúce, že klapy sa často stretávali, aby spevom prilákali dievčatá do okien. Vzácne krásky odolali klapskému spevu, pretože tento a capella spôsob spevu nepriťahuje krikľavé tóny a prudké rytmy, no harmonický spev nenecháva nikoho ľahostajným.

TOMISLAV BRALIĆ A KLAPA INTRADE

Hádam najznámejšia skupina a interpret

Minulý rok oslávili 35. výročie a svoje klapské príbehy zhrnuli do monografie.

S pesničkou a krásnymi spomienkami bude všetko jednoduchšie.

Povedzme si niečo o Tomislavovi – charizmatický barytón a chlap, ja s Amazonkou sme mali tu česť ho vyspovedať a stretnúť sa sním osobne na rozhovor začiatkom sezóny 2021 v júni.

Tomislav Bralić

Zaujímavá skúsenosť

Veľmi milí človek spevák osoba s charizmatickým barytónom a 45 minút plnohodnotného rozhovoru o začiatkoch spievania a zakladaní klape Intrade, súkromnom živote, deťoch, o nesplnených prianiach, ale aj súčasnej situácii a očakávaní prvého koncertu 20.6 na Makarskej riviére.  Taktiež spomienky na koncerty a fanúšikov zo Slovenska.

Narodil sa v roku 1968 tak ako môj Belmondo a ja s mojou malou Amazonkou sme ho pred začiatkom sezóny 2021 na stretnutí v Zadare vyspovedali. Kládla som mu rôzne otázky, o jeho rodine, rodičoch, súrodencoch, manželke deťoch, ale aj o jeho láske k spevu.

Bol veľmi milí a bezprostredný a rovno sme prešli na tykanie. Tu v Chorvátsku je to môžem povedať aj pocta. Ak vám niekto neznámy začne tykať tak to znamená, že ste prelomili bariéry.

Narodili ste sa do veľkej rodiny s ďalšími piatimi bratmi a ešte máte štyri sestry. Aké bolo tvoje  detstvo?  Aké spomienky si nosíš z detstva? Bolo ťažké vyrastať v takej veľkej rodine?

Od malička spievam od kedy viem o sebe v rodine a neskôr keď som bol študent  strednej školy v roku 1986 som začal spievať v zbore  Zoranić to je tunajší zadarsky zbor. Jeden z členov bol aj člen klapa Intrade. A tak som začal. U nás v dome sa stále spievalo sme rodina čo radi spievame, doma nás je 10 deti mama otec a keď máš talent tak to ide ľahko. Tak to ide a ja v podstate môžem povedať, že som rád že som spevák, niekedy je to ľahké niekedy ani nie a to obzvlášť dnes.

Detstvo som mal pekné skromné základná škola, veľa futbalu plávania skákania bolo nám veselo nikdy sme sa nenudili. Vyrastal som v malej dedine zo Zadaru pár kilometrov a mám rád toto moje malé mestečko . Mať a byť či vyrastať v rodine, kde je 10 deti to by som odporučil každému.  Hoc sme žili skromne, ale aj tak sme spokojný skromný a ma to veľa prednosti keď máš s kým čo deliť s kým spievať. Naša veľká rodina a súrodenci sme navzájom vo veľmi dobrom vzťahu aj dnes ako dospelý. Pol rodiny spieva pol nie aj deti mojich súrodencov a pravidelne sa stretávame. Keď sa všetci stretneme naša obyčajná rodinná oslava je zbor 70 osôb. Rodičia bohužiaľ mama zomrela pred 3 mesiacmi a otec pred rokom. Otec 91 mama 86 a boli s nami do poslednej chvíľky

Nejaký recept na taký krásny barytón a vyživovanie hlasiviek, pijú aj tunajší speváci surové vajcia?? Toto leto je opäť špecifické pripravujete sa aktuálne na vaše koncerty? Nejaký zaujímavý zážitok z koncertu?

Recept na hlas u mňa platí menej sýtenej vody, skôr čistá voda a vínko. Smiech. Pred 10 rokmi som prestal fajčiť. Pred koncertom zvyknem aj popiť med a teplé mlieko, či propolis. Surové vajíčko tu sme si v tomto podobný so Slovenskom aj tu je to obyčaj iba musí byť domáce. Toto leto mám v príprave množstvo koncertov aj keď by som bol rád ak by už toto nik nespomínal a celé by to skončilo. Zážitky z koncertov sú rôzne no v základe veľmi pozitívne. No uznaj čo je viac ak ti publikum pre ktoré spievaš spieva s tebou tvoje piesne, tvoje texty a ešte keď sa tu nájdu aj pekné dievčatá.

Tomislav bol si niekedy na Slovensku? aká je tvoja obľúbená pesnička — zora bila .. što sam Hrvat ..tie poznám ja a zbožňujem.

Zážitky zo Slovenska no veru bol som v Bratislave aj v malom meste Lučenec. Bolo nám krásne. Mam rad históriu a pamiatky rôznych miest kde mávame koncerty. Bratislava je podobná našim mestám hlavne Zagrebu. Veselý ľudia a rad by som opäť išiel. Tam u vás máte krásne dievčatá. Keď začal koncert v Lučenci tak sa tam objavili dve dievčatá a spievali a tancovali s nami.

Moje obľúbene piesne sú poviazane so spomienkami. Splitsky festival alebo Zadarsky či Šibenský a potom sú to piesne ktoré sú najviac sledované počúvane. No my máme radi niečo svoje, svoje v tom štýle hoc to nie je najväčší hit piesne z hľadiska počúvanosti ale emotívne sme s tou piesňou spojený, či už ako tá pieseň vznikla alebo inak . Tieto spomienky v sebe nosíme a keď začína koncert zavrieš oči a spomenieš si. 


Pamätáte si nejakú anekdotu z vašich koncertov alebo rozhovorov?  Prečo názov Klapa a prečo názov INTRADE  ? Ako vznikla klapa intrade, koho to bol nápad, čo músí spĺňať váš nový člen?

Klapa – intrade ako také to je tu u nás v Dalmácii tradičný zbor ľudí, ako dobrí priatelia vo vinohrade. Inak význam slova INTRADE to je prevzaté od básni. Zbierku básni pod týmto názvom vydal

Ljube Stipišić . Inak v Dalmácii ak poviete „idemo intrade“ to znamená, že ideme von do záhrady na ber fíg, olív alebo aj do vinohradu. Podľa tohto sme spojili dve slová KLAPA a INTRADE a našu skupinu nazvali KLAPA INTRADE.  Máme jednu zábavnú anekdotu kedy moderátorka koncertu nevedela ako sa to vyslovuje a nikdy so starobylým dalmatínskym slovom sa nestretla. Na koncerte nás ohlásila ako Klapa INTREJD bolo to zábavne, stáva sa. A nový člen stačí ak má dobrý hlas je dobrý človek a má srdce na správnom mieste a k tomu všetkému má rád aj vinohrad a dobré víno.

Moja v poradí už tretia kniha bude popisovať chorvátsky folklór a ľudové dedičstvo (baština) myslím si , že tvoja Klapa tiež  môže byť považovaná za súčasť  Chorvátskeho dedičstva a folklóru ako darček som ti doniesla moje dve knihy a osobne donesiem, keď vyjde aj táto tretia pre ktorú pripravujem tento rozhovor. Čo si ty myslíš – tvoja Klapa a baština?

Chorvátska baština folklór podľa mňa je jednoznačne typické Dalmatínske klapske spievanie. To je podľa mňa hodne spomenúť. Také to pravé spievanie je bez inštrumentu aj keď dnes my mame aj inštrumenty. 20 rokov sme toto robili, čisto bez inštrumentu dalmatínske šansóne . Keď sa ide do Dalmácie  tak sa to spája aj s našim štýlom spájania : modré more, obloha, čajky, kameň, DOM to je pravý obraz Dalmácie a toto človek musí precítiť aby to pochopil .

Vystupovali ste veľa aj za hranicami aké je to vystupovať vonku .. pre vás, kde máte v pláne prví koncert v zahraničí keď to znovu začne?

Mimo republiky ako prvé pripravujeme koncerty u susedov v Slovenii. To je už tradícia. Keby som mal dať svoje resumé. Urobili sme čo sme mali, mame dobrú kariéru a dúfam, že ani tato situácia to nesprieči. Ledva čakám znovu zaplniť tribúne a publikum, ktorá bude s nami spievať to na čo sme hrdý na naše piesne, publikum a koncerty

Na záver ešte jedna otázka skôr ako ti veľmi pekne poďakujem za váš/tvoj čas, ktorý ste venovali len mne „Som veľmi rada, že rozhovor môžeme sprostredkovať a bude súčasťou knihy ... tej mojej o tej vašej Baštine a opíše čitateľom Chorvátsko inak“. No zaujíma ma či u teba osoby tak vyrovnanej, pozitívnej, plnej optimizmu a úspešnej existuje niečo čo ti v živote chýba?

O vás teda o tebe som počul, že si zo Slovenska a nemohol som odmietnuť toto stretnutie. Aj mne bolo príjemne s vami dvoma. A čo mi v živote chýba  jedine  popri štyroch synoch ešte by som si veľmi prial aby som mal dcérku.  Je to rozdiel mať syn a mať aj dcéru. Je to krásne a vaša Amazonka Emka je veľmi zlatá a mať také dievčatko nebol by som proti. No musím sa spýtať mojej manželky čo ona na to.

Smiech bol pri závere obojstranný a úprimný. Podali sme si ruky a rozišli sa, ale ešte pred odchodom mi zaspieval pieseň o Miriam, ktorú spieval v zbore v kostole.

Svake noci za te Boga molim
Pivajuci kamenu i draci
Croatio ka mater te volim
Umorna si, samo mi ne placi

Nije meni nikad dosta
tvojih ruku, tvoga tila
opet ce nas zagrljene
naci skupa, zora bila

© Copyright (2019) (Miriam Kelečić) – Všetky práva vyhradené. Reprodukovanie, duplikovanie alebo prenášanie akejkoľvek časti knihy alebo tohto blogu - elektronickými prostriedkami alebo v tlačenom formáte, je nezákonné.

Nahrávanie tejto publikácie je prísne zakázané





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení