ŠKURA BURA

 

pravá zima prišla aj do Chorvátska, niet ani čudo, keďže máme v kalendári zimu ...
ale tá zima tu v Chorvátsku je trochu inak. 

Typickou zimou pri mori je tzv ŠKURA BURA. 
čo to vlastne je ?!


Viete, čo to je a ako vzniká?

Bura je najvýraznejší vietor na našom pobreží. Vyniká predovšetkým svojou dravosťou, ale aj známym faktom, že bóra je verným spoločníkom sychravého a slnečného počasia. Často je to však niekedy, najmä v chladnej časti roka, nie.


Najprv si v krátkosti pripomeňme, čo je bura a ako vzniká. Bura je najznámejší vietor východného pobrežia Jadranu (hoci fúka pozdĺž pobrežia niektorých iných morí, napr. na časti pobrežia Čierneho mora), ktorý fúka prevažne zo severovýchodu, často v nárazoch (refules) .


Víchrica vzniká prílevom studeného vzduchu, ktorý sa najprv šplhá po náveternej strane kopcov a hôr a potom klesá po záveternej, pobrežnej strane, čo zažívame ako víchricu. Aj keď sa pri tej príležitosti teplota vzduchu v zostupnom vetre postupne zvyšuje (adiabatické zahrievanie), počiatočný vzduch z náveternej strany bol dostatočne chladný, že aj po zahriatí pri zostupe zo záveternej strany je stále chladnejší ako vzduch, ktorý bol dovtedy pri mori. Preto buru vnímame ako studený vietor a ochladenie (okrem prípadu slatinného efektu, kedy je „počiatočný“ vzduch dostatočne zohriaty).


Nakoľko bura vzniká pri odchode cyklonálneho systému, na jeho zadnej strane, alebo pri zosilňovaní hrebeňa smerom k Jadranu, je najčastejšie sprevádzaná zastavením zrážok, ak nejaké boli, prietržou oblačnosti, alebo zlepšením počasia.


Cyklóna, bura alebo tmavá bura nastáva, keď sa cyklón pohybuje pozdĺž Jadranu smerom na juhovýchod. Potom sa južná, ktorá fúkala na čele cyklónu, mení na víchricu, keď cyklón pokračuje v postupe smerom na juhovýchod, a víchrica sa postupne šíri od severného pobrežia Jadranu na juh. Teplota klesá a v zime niekedy po daždi sneží. Ako cyklóna ustupuje a hrebeň silnie, fujavica sa v tomto prípade postupne mení na jasnú buru a zrážky ustávajú a vyjasňujú sa. K cyklónovej bure dochádza aj vtedy, keď sa cyklón nachádza v Tyrhénskom mori. V závislosti od polohy a hĺbky cyklónu potom môžu na juhu Jadranu fúkať južné vetry, zatiaľ čo bura fúka severnejšie.


Kým je cyklón nad Iónskym morom, na juhu Jadranu často fúkajú víchrice so zamračeným počasím. Oblačnosť a zrážky sa pri takejto búrke tvoria v teplejšom a vlhkejšom prúde vzduchu, ktorý sa nachádza nad vrstvou bury. Cyklónové bury sú bežnejšie na severnom ako na južnom Jadrane a vyskytujú sa oveľa častejšie v chladnejšej ako teplejšej časti roka. Je vzácnou situáciou, že cyklónová bura zasiahne celé naše pobrežie. Omnoho častejšie bury postihujú časť pobrežia, teda severný a stredný Jadran, kým južné vetry fúkajú južným smerom.

Škura bora je nepríjemnejšia ako jej svetlý variant. Niektoré z najvýznamnejších zaznamenaných meteorologických udalostí na Jadrane sa odohrali práve počas takejto bury. Najlepším príkladom je snehová fujavica, ktorá sa začiatkom februára 2012 prehnala takmer v celej Dalmácii silným a výdatným snehom, v mnohých oblastiach najvýdatnejším odkedy sú dostupné meteorologické merania, čo spôsobilo úplný kolaps dopravy. Veľmi významná meteorologická udalosť sa odohrala aj 14. novembra 2004, kedy sa takmer celým pobrežím chorvátskej časti Jadranu prehnala BURA s orkánom, ktorá miestami spôsobila značné materiálne škody. Pri tej príležitosti bol na Pagu nameraný náraz 240 km/h.


Tak ako je nepríjemná zamračená BURA tj ŠKURA BURA, nepríjemný je aj čistý južný vietor, ktorý farmárom nepohoduje, pretože škodí vegetácii. Preto sa v ľuďoch už dávno objavilo porekadlo 


„daj si pozor na buru s oblakmi ale aj jasného neba počas juga" 

   „Čuvaj se oblačne bure i vedrog juga“.


Nižšie si pozrite fotogalériu Škura Bura, aby ste to brali ešte vážnejšie.

zdroj: morski.hr


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení