Ako je to s povolením na riadenie lode?

 Ako je to s povolením na riadenie lode?

O riadení lode som sa zmienil už v treťom vydaní našich Správ z Jadranu. Pretože ste si ale vyžiadali podrobnosti, prikladám dva svoje články na túto tému.


Pokiaľ vás láka predstava plaviť sa po Jadrane na palube člna alebo lode, mali by ste vedieť, aké podmienky musíte spĺňať. Iné podmienky platia pre Českú republiku a iné pre Chorvátsko. Krajina pri Jadrane navyše svoje pravidlá pred niekoľkými rokmi zmenila.


Na akú loď v Chorvátsku nepotrebujete povolenie?

Na aký typ lode teda „vodičák“ nepotrebujete? Stručne povedané: na malý čln bez motora. Nenechajte sa zmiasť nepravdivými informáciami, že na riadenie člna do výkonu 4 kW (teda zhruba 5 HP – konských síl) nepotrebujete preukaz, nie je to pravda. Pravidlá sa v posledných rokoch zmenili av zásade platí jednoduché pravidlo: čln s motorom sa smie riadiť len s povolením.


Že napríklad niektoré požičovne toto pravidlo porušujú a môžete si u nich prenajať čln alebo loď "bez papierov" je druhá vec. Keby došlo k nejakému maléru, máte veľký problém.


Preto si v ďalšom článku môžete prečítať, ako takýto „vodičák“ získať.


Urobte si „vodičák“ na loď

Chcete prežiť dovolenku v Chorvátsku úplne inak ako doteraz? Skúste sa pozrieť na Jadran z paluby motorového člna. Uvidíte, že vás to bude baviť.


Podmienkou pre samostatné vedenie lode je „vodičák na loď“, ktorému sa po slovensky hovorí VMP (vodca malého plavidla), v našom prípade rozšírený o medzinárodný preukaz. Dá sa bez problémov získať v Českej republike. Podmienkou je absolvovanie teoretického kurzu, praktické skúšky a písomných testov. Oprávňuje vás nielen vyraziť s motorovým člnom na európske rieky a priehrady, ale aj na more, a to do jednej námornej míle od brehu. V praxi to znamená, že po mori môžete doplávať aj na ostrov vzdialený dve námorné míle (teda zhruba 3,7 kilometra) od pevniny, počíta sa „jedna míľa z každej strany“. To už je slušné.


Urobte si „vodič na loď“, zmení vám to pohľad na Jadran

Ja sám som absolvoval kurz na jeseň roku 2020. Stál zhruba šesť tisíc korún a zahŕňal dvojdňovú víkendovú teoretickú prípravu, potom krátke prejdenie lodí na Baťovom kanáli a následne absolvovanie skúšky v Přerove. Na webe Štátnej plavebnej správy nájdete aj konkrétne podmienky, ktoré musíte spĺňať.


Okrem Přerova má úrad svoje pracoviská aj v Prahe av Děčíne, takže si môžete vybrať, kde chcete skúšku absolvovať. Jej obsahom sú počítačové testy overujúce teoretické znalosti.


Samotná teoretická príprava samozrejme najviac pripomína autoškolu. Základné právne predpisy, „dopravné značky“ (teda napríklad bóje), právo prednosti v plavbe, signalizácia, počasie, zdravoveda. Praktická skúška v mojom prípade zahŕňala krátke vyskúšanie, ako loď manévruje vo výtlačnom režime av sklze (termíny vám vysvetlí inštruktor), prirazenie k mólu a prejdenie plavebnou komorou.


Chcete si testy hneď vyskúšať a zistiť, čo už viete? Môžete ich absolvovať nanečisto.

TEST

A pozor: Kurz vás pripraví na úspešné absolvovanie skúšok, nie na skutočnú plavbu, v tom je rozdiel. Získate doklad, ale budete potrebovať prax.


Keď už „vodičák“ máte, je čas vyraziť na vodu. Mne sa osvedčila nie loď z požičovne a dokonca ani nie vlastný kúpený čln. Pomohli mi dva týždne na ostrove, kam sa inak ako člnom nedostanete. Majitelia apartmánu sú na to pripravení a požičia vám za prijateľný poplatok menšiu loďku s motorom. Keď vyrazíte každý deň na krátku plavbu na nákup, na zmrzlinu, na pizzu alebo jednoducho na výlet, naučíte sa s loďou oveľa viac, než keby ste mali počas dovolenky dvakrát požičaný čln od východu do západu slnka. A zaplatíte menej. V sezóne v letoviskách dáte za čln bežne 150, ale aj 220 euro denne. Mne stála loďka denne 25 euro. Áno, malá, s motorom s výkonom iba piatich konských síl, ale úplne dostačujúca a na naučenie výborná. Za 12 dní to bolo 300 euro.

Choďte do toho, ešte môžete stihnúť tohtoročnú sezónu.

zdroj  https://ejadrancz.substack.com/p/zpravy-z-jadranu-92023




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov