Pieskové pláže v Chorvátsku

Chorvátsko je typické svojimi kamenistými plážami. Miestami nájdete žiarivo biele okruhliaky, inde sú kamienky väčšie, ostrejšie a sú miesta, kde je iba drobný štrk. Typický piesok je v HR skôr rarita, niekde sa piesok iba umelo naváža, takže kvalitou piesok v Chorvátsku nie je to, na čo ste zvyknutí z Talianska či Grécka.

Ale aj kamenisté pláže majú svoje výhody. Tak napr. more je čisté a priehľadné, a to aj na plytčine, čo ocenia najmenšie deti a neplavci. Kvôli priezračnejšej vode môžu detí pozorovať "podmorský život, ktorý sa vďaka priezračnosti zdá bohatší. Deti sa zabavia aj zbieraním kamienkov do vedierka, budovaním hrádzí, hádzaním kameňov do vody príp. na ciel ( nie živý :-) ). Najkrajšie kúsky si v hojnom množstve nosíme domov a využívame ako dekoráciu. Tento rok máme nachystané špeciálne fixy a budeme na kamienky priamo na pláži maľovať. Veselé kamienky tak urobia určite radosť tým najmenším. 

Na kamenisté pláže doporučujeme topánky do vody, ak ich nestihnete kúpiť na Slovensku, žiaden problém, v Chorvátku ich majú všade, v rôznych dizajnoch, farbách a veľkostiach. Ale dobrú službu urobia aj klasické cvičky či crocsy). Ortopédi by Vás však určite pochválili, ak by ste nechali deti pobehovať bosé- aspoň tam, kde sa to dá.

Ale ak napriek tomu máte svoje zásady a kamienky neprichádzajú do úvahy, tu je zoznam pieskový pláži

Ostrov Brač - Bol, pláž Zlatni rat

Ostrov Korčuľa - mestečko Lumbarda, pláž Tatinja

Ostrov Rab - mesto Lopar, Rajská pláž (Paradis)

Ostrov Murter - Slanica Ostrov Pag- mesto Povljana, pláž Sveti Duh

Ostrov Pag- pláž Trincel

Ostrov Hvar - pláž Mlaska Ostrvo Krk - Šilo

Ostrov Mljet - Saplunara

Ostrov Lopud - pláž Šunj

Zadar- Zaton

Ninské pláže

Omiš - Omiš Duče

Čiovo - Saldun Bay

Dubrovnik - Lapad beach

Pelješac - Peninsula, 

Ston, pláž Prapratno  

Orebič - pláž Trstenica

a verte či nie aj na ostrove VIR máme čisto prírodné pieskové pláže ale najdôležitejšie čo je, že pláže na ostrove Vir sú všade s pieskovým morským dnom, pozvoľným vstupom a čím sme asi najlepší, že naša lokalita nemá priemysel teda je more extra čisté a máme tu najviac slnečných dní v roku (300) a tým, že je tu plytko je aj to more teplučké. 

zoznam pláži ostrov VIR - pláže na ostrove VIR  sa vyznačujú dokonalou čistotou a vynikajúcou kvalitou vody. Celý ostrov je jedna veľká pláž a zátoky ukrývajú ešte neobjavené kúzla nedotknutej prírody. Veríme, že každý z vás si nájde svoju ideálnu romantickú pláž pre letnú dovolenku. Pobrežie ostrova je dosť členité. Má veľké množstvo menších zátok a mysov. Členitosť pobrežia a zálivov bola ovplyvnená zložením pevniny a pôsobením mora. Najviac členitá je severná časť ostrova a najmenej členitá je západná a juhozápadná časť medzi mysom Vrulje a mysom Kozjak.


Prinášame vám zoznam najkrajších pláží na ostrove Vir s veľkým počtom obrázkov pre každú pláž, popis a umiestnenie.

mojich   Top 10 piesočnatých pláží v Chorvátsku a opis : 

Rajská pláž v mestečku Lopar na ostrove Rab

Rajska plaža, dlhá 1,5 km sa nachádza 14 km od mesta Rab. V´daka svojim vlastnostiam a krištáľovo čistému moru získala ocenenie Modrá zástava. Výrazne plytké more a skúsení záchranári, nachádzajúci sa na pláži od 9 do 18 hodiny, urobili z nej dokonalú destináciu pre neplavcov a rodiny s deťmi. Táto krásna piesočnatá pláž ponúka aj sprchy, bary, reštaurácie, rôzne športové terény, cyklotrasy a veľké množstvo vodných športov.

Pláž Čierne mólo v Crikvenici

Nachádza sa priamo v meste Crikvenica a je jednou z najznámejších pláží Crikvenickej riviéry. Pláž Crni molo poskytuje rôzne športové aktivity – aerobik, plážový volejbal, minigolf, tobogany, vodné lyžovanie... Tí, ktorí nechcú oddychovať v chládku, si môžu prenajať slnečníky a ležadlá, a po kúpaní v mori sa osviežiť pod jednou z mnohých spŕch. Vďaka reštauráciám, kaviarňam a hotelom, ktoré sa tu nachádzajú, sa mesto stalo obľúbenou destináciou mladých, ale aj rodín s deťmi.

Pláž Bijeca v Meduline

Najznámejšia pláž v Meduline, rozprestierajúca 1 km pozdĺž pobrežia, je piesočnatá pláž Bijeca. Je obklopená mnohými stromami, z ktorých chládku sa najviac tešia tí starší. Pre mierny vstup do mora ju rady navštevujú rodiny s deťmi. Ponúka sa tu aquagan, obľúbená zábava detí, ale aj mladých, ktorí tu prichádzajú hrať picigin. Je obkolesená krásnymi ostrovčekmi, a pohľad si môžete vychutnať z niektorého z barov alebo reštaurácií, ktoré sa tu nachádzajú.

Pláž Saharun na ostrove Dugi otok

V blízkosti miesta Veli Rat, v severnej časti ostrova, sa nachádza piesočnatá pláž Saharun. Dlhá 800 m, obklopená borovicovým lesom z jednej a krištáľovo čistým morom z druhej strany, je cez deň ideálnou destináciou pre romantické páry, starších a rodiny s deťmi. Vo večerných hodinách mení svoju tvár a stáva sa obľúbeným miestom mladých, ktorí tu v početných baroch a kaviarňach organizujú plážové zábavy, trvajúce do hlbokej noci.

Pláž Sabuša, Kukljica na ostrove Ugljan

Krásna piesočnatá pláž Sabuša je vzdialená 15 min chôdze od mesta Kukljica na ostrove Ugljan. Hoci je klasifikovaná ako piesočnatá, jej breh je betónový a preto je ideálna na opaľovanie. Vďaka tomu, že je časť pláže v tieni a more je plytké a krištáľové, je ideálna pre rodiny s deťmi. Ak po vodnom volejbale budete hladní, sú tu bistrá s jedlom a nápojmi. Tí odvážnejší sa po 10 minútovej prechádzke dostanú na nudistickú pláž Mala Sabuša, na ktorej je oblečenie voliteľné.

Zaton – piesočnatá pláž pri Zadare

Nádherná piesočnatá pláž Zaton sa nachádza 13 km na západ od mesta Zadar. Kvôli krištáľovo čistému moru a upravenosti táto pláž získala ocenenie Modrá zástava. Piesočnatá pláž Zaton ponúka široké možnosti pre športové aktivity akými sú tenis, picigin, volejbal, mini golf a pingpong. Pláž je prispôsobená pre invalidov, a vďaka množstvu zábavných parkov, toboganov a reštaurácií je ideálna pre rodiny s deťmi.

Pláž Červený prístav pri meste Biograd na Moru

Pláž Crvena luka je od mesta Biograd na Moru vzdialená iba 3 km. Piesočnatá časť je dlhá 150 m, nachádza sa v najhlbšej časti ukrytého zálivu, a severná časť je rezervovaná pre nudistov. Na túto nádhernú pláž sa najrýchlejšie dostanete pešo z Kumenatu, alebo plavidlom, ktoré si môžete prenajať na plážach Soline a Dražice. Pláž Crvena luka je ideálna pre všetkých dobrodruhov a romantické páry, ktoré si chcú vychutnávať nádheru krištáľovo čistého mora, či množstvo zábavnej a športovej ponuky.

Pláž Sabunike pri mestách Nin a Zaton kod Zadra

Pláž Sabunike sa nachádza 6 km od miest Nin a Zadar, je ideálnou destináciou pre rodiny s deťmi a tých, ktorých priťahujú zábava a šport. V Sabunikách sa na niekoľkých kilometroch nachádza viacero piesočnatých pláží, na ktorých si môžete vychutnať krištáľovo čisté more, ale aj relaxujúcu terapiu liečivým bahnom. Pláž Sabunike je pre svoju polohu v očarujúcom zálive, v ktorom pofukuje vietor z Velebitu, ideálna pre jachting a surfing. Na plážach je množstvo obchodov, reštaurácií a cukrární, a milovníci prírody môžu navštíviť Národné parky.

Pláž Slanica na ostrove Murter

Pláž Slatnica je vzdialená od centra Murteru iba kilometer. Keďže sa považuje za jednu z najkrajších pláží v Chorvátsku, v každom období je tu veľký počet plavcov, a kvôli plytkému krištáľovo čistom moru je obľúbeným miestom hráčov piciginu. Na betónovej časti brehu je množstvo kaviarní, barov a zábavných detských atrakcií, a preto toto miesto radi navštevujú mladí a rodiny s deťmi. V bezprostrednej blízkosti je kemp, v ktorom si môžete prenajať člny, skútre a bicykle, a neďaleko je aj nudistická pláž.

Pláž Vela Pržina, Lumbarda na ostrove Korčula

Iba 6 km od mesta Korčula sa nachádza jedna z najkrajších piesočnatých pláží v Chorvátsku – Vela Pržina. Leží v zálive, obklopená vinohradmi, a je veľmi populárna u mladých, ktorí tu hrávajú volejbal a picigin, alebo sa zabávajú v niektorom z barov a reštaurácií, ktoré ju obkolesujú. Na tejto piesočnatej pláži si môžete prenajať ležadlá a slnečníky, aby ste sa ukryli od slnka, či sem priviesť rodinu, aby ste sa zabavili na piesku a v krištáľovo čistej vode.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov