Chorvátske mesto NIN - soľ nad zlato


 Tip na výlet - Solana v Nine -Ninské saliny. 

Chorvátske mesto NIN



Nin je najstaršie chorvátske kráľovské mesto nachádzajúce sa na malom ostrovčeku v strede plytkej lagúny v Zadarskej župe obklopenej soľnými poľami, dlhými pieskovými plážami a žije tu len 1500 obyvateľov. Centrom tohto mestečka je malý ostrovček (500 m2), ktorý je s pevninou prepojený dvomi mostmi. Mesto Nin leží na pobreží južnej časti Ninského zálivu, 17 km severne od Zadaru. Výhodná poloha a úrodné okolie mu umožnilo, aby sa v minulosti stalo mestským, kultúrnym a politickým centrom.

Osada na dnešnom ostrove sa vyvinula začiatkom doby železnej, resp. pred približne 3 tisíc rokmi. Založil ju kmeň Liburni. Názov Nin pochádza z liburnského (a neskôr rímskeho) názvu Aenona. Prvá zmienka o tejto obci sa vyskytla u gréckych spisovateľov už v 4. storočí pred našim letopočtom. Obývané je vyše 3000 rokov, a preto je dôležitou archeologickou lokalitou. Nájdeme tu pozostatky najväčšieho antického chrámu na Jadrane, mozaiky, Kostol sv. Kríža (Sveti Križ), ktorý bol vyhlásený za najmenšiu katedrálu na svete, starochorvátsku loď Condura i ďalšie atrakcie svedčiace o antickej minulosti i dobách, keď bolo mesto sídlom biskupa a prvým centrom chorvátskeho národa.



Nevynechajte návštevu kostola sv. Jakova, katedrálu sv. Anselma (Sv. Anselm je patrónom a ochrancom Ninu), pozostatky najväčšieho rímskeho chrámu, pomník kniežaťa Branimirova, prístupový kamenný most, námestie Kraljevac. Po príchode do Ninu si každý návštevník môže všimnúť aj jeden z jeho symbolov – slávny kostol sv. Mikuláša z 12. storočia. Milovníci prírody si môžu vychutnať pohľad na Ninský záliv. Ak chcete vyskúšať domáce špeciality tohto kraja, navštívte reštaurácie Galeria, Panino a pivnicu Nanini. Najpopulárnejším zábavným podujatím je Ninská šokolijada, ktorá propaguje tamojšiu starú gurmánsku údenú špecialitu – šokol.

NIN je najstaršie chorvátske kráľovské mesto nachádzajúce sa na malom ostrovčeku, v strede plytkej lagúny v Zadarskej župe a žije tu len 1500 obyvateľov to sme si povedali vyššie ..

Centrum tohto mestečka je malý ostrovček (500m2), ktorý je s pevninou prepojený dvomi mostami. Počas povodní dňa 11. 09 2017 mosty boli poškodené a v roku 2020 ich obnovili a renovovali. Nin je mesto bohaté na kultúrne pamiatky, ktoré sú dôkazom jeho búrlivej minulosti....ale mesto Nin má aj krásnu legendu ..

ak sa dotknete bronzovej sochy biskupa Grgura Ninskeho veľkého zástancu staroslovenčiny a ľudového písania, budete mať šťastie, s garanciou alebo sa vám splní vaše tajné želanie. 

    V chorvátskych dejinách sotva existuje iná postava, ktorej práca má tak málo historických prameňov a toľko rôznych interpretácií, ktoré sú založené výlučne na predstavivosti tlmočníka, a takým je napríklad Grgur Ninski. Z početných interpretácií diela ninského biskupa sa zrodil mýtus, ktorý je stále prítomný v každodenných príbehoch. 

Viac ako šesť metrov vysoká socha sochára Gregora z Ninu Ivana Meštrovića je veľkou pýchou obyvateľov Splitu ale aj mestečka Nin. Ninský biskup je pre Chorvátov dôležitý, pretože bol hlavným zástancom staroslovanského jazyka a hlaholskej abecedy, ale aj všetkých ostatných, ktorí veria v legendu, že ak sa budú držať prsta jeho sochy, prinesie im to šťastie alebo splní prianie.... a veru my nevynecháme ani jeden rok aby sme opäť išli chytiť GRGURA za palec.

a keď už tam budete skočte si po suvenír do Soľana Nin 

  V meste Nin sa vyrába morská soľ (SOLANA NIN) špeciálnou metódou sušenia bez akéhokoľvek použitia mechanizácie. Ninská soľ má vďaka tradičnej výrobe, neznečistenému životnému prostrediu a špecifickým podmienkam (ako je veľký počet hodín slnečného žiarenia a výhodná geografická poloha) veľmi vysokú kvalitu. Vyznačuje sa zvýšenou koncentráciou jódu.

Soľ sa ťaží na viac ako 55 hektároch povrchu ninskej lagúny a jej história siaha až do rímskych čias. Soľ sa ešte stále ťaží tradičným spôsobom. Vyrába sa široká škála výrobkov od priemyselnej soli, spotrebnej soli až po soľ na terapiu. Ťažba sa nedávno stala turistickou atrakciou, vzhľadom na to, že stále väčší počet návštevníkov Ninu chce vidieť ako sa soľ vyrába.

V kráľovskom meste Nin bolo nedávno otvorené múzeum ťažby soli a predajňa so suvenírmi, ktoré obohatili doterajšiu ponuku. V rámci výstavných priestorov sa návštevníci môžu dozvedieť o význame soli pre ľudské telo, prezrieť si expozície jednoduchého náradia a nástrojov, ktoré sa používajú pri tradičnej výrobe a ťažbe soli, kúpiť si autentický chorvátsky slaný výrobok v predajni so suvenírmi. Môžu tiež ochutnať Kvet soli – "kaviár soli", ako ho nazývajú gurmáni, ktorí ho používajú ako nevyhnutnú prísadu v poslednej fáze príprave jedál.

Múzeum ponúka komplexný pohľad na proces získavania soli, ktorý je rovnaký ako v rímskej dobe. Morská voda sa prírodným spádom vlieva do bazénov. Tu sa vyparuje pomocou slnečnej energie a vetra a kryštalizuje sa do čisto prírodnej morskej soli. Od staroveku sa tu zachovali pozostatky kamenných dverí, ktorými sa púšťala morská voda do bazénov.



Popri svojom základnom programe, výrobe soli, solana (solivar) v Nine neďaleko Zadaru ponúka aj niekoľko turistických programov (program soľných polí ako prírodného parku s organizovanými turistickými odbornými prehliadkami, čo sa u návštevníkov stretáva s mimoriadnym ohlasom). Ninský solivar je popri solivare v Stone jediný na Jadrane, v ktorom sa soľ vyrába tradičným spôsobom – tak ako aj pred tisíc rokmi prírodným odparovaním morskej vody v plytkých bazénoch. Kvôli tomu v solivare iniciovali návrh na jeho ochranu ako prírodnej pamiatky, respektíve chránenej krajinnej rezervácie flóry a fauny s cieľom ochrany celej Ninskej lagúny, čiastočne aj prostredníctvom UN projektu s názvom Natura 2000.

 Mesto Nin pri Zadare bude okrem početných kultúrnych a historických pamiatok čoskoro ponúkať hosťom aj možnosť liečebnej turistiky. Konkrétne, v blízkosti mesta sa nachádza Ninská lagúna, najväčšie nálezisko liečivého bahna v Európe. Ninské bahno sa používalo ešte za rímskych čias na liečbu rôznych reumatických ochorení, kožných chorôb a chrbtice.

Ninské bahno sa nachádza na plážach na začiatku mestečka Nin v smere od ostrova Vir. Autom sa doveziete na lúku nad plážou, kde môžete zaparkovať v tieni borovíc, a nemusíte mať vozidlo na priamom slnku. Parkovanie v sezóne je tu spoplatnené pár kunami na celý deň, vybraté parkovné putuje mestečku. Pokiaľ preferujete bicykel, popri celej ceste do Ninu vedie samostatný cyklistický chodník.

Pláže v Nine sú výlučne z jemného piesku. Na pláži je veľká reštaurácia/bar, kam môžete ísť priamo v plavkách a dať si dobré čapované pivo, kávu alebo nejaké to občerstvenie či zmrzlinu. Druhú polovicu pláže tvorí pešia zóna, kde sa môžete prechádzať v 3 – 10 cm plytkej vode s pieskovým dnom, ktorá je vyhriata od slnka. Dámy prechádzky využívajú ako prírodnú pedikúru – obrúsenie kože pieskom (ako pemza). Voda je tu plytká, takže v niektorých miestach vám aj po 20 metroch siaha len po kolená.


Príbeh o soli

Soľ je nenapodobiteľne nadčasová – existuje odkedy existuje voda a kameň a bude existovať ešte dlho po nás. Historicky soľ sprevádza vývoj ľudstva od nepamäti. Zistenie, že soľ sa dá použiť na konzervovanie potravín, zásadne ovplyvnilo pokrok ľudskej rasy a rozvoj ekonomiky mnohých krajín.

Špeciálne vlastnosti ručne zbieranej morskej soli Nin

Medzi prírodné soli patrí kamenná a morská soľ. Kameň sa získava zo soľných baní a morská soľ z mora. Väčšina soľníc vyrába soľ priemyselným spracovaním a úpravou vo výrobných zariadeniach. Solana Nin to nerobí. Soľ zbiera na otvorených soľných poliach tak, aby sa bazény na jar naplnili morskou vodou. Prirodzeným odparovaním vzniká soľanka, z ktorej kryštalizuje soľ. Za dobrých poveternostných podmienok začína kryštalizácia a zber soli začiatkom leta a trvá až do začiatku jesene. Ninská morská soľ je originálna, nespracovaná a ako taká bohatá na prírodné minerály.


V strave je najzdravšia ručne zbieraná, nerafinovaná morská soľ, pretože obsahuje jód z morských rias, ktorý ovplyvňuje správnu činnosť štítnej žľazy, bróm, ktorý je potrebný pre nervovú sústavu a draslík, ktorý pomáha pri koncentrácii a psychike. práca. Morská soľ je liekom proti stresu a celulitíde, a tým aj elixírom pre zdravú a krásnu pleť. Soľ silne ovplyvňuje výmenu buniek v koži a podkoží, stimuluje metabolizmus a vylučovanie škodlivých látok.



Ako vlastne vzniká ninská soľ?

Výroba Ninského solivaru prírodným a ekologickým spôsobom prebieha prostredníctvom piatich skupín bazénov pod jasnou oblohou. Prostredníctvom prvých štyroch skupín prebieha prirodzené vyparovanie jadranskej morskej vody vplyvom slnečnej energie a veternej energie v suchom a teplom období roka, kým v piatej skupine, tzv. kryštalizačné nádrže kryštalizujú morskú soľ zo zahustenej morskej vody (soľanky).


Prvá soľ, ktorá vykryštalizuje, je soľný kvet na povrchu soľanky, ktorý sa zbiera každý deň pomocou mikrónového sita za ideálnych poveternostných podmienok – počas slnečného obdobia bez vetra (v skorých ranných hodinách). Po odparení soľanky (10 dní) zostáva na dne usadená prírodná kryštalická soľ (15-20 mm). Pred "zberom", t. j. zberom soli, sa uvoľní prebytočná soľanka, aby sa soľ prefiltrovala. Odčerpaná soľ sa potom ručne zbiera na hromady a prepravuje sa do skladu.



Priemerná produkcia morskej soli za posledných 10 rokov v Solana Nin je 3200 t. Produkcii morskej soli uprednostňujú vysoké teploty a vetry, najmä „suchý“ južný vietor, mistrál a ľahká bóra. Sezóna „žatvy“ trvá v priemere 63 dní počas neskorej jari, leta a začiatku jesene.

Vedeli ste?  KVET SOLI (fleur de sel) sám kryštalizuje, ale môže sa zbierať iba za ideálnych poveternostných podmienok. Keď hovoríme ideálne počasie, máme na mysli slnečný a horúci letný deň, bez zrážok a vetra. 

Soľný kvet kryštalizuje vo forme veľmi tenkého filmu na hladine vody a je veľmi jemný a zbiera sa výhradne ručne pomocou mikrónového sitka a za ideálnych poveternostných podmienok (slnečný deň bez silného vetra).

Obsahuje zvýšenú koncentráciu minerálov a má bohatšiu chuť ako bežná morská soľ a používa sa na dosolenie. Táto morská soľ najvyššej kvality, obohatená o minerály, zvyšuje chuť každej misky a stáva sa nepostrádateľným korením gurmánskych pochúťok. Pridáva sa do jedál veľmi jemne po procese varenia ako záverečný dotyk.

Videli ste už niekedy naživo zhromaždenie soľných kvetov? 

Aké je vaše najobľúbenejšie použitie kvetu soli - v slaných jedlách, v sladkých jedlách alebo v kozmetike?

#storyofsalt 

Viete, čo sú stavidlá a na čo slúžia? alebo po chorvátsky zapornice ? 

.

• Stavidlá sú hlavným nástrojom našich vodárov v Nine na soľných poliach - ovládajú ich na riadenie cirkulácie vody cez bazény so slanou vodou. 

• Všetky brány sa zdvíhajú a spúšťajú ručne a voda cez nich prirodzene prúdi z bazéna do bazéna. 

• V celej Solane je takmer 500 stavidiel. 

Všetky tieto plavebné komory sa rozprestierajú na 55 hektároch – predstavte si, koľko krokov vodári v lete urobia, aby všetko zregulovali.

a čo sa dozviete v knihe ZAŽI VIR č.2  - napríklad aj toto 

                a až ste dočítali až sem pochopili ste, že nie nadarmo sa vraví : 
"Milujem ťa ako SOĽ"
-  teraz už chápem, ako to Maruška myslela
každá mama ľúbi najviac svoje deti.. áno ani ja nie som výnimka.. ale verte či nie, taká morská soľ a hlavne aj tá naša Virská Ninská, či už živá alebo suchá, tak tú vážne milujem zo všetkých solí najviac. 
Nádherne vonia, úžasne pení a v kombinácii s našim piesčitým dnom si s ňou krásne premasírujete celé telo, pokožka je potom hladká, pružná a prevoňaná. Odstraňuje odumreté bunky, stimuluje cirkuláciu krvi a látkovú výmenu v pokožke, ktorú naviac vyživuje stopovými prvkami a minerálmi a bojuje proti celulitíde!

Proste krátko a jasno Virske more a kryštáliky soli a celá príroda tu u nás je láska na celý život (okrem detí) 

tak, až sa vyberiete ku nám na dovolenku takúto kvalitnú soľ si môžete so sebou odviesť aj domov a kúpite ju tu  tu :  

https://www.facebook.com/Cvijet.Soli/


solana Nin a majú rôzne "chute" áno správne čítate chute soli, ale už viac neprezradím a  nebudem písať, príďte a presvedčte sa samy

#cvijetsoli #fleurdesel #flowerofsalt #salzblume #sol #morskasol #seasalt #meersalz #bio #biosalt #nin #solananin #zadarregion #croatiafulloflife #zažiteVirSnami

Ilirska cesta 7 23232 Nin, Chorvatsko http://www.solananin.hr/

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov