.. dovolenka s nami, zažite ostrov VIR tak trochu inak ..

... čas bilancovať moje pôsobenie v skupine Dovolenka v Chorvátsku a aj na blogu zazivir.sk či vôbec celkovo moje pôsobenie od času kedy som prišla do Chorvátska žiť na trvalo. 

..

Keď sa obzriem späť na rok 2019 a kde som dnes. V sezóne 2019, ktorú som mala nie iba ja nadmieru úspešnú hádam ani nemusím spomínať. Celé Chorvátsko, každá jedna destinácia praskala vo švíkoch.

 Na tomto poli pôsobím od doby, kedy som sa presťahovala k môjmu manželovi dosť aktívne. Chorvátsko som navštevovala skoro pravidelne. Prvý raz ešte v čase Juhoslávie v roku 1986. 

Neskôr každoročne niekoľko krát a v letných mesiacoch to boli plné dva mesiace. Moja destinácia v rokoch 2000 do 2008 bola okolie Rogoznice časť Kalebova luka Mezaroca Dražica, kde nájdete jeden aparthotel, jeden obchod, jednu reštauráciu množstvo apartmánov a víl s bazénom a kľud, ktorý má cenu zlata. 

Od roku 2009 od februára som túto destináciu vymenila za ostrov Vir. Vývoj ostrova Vir odvtedy až po dnes je viditeľný a hmatateľný. V rokoch 2009 kedy za mnou prišli moji známy, kamošky, priatelia rodina s vetou a kde to vlastne sme o Vire sme ešte nepočuli, bol ostrov obyčajný priemerný ba až nič extra. Dnes je badateľný rozvoj. Dnes je počuteľný jazyk slovenských a českých hostí a dokonca aj množstvo majiteľov z mojej domoviny Československa. A tak za 10 rokov sa dostal Vir medzi top 5 vyhľadávaných destinácii v rámci celého Chorvátska. 

Za tie roky si ma začínali aj celkom neznámy ľudia medzi sebou odporúčať. Nie je nič lepšie ako odporúčanie niekoho kto tu bol a bol spokojný. Moje služby v tom čase sa postupne rozvíjali a posúvali sa hranice. 

Na popud rôznych televízii som sa stala tvár rôznych reportáži z Chorvátska a informácii z prvej ruky.  Keď sme vstupovali do roku 2020 nik netušil čo sa stane. Nik nevedel čo spôsobí koronakríza. Dnes obhliadnuc sa spätne sa iba potvrdilo, že apartmány a dedičstvo a tradícia prenajímania v Chorvátsku ma nie len svoje čaro ale je to aj jedna z najbezpečnejšieho dovolenkovania pre rodiny. 

V apartmánoch kde prídete vlastným autom máte zachované svoje súkromie ako to niekto nazval svoju bublinku. 

Píše sa rok 2023, prvý deň v roku priniesol pre Chorvátsko takú kontroverznú realitu. Chorvátsko je v šengene a zároveň prijalo jednotnú menu euro. Slováci vedia čo to prinieslo. Chorvátsko to čaká. Len je veľký rozdiel medzi Slovenskom a Chorvátskom. Žijúc v tejto krajine roky som sa naučila, že ľudia tejto krajiny na to aby niečo dosiahli alebo mali nepotrebujú žiadne peniaze. Všetci teda skoro všetci, tí praktickejší tu fungujú na proti službách tzv barter. Preto sa neobávam, že by sme boli prinútený kupovať drahé potraviny, keď v každej rodine existuje kum alebo kumov kamoš, ktorí pozná "sedliaka" čo chová svine, sliepky, kravy, má domáci syr mlieko alebo robí zimnicu či šaláty od výmyslu sveta a to všetko domáce. Samozrejme, že ten kto toto má zas potrebuje čo to opraviť, či už auto, alebo vymeniť porobiť niečo na statku. Tu sa ľudia neštítia dať sa dokopy a ísť na statok cez víkend v rámci svojho voľna pomôcť. 

Pýtate sa aká je pointa tohto textu. Na niekoho moje texty môžu pôsobiť chaoticky. Trochu inak. Áno celá ja som tak trochu inak. Vizionar, ktorí ešte v roku 2009 povedal, že apartmány sú to najlepšie ubytovanie pre pohodovú dovolenku v Chorvátsku a v čase korony sa to iba potvrdilo.. od roku 2020 pravidelne ku mne chodí štáb verejno právnej televízie RTVS a natáčajú reportáže z môjho krásneho miesta. Reportáže objektívne a reálne. Ja si to nesmierne vážim a cením, že to tak je. Množstvo hejterov toto nazvalo, že si ich platím.. no nie oni si dokonca platia aj to ubytovanie. Ja iba rovnako ako Vás našich hostí ich ponúknem a pohostím v rámci tradície a zvykov v Chorvátsku. 

a ono to  tak bolo aj počasia obdobia korony, kedy som mala nutnosť a potrebu Vám pomôcť nezištne pri realizácii dovolenky pri Jadrane pod nátlakom aký vytvárali rôzne štáty a medzi nimi aj Slovensko a Češko. Pomohla som týmito informáciami, ktoré mám z prvej ruky a zdroj nikdy neprezradím a obetovala som moju anonymitu a svoju tvár - pre Vás všetkých .. a samozrejme svoj čas ..

Za tie roky predtým som taktiež pomáhala, mlčky v tichosti v prípade potreby pri vašich nehodách, úrazoch ale aj úmrtiach. Nemám potrebu to vyzdvihovať, ale mám potrebu Vás upozorniť v dobrom. Aby ste boli opatrní na seba, svoje deti, pri jazde autom počas Vášho pobytu tu u nás v Chorvátsku. 

Nie je to ani pre mňa príjemné ak svedočím úrazu, utopeniu, nehode alebo smrti niekoho z Vás,  mne osobe, ktorá Vás osobne nepozná. Ešte aj dnes to častokrát snívam .. 

Euro a šengen prinesie Chorvátsku viac turistov, osôb, ktoré síce nemajú na prvom mieste túto nádhernú krajinu, ale tieto fakty pre nich znamenajú ľahšie cestovanie a hlavne Chorvátsko svojou polohou je dostupné v rámci Európy. 

Chcem na Vás apelovať, aby ste počas vášho pobytu na apartmánoch si dávali pozor na deti na balkónoch, terasách na ulici, aby sa nestávali úrazy a nebodaj niečo horšie ... na pláži v mori pozor na utopenie.. alkohol a slnko tiež nie je skvelá kombinácia a verte mi aj pri mladom človeku kombinácia typu vyčerpávajúca nočná cesta, energetické drinky, alkohol po príjazde môže znamenať infakrt a smrť.. 

predtým však si dávajte pozor kde  a u koho si rezervujete ubytovanie, preverujte aby ste neboli oklamaní podvedení a okradnutý.. tak nerada by som bola, ak by takéto skúsenosti viedli k tomu, že sa u Vás Chorvátsko zaradí medzi miesto s ktorým máte spojené nepríjemne spomienky a viac k nám neprídete .. rezervujte si vopred to je istota ..verte mi .. nie nemusíte, ale nie je príjemne s deťmi spať v aute na parkovisku v lete kedy je denná priemerná teploty iba nejakých 40 stupňov. 

Pre Vás som aj svoju skupinu  za tie roky vybudovala do stavu, že v nej nájdete iba overené ubytovanie, legálne a nemáme tu podvodníkov .. je možné, že sa sem tam stane admin teamu ujde fakt, že do skupiny sa vkradne osoba, ktorá rozposiela správy a ponuky ubytovania rôzneho a cenovo lákavého tipu..no po vašom upozornení, takéto osoby zo skupiny eliminujeme .. Facebook a internet všeobecne je miesto, ktoré je v prospech takýchto špekulantov.. a bohužiaľ podľa dlhoročných skúseností a pozorovaní sa medzi takýmito osobami pod názvom špekulanti nachádzajú aj osoby zo Slovenska Čiech, ktoré síce sú nejaký vlastníci alebo ich známy či kamaráti vlastníka, ale ponúkajú ubytovania v objekte, ktorý nemá ani stavebne povolenie nie je v katastri zapísané ako objekt a nie to ešte má povolenia na prenájom.. taktiež sú tu rôzny Slováci a Češi, ktorí ubytovania pre predávajú .. ja ich nebudem menovať no vám preverenie som uľahčila súbormi kde je menný zoznam legálnych prenajímateľov členov skupiny, ktorí takéto potvrdenie mne doručili .. a taktiež Vám vie pomôcť Google recenzie ..

na mojom blogu mám v ponuky ubytovanie, kde svoju dovolenku nazvete že ste sa tu cítili ako DOMA! ..

ALE viete čo lepšie raz zažiť ako tisíc krát písať .. preto naozaj neváhajte a príďte v roku 2023 s nami zažiť ostrov Vir trochu inak ..tak ako DOMA .. 

tak príjemné zážitky a dovolenku s nami .. 



je známe, že zvuk mora stimuluje oblasť mozgu - prednú časť, ktorá je zodpovedná za naše emócie a osobnú reflexiu. Zvuk mora rozširuje sebauvedomenie a blahodarne pôsobí na pocity
Keď sme na pláži, naše telo absorbuje viac kyslíka a reguluje hladinu serotonínu - známeho ako hormón šťastia a látka, ktorá ovláda úzkosť, a to má za následok pocit pokoja v duši podobný tomu po joge a meditácii.
zbierajte zážitky nie veci...




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení