čaro prenajímania cez fb skupiny v dnešnej DOBE - čarolíja iznamljivanja preko fb grupa u današnije VRIJEME

 


slovenský jazyk verzia: 

v čase kedy sme dokončili manželov dom na ostrove Vir a začali legálne prenajímať apartmány neexistovalo toľko fb skupín. 

no dnes "moja-vaša" skupina funguje takto : 
dnes 85 nových príspevkov
928 za posledný mesiac
Celkom členov 42 355
+ 176 za posledný týždeň
Vytvorené pred 5 rokmi
toto je ona :   DOVOLENKA V CHORVÁTSKU


..no ako sa doba mení, menia sa aj ľudia no bohužiaľ iba k horšiemu, však posúďte samy. 

Ako a prečo inzerovať ubytovanie v skupinách na Facebooku? Oplatí sa členstvo vo facebookových skupinách za inzerciu ubytovania?

Facebook je sociálna sieť založená v tento deň, 4.2.2004. Na začiatku bol Facebook komunikačným nástrojom pre študentov Harvardu a dnes, o 19 rokov neskôr, je to platforma, ktorú používa viac ako 2,7 miliardy ľudí po celom svete.
 
S rastom počtu používateľov rástli aj možnosti využitia rôznych nástrojov tejto sociálnej siete. Zároveň rástol jeho vplyv a v priebehu rokov sa Facebook stal dôležitým marketingovým nástrojom a platformou na doručovanie rôznych produktov, služieb a dokonca aj nápadov.
 
Jedným z najužitočnejších nástrojov na reklamu tovarov a služieb sú skupiny na Facebooku. Skupiny existujú od roku 2010.(ja ich registrujem od roku 2015) a moju som vytvorila v roku 2017-8. 
Boli koncipované ako špeciálne miesto na sieti, kde sa stretávajú jednotlivci s podobnými potrebami a postojmi a za účelom výmeny informácií a názorov, nadväzovania cenných známostí a kontaktov. Dnes je vo FB skupinách viac ako miliarda používateľov, čo je jeden z dôvodov, prečo sú skupiny dokonalým nástrojom na cielenú propagáciu a doručovanie.
 
Facebooková skupina je pre poskytovateľa produktov a služieb najrýchlejším spôsobom, ako osloviť zainteresovanú osobu, potenciálneho zákazníka, práve preto, že jedna skupina sa zhromažďuje


Facebook Marketplace vs. skupiny na Facebooku
Preto nie je prekvapujúce, že v roku 2015 Facebook predstavil možnosti, ktoré umožnili používateľom pridať možnosť „Predať“ k svojim príspevkom v skupinách Buy/Give – len o rok neskôr bol spustený Facebook Marketplace.
 
Kým Facebook Marketplace je rýchlejšia, prehľadnejšia verzia Njuškalu (bazos zoznam,.cz), skupiny ešte jednoduchšie a rýchlejšie privedú zákazníka k požadovaným službám a produktom, či už ide o prenájom ubytovania v určitej lokalite alebo nákup produktov.
 
Ďalším dôvodom je obľúbenosť reklamy vo FB skupinách a to, že je bezplatná (o výnimkách bude reč neskôr), t. j. FB si neberie províziu ani neúčtuje členský poplatok vo svojich skupinách.

 
Aké sú výhody inzercie ubytovania vo FB skupinách?
Inzercia vo FB skupinách nemôže nahradiť reklamu na weboch online inzerentov ubytovania, ktorí majú profesionálne nástroje a investujú do propagácie na zahraničnom trhu cestovného ruchu, takže majú oveľa väčšiu viditeľnosť ako ostatní. doplnok k tomuto typu reklamy, najmä ak sme pripravení nasmerovať čas strávený na sociálnych sieťach na reklamu svojich kapacít a kontaktov s potenciálnymi hosťami.

Hlavné výhody reklamy vo FB skupinách sú:

​Inzerovanie ubytovania v skupinách na Facebooku je bezplatné – vo väčšine skupín je členstvo a zverejňovanie inzerátov úplne zadarmo. Samozrejme, dosah našich reklám vo FB skupine je maximálne toľko členov, koľko má každá skupina. Taktiež môžeme povedať, že inzercia vo FB skupine je relatívne bezplatná, pretože na zviditeľnenie a implementáciu musíme investovať veľa času, ktorého hodnotu je ťažké vyčísliť a ziskovosť môžeme najlepšie prerátať sami.

FB skupina zabezpečuje priamy kontakt medzi prenajímateľom a hosťom - skupiny zabezpečujú priamu komunikáciu extrémne skoro - nášho hosťa poznáme už pri prvom komentári k nášmu príspevku. Vynecháme pri tom zaužívané spôsoby komunikácie – cez rozhranie niektorej z internetových platforiem na propagáciu ubytovania alebo e-mail – a pokračujeme v jednoduchom a rýchlom korešpondencii a spoznávaní našich hostiteľov.

Aktívnosť vo FB skupine ponúka možnosť vytvorenia vlastnej komunity – každého potenciálneho hosťa môžeme pozvať, aby sledoval našu stránku a tiež ho jednoducho urobiť členom vašej komunity, čo nám umožňuje

 
O tom, ako vznikali FB skupiny na propagáciu ubytovania v Chorvátsku a ako taká reklama vyzerá dnes, sme sa rozprávali s prenajímateľkou apartmánu na Korčuli Tamarou Rotim

Tamara Rotim: "Pridala som asi 300 svojich hostí do skupiny "zadarmo" a teraz ma vyhodia, ak nezaplatím členský poplatok 120 €."

Keď sa moja rodina po niekoľkých rokoch odmlky rozhodla opäť začať venovať turistike, reklama cez facebookové skupiny bola len na začiatku. Zdalo sa mi to ako skvelý nápad, ako nájsť hostí, pretože sa tak vyhlo plateniu obrovských provízií niektorým z našich známych agentúr, kde sa okrem platenia veľkej provízie za posledných pár rokov musí platiť aj DPH z tejto provízie. dobre.

Obrátil som sa na skupiny na Facebooku a takto som celé tie roky zapĺňal byty. Tento typ reklamy si vyžaduje veľa času, úsilia a nervov, pretože vždy existuje sto rovnakých otázok, na ktoré musíte zakaždým odpovedať a pokúsiť sa „predať“ svoje ubytovanie. Keď sa však všetko zráta a odráta, je to skvelý spôsob reklamy, pretože nemusíte nikomu nič platiť a ste v priamom kontakte s hosťom. Je to oveľa jednoduchšia a lepšia komunikácia, takže hneď na začiatku vytvoríte s hosťom akýsi priateľský a otvorený kontakt, takže keď sa konečne stretnete, máte pocit, že sa poznáte sto rokov.
 

Pridanie hostí do skupiny namiesto členského poplatku
Takto skupiny fungovali roky. Podmienkou pre reklamu bolo, aby ste do skupiny pridali svojich hostí a kolegov a oni si pridali svojich, a tak skupiny rástli a rozvíjali sa celé tie roky.

Vytvorila sa určitá základňa hostí, ktorí ostanú jeden rok u mňa a na druhý s niekým iným, a tak boli spokojní všetci, hostia aj domáci. Všetky tieto skupiny sme spoločne vytvorili, rozšírili, takže niektoré skupiny sa rozrástli na 100 000 členov, domácich aj zahraničných.

Skupiny dobrovoľne viedli správcovia, ktorí sa v priebehu rokov menili. Všetko bolo vždy na báze dobrovoľnosti. Do dopytov ako prví mali nahliadnuť správcovia, ktorí sú väčšinou od našich miestnych prenajímateľov a ich byty by boli na samom vrchole skupiny, tzv. „pin place“, ktorý istým spôsobom „účtoval“ čas strávený v skupine, pričom sa ubezpečil, že nedochádza k žiadnym urážkam, nezákonným konaniam, ako sú ponuky pôžičiek alebo nemorálne ponuky, a že ostatné pravidlá nachádzajúce sa v popise každej skupiny sú rešpektovaný.

Prvé takéto skupiny na Facebooku vytvorili Poliaci, aby mohli ísť na dovolenku bez platenia provízií rôznym agentúram. Patrili k nim nájomníci, a tak sa všetko hladko začalo, skupina za skupinou a dnes ich je naozaj veľa. Od skupín na prenájom luxusných domov, apartmánov, určitých oblastí na mori a na kontinente, až po skupiny, ktoré hľadajú ubytovanie so psami, napríklad domy s bazénmi a vírivkami, skupiny pre mládenec a rozlúčky. V každom prípade skvelý nápad, kde je každý spokojný a je veľký výber, aby si každý našiel to svoje.
 

Členský poplatok 120 € na súkromný účet správcu skupiny
A čo sa stalo potom, v čase najväčšej svetovej krízy v cestovnom ruchu, po toľkých rokoch sa našlo pár našich miestnych „chytrých“ nájomníkov, ktorí sa najprv pridali k niekoľkým istým skupinám ako správcovia. Osobne poznám tri takéto skupiny, do ktorých sme všetci za tie roky zaradili svojich hostí.

Nám prenajímateľom bol následne poskytnutý cenník a v skupine bol zverejnený oznam, že od začiatku tohto roka bude nájomcom, ktorí chcú takto inzerovať aj naďalej, účtovaný členský poplatok a nie nejakú symbolickú čiastku, ale €. 120, čo je veľa aj na niektoré svetoznáme portály, ktoré majú svoje weby, IT podporu, zamestnancov a nie facebookovú skupinu ZDARMA, ktorú sme sami roky vytvárali.

Všetkých, ktorí sme nechceli platiť, nás z tých skupín vyhodili, ale našich hostí, ktorých sme roky pridávali, nevyhodili. Osobne som dal viac ako 300 domácich a zahraničných hostí do jednej skupiny, z ktorej ma vyhodili, lebo som nechcel zaplatiť správcovi požadovanú sumu a cítim sa podvedený, zmanipulovaný a nahnevaný!!!

Takže sa odo mňa žiada zaplatiť 120 € len za to, aby som bol členom skupiny, ktorá je normálne na Facebooku zadarmo a ktorá mi nezaručuje, že budem mať jediného hosťa, pretože sa musím stále inzerovať, sledovať otázky, a počet správ za týždeň je tiež obmedzený. Peniaze sa platia na bežné účty súkromným osobám, nie firmám alebo živnostiam, nevystavuje sa žiadna faktúra, neplatí sa daň, takže je to úplne nelegálne vyberanie, aspoň pokiaľ rozumiem predpisom, a začalo to byť implementované v jednej skupine toto leto a v druhej od začiatku tohto roka.

Vadí mi vykorisťovanie prenajímateľov, ktorí aj tak nosia na chrbte priveľa daní, od rôznych daní, paušálov, DPH z provízií až po zahraničné portály, členské poplatky, špeciálne utility... A teraz je tu aj táto skupina „ smart“ prenajímateľov, ktorí sa rozhodli zarábať peniaze na chrbtoch svojich kolegov, a nie málo, pretože máme do činenia so skupinami 20 000 – 40 000 členov, a aj keď len 20 % súhlasí s účtovaním „členského poplatku“, je to veľa peňazí.

Takto týmto spôsobom „zlý Grinch“ nelegálne pokúša „ukradnúť“ skvelý nápad – ako naplniť kapacity ubytovania v súkromí bez toho, aby komukoľvek platili provízie, nápad, z ktorého profitujú všetci, aj tí, ktorí ubytovanie ponúkajú, aj tí, ktorí ho hľadajú. Nechcem mlčať, aby to išlo „lišo“, ako sa u nás v Dalmácii hovorí. Vráťte nám naše skupiny, vráťte nás všetkých skupinám a ak už chcete účtovať, začnite podnikať ako agentúry alebo cestovné kancelárie a zakladajte si svoje skupiny s nula členmi, vytvorte si ich sami a potom si účtujte reklamu, nie takto!

Autor: Tamara Rotim



Je legálne spoplatnenie členstva a príspevkov do FB skupín?
Skupiny na Facebooku spravujú administrátori (Admin). Často sú to ľudia, ktorí skupinu založili, ľudia, ktorí stanovili pravidlá používania skupiny a dbajú na ich dodržiavanie, ktorí schvaľujú príspevky skôr, ako sa zviditeľnia v diskusii skupiny, predovšetkým preto, aby vylúčili príspevky s neželaným a urážlivým obsahom. a v súlade s už spomínanými pravidlami skupiny.
 
Skupiny boli pôvodne určené na pomoc ľuďom so spoločnými záujmami pri hľadaní informácií a kontaktov, preto boli zakladané bez premyslenia a postranných úmyslov, ktoré by zahŕňali predaj tovarov a služieb – dnes sa však mnohé skupiny zakladajú práve z tohto dôvodu. Bez ohľadu na motív vytvorenia skupiny však administrátor investuje značný čas do udržiavania obsahu skupiny, a preto nie je prekvapujúce, že chce zo svojho zapojenia profitovať.
 
Čo ak však administrátor nevytvoril svoju skupinu za účelom marketingu, ale preberá skupiny iných ľudí a snaží sa tak o hmotný zisk?

Nenašli sme na Facebooku pravidlo, ktoré by správcovi zakazovalo spoplatnenie jeho práce vo FB skupine, ale práve preto sú tam zákazy predaja funkcie správcu, a to v súlade so štandardmi Spoločenstva pod bodom 18, ktorý hovorí:
 
„Nie je povolené:
Pokus alebo úspešné uskutočnenie predaja, nákupu alebo výmeny funkcií produktu, ako sú používateľské účty, roly správcu, oprávnenia na uverejňovanie, stránky, skupiny, označenia páči sa mi atď., s výnimkou jasne identifikovaného značkového obsahu, v súlade s našimi značkovými Pravidlá pre obsah.“
 
Správcovská funkcia alebo skupina, ktorá nesúvisí s určitou značkou, sa preto nesmie predávať, to znamená, že obchodovanie v skupinách je v rozpore s pravidlami sociálnej siete, okrem prípadu, že patrí pod značku (spoločnosť) .

 
Administrátor však môže svoju činnosť vo FB skupine komercializovať niekoľkými spôsobmi:
 

Úhrada zverejnenia - úhrada určitej sumy správcovi pred schválením nášho zverejnenia/inzercie ubytovania v skupine

Vyberanie členských príspevkov vo FB skupine - zverejňovanie a komentovanie príspevkov ostatných členov spôsobom predpísaným pravidlami skupiny s úhradou jednorazového členského poplatku za účelom schválenia nášho vstupu do skupiny správcom

Spoplatnenie inzercie rôznych produktov a služieb - správca môže spoplatniť zverejnenie rôzneho obsahu v rámci skupiny tretím stranám, t.j. firmám, výrobcom alebo poskytovateľom služieb, o ktoré majú členovia určitej skupiny priamy záujem (napr. taxi prepravné služby v skupine, ktorá ponúka ubytovanie, čo môže byť zaujímavé pre hostí a prenajímateľov, ktorí svojim hosťom zabezpečujú odvoz do ubytovania)

 
Na to, aby si svoje angažmán na sociálnych sieťach legálne spoplatnil, však správcom nemôže byť len fyzická osoba, nájomca, ale musí si založiť živnosť či firmu.


Nariaďuje to zákon o elektronickom obchode (Úradný vestník 32/19) a jeho článok 2 o službách informačnej spoločnosti – internetová reklama. A podľa článku 5 ods. (3) služby informačnej spoločnosti vykonáva právnická osoba (živnosť alebo spoločnosť), registrovaná na príslušnom Obchodnom súde v Chorvátskej republike pod názvom - služby informačnej spoločnosti. ­­
 
Fyzická osoba, ktorá nemá ohlásenú činnosť (ktorá nie je živnostník), nemôže účtovať služby inzercie ubytovania vo FB skupinách.

Niektoré ďalšie predpisy možno ľahko porušiť, ako napríklad zákon o poskytovaní služieb v cestovnom ruchu (Ú. v. 98/19, 42/20) a jeho článok 6, ktorý predpisuje povinnosť zvýrazniť IČ DPH poskytovateľa služieb v v prípade reklamy na online platformách.

Podnikanie na facebookových stránkach je však stále šedá zóna, a nielen tu. V auguste minulého roka sa na mnohých portáloch objavila správa o potrestaní ženy z Pitomače, ktorá cez Facebook predávala použité oblečenie. Pani za tri roky zarobila asi 70 000 HRK a pri spoločnom postupe Štátnej inšpekcie a Colnej správy zostala bez nich. Prečesávaním svojich bankových a internetových účtov silné sily orgánov činných v trestnom konaní zistili, že Pitomčanka svoju činnosť neeviduje ani nezdaňuje.
 
Takýchto transakcií je na internete veľa, no pozornosť kompetentných upútajú tie, ktoré majú tendenciu rásť a v ktorých začne cirkulovať viac peňazí, ako tomu bolo, ako sa hovorí, v spomínanom prípade. Aj keď sú tieto kontroly minimálne a sporadické, každý sa môže pokúsiť spoplatniť svoje zapojenie do FB skupín alebo predaj cez Marketplace. Je len na nás, aby sme posúdili, či sa oplatí investovať peniaze (a čas) do tohto typu reklamy.
 
Ako sa pridať do FB skupiny a inzerovať ubytovanie?
Ak sa rozhodneme „skúsiť šťastie“ a inzerovať na sociálnych sieťach, nie je nič jednoduchšie, ako sa pridať do niektorej z FB skupín. Do vyhľadávača v ľavom hornom rohu domovskej stránky FB môžeme zadať výrazy ako „apartmány“, „ubytovanie“, „dovolenka“. V hornej časti výsledkov sa nám zobrazia skupiny, ktoré vo svojom názve obsahujú výraz zadaný do vyhľadávača. Kliknutím na každú skupinu zistíme pravidlá skupiny, počet členov, súkromie a dátum založenia skupiny.
 
Vyberieme skupiny, v ktorých je ponúkané a žiadané ubytovanie v Chorvátsku. Ak sme pripravení venovať viac času, nech sú to tie, ktoré majú najviac členov – niektoré takéto skupiny majú viac ako 100 000 členov a boli založené už v roku 2013 alebo 2014. Dnes je to niekoľko stoviek oznámení denne – či už ide o turistov hľadajúcich ubytovanie alebo prenajímateľov, ktorí ponúkajú svoje byty, izby či dovolenkové domy.
 
Inzercia vo FB skupinách podľa skúseností prenajímateľov zaberá veľa času. Ku každému príspevku hosťa, ktorý hľadá ubytovanie, pripadá viac ako sto komentárov od prenajímateľov, ktorí ho ponúkajú. Výnimkou v takejto akcii nie je zjednávanie s hosťami, ktorí chcú nižšiu cenu ubytovania

V informáciách o skupine vidíte aj počet denných príspevkov, aby nám aj informácie pomohli pri výbere. Požiadajme o členstvo a čoskoro sa dozvieme, či sa v tej skupine platia členské a nakoľko je pre nás takáto propagácia výhodná.


záverom: 
chcela by som podotknúť, že mnoho takýchto skupín sú administrátori - fyzické osoby zo Slovenska, Čiech ale aj Poľska, ktoré vydierajú členov - prenajímateľov a takýmito poplatkami nám zvyšujú náklady na naše apartmány, ktoré popri iných nákladoch máme a musíme to premietnuť do ceny prenájmu. Nehovoriac o tom, že spočiatku sa tvária, ako nám vystavia daňový doklad (R1) a po úhrade po takomto doklade niet ani chýru ani slychu. 
poplatky za príspevky na týždennej, mesačnej alebo ročnej báze sa pohybujú v sume od 50 euro do 500eur. Ako je hore vyššie spomenuté - reklama - platená služba na portály, ktorého nie je vlastník administrátor tj doména fb nie je jeho doménou ako napríklad web stránka a podobne, nie je legálne, aby nejaká "akčná" fyzická osoba administrátor takýmto spôsobom zarábala, vydierala, dávala obmedzenia a aj dá sa povedať diskriminovala prenajímateľov - vlastníkov apartmánov z Chorvátska. 
Ono totižto tu v Chorvátsku je právna úprava prenajímania ako pre fyzickú osobu nie firmu. Čím teda znemožňuje druhá fyzická osoba, ktorá s pomocou nás všetkých členov si vytvorila takúto skupinu a po rokoch sa rozhodla/rozhodol takto zarábať. 
* legislatíva pamätá aj na podnikanie MLM alebo reklamy firiem, ktoré ponúkajú svoje služby ako prevoz alebo predaj produktov, v tomto prípade ak správca skupiny dovolí reklamu pre nich alebo umiestni im na topovanom mieste fotobaner reklamu a samozrejme vystaví daňový doklad je v celku správne a v prospech všetkých členov, ale za diskrimináciu majiteľov apartmánov nie som! 
Ak by však títo správcovia dali dobrovoľné príspevky tak v tom prípade to beriem. Ale všetko ostatné je podľa mňa neskutočný daňový podvod, diskriminácia hostí aj majiteľov a v neposlednom rade CHRAPÚŇSTVO!!! 
- je iba na nás ak budete takéto osoby ignorovať a opustíme takéto skupiny a nik im nezaplatí, tak čoskoro im tam nikto neostane - 
veď kto Vám dnes dá iba tak na ulici 50 euro ?!

zdroj:
https://www.cimerfraj.hr/ideje/oglasavanje-smjestaja-u-facebook-grupama

verzija na hrvatskom : 

u vrijeme kad smo završili muževu kuću na otoku Vir i krenuli s legalnim iznajmljivanjem apartmana nije bilo toliko fb grupa.

ali danas "moja-vaša" grupa radi ovako:

85 novih postova danas

928 u prošlom mjesecu

Ukupno članova 42.355

+ 176 u prošlom tjednu

Stvoreno prije 5 godina

ovo je ona:     Dovolenka v Chorvátsku - UBYTOVANIE v apartmánoch

..dobro, kako se vrijeme mijenja, tako se mijenjaju i ljudi, ali nažalost samo na gore, ali procijenite sami.

Kako i zašto oglašavati smještaj u Facebook grupama? Koje su prednosti, a koji nedostaci takvog oglašavanja? Plaća li se članstvo u Facebook grupama za oglašavanje smještaja?

Facebook je društvena mreža osnovana na današnji dan, 4. veljače 2004. godine. U početku je Facebook bio komunikacijski alat studenata Harvarda, a danas, 11 godina kasnije, platforma koju koristi više od 2,7 milijardi ljudi diljem svijeta.
 
S rastom broja korisnika, rasle su i mogućnosti korištenja različitih alata ove društvene mreže. Jednako tako, rastao je i njen utjecaj pa je, tijekom godina, Facebook postao značajan marketinški alat i platforma za prodaju različitih proizvoda, usluga, čak i ideja.
 
Jedan od korisnijih alata za reklamiranje roba i usluga su Facebook grupe. Grupe postoje od 2010. godine. Zamišljene su kao posebno mjesto na mreži gdje se susreću pojedinci sa sličnim potrebama i stavovima, a u svrhu razmjene informacija i mišljenja, sklapanja vrijednih poznanstava i kontakata. Danas se po FB grupama mota preko milijardu korisnika, što je jedan od razloga zašto su grupe savršeni alat za ciljanu promociju i prodaju.
 

Facebook grupa je najbrži način da ponuđač proizvoda i usluga stigne izravno do zainteresirane osobe, potencijalnog kupca, upravo zato jer jedna grupa okuplja ljude usko definiranih zajedničkih interesa

Facebook Marketplace vs. Facebook grupe

Stoga ne čudi činjenica da je Facebook još u 2015. godini uveo opcije koje su omogućavale korisnicima da dodaju "Sell" (Prodaj) opciju na svoje objave u grupama Kupi/Prodaj - tek godinu kasnije je lansiran Facebook Marketplace.
 
I dok je Facebook Marketplace nešto kao brža, preglednija inačica Njuškala, grupe još jednostavnije i brže dovode kupca do željenih usluga i proizvoda, bilo da se radi o najmu smještaja na određenoj lokaciji ili kupovini proizvoda određenog brenda.
 

Još jedan od razloga zbog kojeg je popularnost oglašavanja u FB grupama tolika je i činjenica da je ono besplatno (o iznimkama ćemo kasnije u tekstu), tj. FB ne uzima proviziju niti naplaćuje članarinu u svojim grupama

 

Koje su prednosti oglašavanja smještaja u FB grupama?

Oglašavanje u FB grupama ne može biti zamjena za oglašavanje na stranicama internetskih oglašivača smještaja, koji posjeduju profesionalne alate i ulažu u promociju na stranim turističkim tržištima pa imaju puno jaču vidljivost od one koju osigurava jedna FB grupa ili više njih. Ali, može biti dopuna takvoj vrsti oglašavanja, pogotovo ako smo spremni usmjeriti vrijeme provedeno na društvenim mrežama u oglašavanje svojih kapaciteta i kontakte s potencijalnim gostima.


Osnovne prednosti oglašavanja u FB grupama su:

  • ​Oglašavanje smještaja u Facebook grupama je besplatno – u većini grupa, članstvo i objava oglasa su potpuno besplatni. Naravno, doseg našeg oglasa u FB grupi je maksimalno onoliki koliko pojedina grupa ima članova. Također, možemo reći da je oglašavanje u FB grupi relativno besplatno jer za vidljivost i realizaciju moramo uložiti jako puno vremena čiju vrijednost teško možemo izračunati, a isplativost najbolje možemo procijeniti sami.

  • FB grupa osigurava direktan kontakt iznajmljivača i gosta – grupe osiguravaju izuzetno brzu i direktnu komunikaciju – svog gosta upoznajemo već pri prvom komentaru na našu objavu. Pri tome preskačemo uobičajene načine komunikacije – putem sučelja neke od internetskih platformi za promociju smještaja ili e-maila – i nastavljamo lako i brzo dopisivanje i upoznavanje svojih gostiju.

  • Aktivnost u FB grupi nudi mogućnost stvaranja vlastite zajednice – svakog potencijalnog gosta možemo pozvati da prati našu stranicu i tako ga jednostavno učiniti članom svoje zajednice, što nam omogućava da ubuduće taj gost i njegovi prijatelji na društvenim mrežama vide naše objave, promocije i akcije.

 
O tome kako su nastajale FB grupe za promociju smještaju u Hrvatskoj i kako izgleda takvo oglašavanje danas, razgovarali smo s Tamarom Rotim, iznajmljivačicom apartmana na Korčuli…

 

 

Tamara Rotim: "Dodala sam 300-tinjak svojih gostiju u "besplatnu" grupu, a sada me izbacuju ako ne platim 120 članarine"


Kad se moja obitelj, nakon nekoliko godina pauziranja, iznova odlučila započeti baviti turizmom, taman je oglašavanje putem Facebook grupa bilo u začetku. Učinilo mi se to kao odlična ideja pronalaska gostiju jer se tako izbjegavalo plaćanje ogromnih provizija nekim nama dobro poznatim agencijama, gdje se, osim plaćanja velike provizije, unazad par godina mora plaćati i PDV na tu proviziju. 

Okrenula sam se grupama na Facebooku i tako punila apartmane sve ove godine. Za takvu vrstu oglašavanja potrebno je puno vremena, truda i živaca jer uvijek ima sto istih pitanja, na koje morate svaki put odgovoriti, i pokušati "prodati" svoj smještaj. Ali, kad se sve zbroji i oduzme, ovo je odličan način oglašavanja jer nikome ne morate plaćati ništa i u direktnom ste kontaktu s gostom. Puno je lakša i kvalitetnija komunikacija, tako da u samom startu stvorite neku vrstu prijateljskog i otvorenog kontakta s gostom pa onda, kad se napokon upoznate, imate osjećaj kao da se znate sto godina.
 

Dodavanje svojih gostiju u grupu umjesto članarine

Tako su grupe godinama funkcionirale. Za oglasiti se, uvjet je bio da u grupu dodate svoje goste i kolege, a oni će pak dodati svoje, i tako su grupe rasle i razvijale se sve ove godine. 

Stvorila se određena baza gostiju koji će jedne godine biti kod mene, druge kod nekog drugog, i tako su svi bili zadovoljni, i gosti i iznajmljivači. Mi, svi skupa, smo stvarali sve te grupe, širili ih, tako da su neke grupe narasle i do 100.000 članova, kako domaćih, tako i stranih.

Grupe su dobrovoljno vodili administratori koji su se tijekom godina mijenjali. Uvijek je sve bilo na dobrovoljnoj bazi. Administratori, koji su većinom iz redova naših domaćih iznajmljivača, prvi su imali uvid o upitima, a njihovi apartmani bi se nalazili na samom vrhu grupe, tzv. "pin mjesto", čime su na neki način "naplaćivali" vrijeme koje su provodili u grupi pazeći da nema vrijeđanja, ilegalnih radnji kao šta su ponude kredita ili nemoralne ponude, i da se poštuju ostala pravila koja se nalaze u opisu svake grupe. 

Prve takve grupe na Facebooku su napravili Poljaci kako bi mogli ići na godišnji odmor bez plaćanja provizija razno-raznim agencijama. Oni su uključili iznajmljivače, i tako je sve lagano krenulo, grupa za grupom, te ih danas ima stvarno puno. Od grupa za najam luksuznih kuća, apartmana, određenih regija na moru i kontinentu, pa do grupa gdje se traži smještaj s npr. psima, kuća koja imaju bazene i jakuzzije, grupa za kuće za djevojačke i momačke. U svakom slučaju, odlična ideja, gdje su svi zadovoljni i velik je izbor tako da svak nađe nešto za sebe. 
 

120  članarine na privatni račun administratora grupe

I šta se onda dogodilo, u doba najveće svjetske krize turizma, nakon svih ovih godina, našlo se par naših domaćih iznajmljivača "pametnjakovića" koji su se prvo kao administratori uvukli u par određenih grupa. Osobno znam za tri takve grupe, a u koje smo svi mi godinama uključivali naše goste. 

Nama iznajmljivačima je tada dostavljen cjenik, a u grupi objavljena obavijest da se od početka ove godine iznajmljivačima, koji se i dalje žele na ovaj način oglašavati, članstvo naplaćuje, i to ne neki simboličan iznos, već 120 €, što je puno i za neke svjetski poznate portale, koji imaju svoja web mjesta, informatičku podršku, zaposlenike, a ne na raspolaganju BESPLATNU Facebook grupu koju smo mi sami godinama stvarali.

Svi mi koji to nismo željeli platiti, izbačeni smo iz tih grupa, ali naše goste koje smo godinama dodavali, nisu izbacili. Osobno sam u jednu grupu, iz koje sam izbačena jer nisam željela uplatiti administratoru traženi iznos, ubacila više od 300 domaćih i stranih gostiju, i osjećam se prevarenom, izmanipuliranom i ljutom!!! 

Dakle, traži se da uplatim 120  samo za biti član grupe koja je inače na Facebooku besplatna, i koja mi pritom ne garantira da ću imati ijednog gosta jer se opet sama moram oglašavati, pratiti upite, i još se ograničava broj javljanja tjedno. Novci se uplaćuju na tekuće račune privatnih osoba, a ne firmi ili obrta, ne izdaje se nikakav račun, ne plaća se nikakav porez, tako da je riječ u potpunosti o ilegalnoj naplati, bar koliko se razumijem u propise, i to se počelo provoditi u jednoj grupi ovo ljeto, a u drugoj od početka ove godine. 

Smeta me iskorištavanje iznajmljivača, koji ionako previše nameta na svojim leđima nose, od razno-raznih poreza, paušala, PDV-a na provizije stranim portalima, članarina, posebnih režija... I sad se još našla i ova grupica "pametnih" iznajmljivača koji su na leđima svojih kolega odlučili zaraditi, i to ne malo, jer radi se o grupama od 20.000-40.000 članova, i neka samo 20% pristane na naplatu "članarine", radi se o ogromnim novcima.

Eto, tako "zločesti Grinch" ilegalno pokušava "ukrasti" jednu odličnu ideju - kako bez plaćanja provizija ikome popuniti kapacitete privatnog smještaja, ideju u kojoj su svi na dobitku, i oni koji nude smještaj, i oni koji ga traže. Ne želim šutjeti pa da to prođe "lišo", kako mi u Dalmaciji kažemo. Vratite nam naše grupe, vratite sve nas nazad u grupe, a ako već želite naplaćivati, osnujte obrte ili putničke agencije pa pokrenite svoje grupe s nula članova, stvarajte ih sami i onda naplaćujte oglašavanje, a ne ovako! 

Autorica: Tamara Rotim
 

 

Je li naplata članstva i objava u FB grupama legalna?

Grupe na Facebooku vode administratori (Admin). To su često ljudi koji su osnovali grupu, ljudi koji su ustanovili pravila korištenja grupe i paze da se ista poštuju, koji odobravaju objave prije nego što one budu vidljive u raspravi grupe, i to prvenstveno zato da bi se isključile objave neželjenog i uvredljivog sadržaja, a u skladu s, već spomenutim pravilima, grupe.
 
Grupe su inicijalno osmišljene da bi pomogle ljudima zajedničkih interesa u pronalasku informacija i kontakata pa su se i osnivale bez predumišljaja ili skrivenih motiva koji bi uključivali prodaju robe i usluga – danas, međutim, mnoge se grupe osnivaju upravo zato. No, bez obzira na motiv osnivanja grupe, administrator ulaže značajno vrijeme u održavanje sadržaja grupe i nije stoga čudno da želi imati neke koristi od svog angažmana. 
 

Ali, što ako administrator nije osnovao svoju grupu u svrhu marketinga, već preuzima tuđe grupe i tako pokušava ostvariti materijalnu korist?

Nismo pronašli pravilo Facebooka koje zabranjuje administratoru naplatu svog rada u FB grupi, ali zato postoje zabrane prodaje administratorske funkcije, a u skladu s Standardima zajednice pod točkom 18. koja kaže:
 
„Nije dopušteno sljedeće:
Pokušavanje ili uspješno provođenje prodaje, kupovine ili razmjene značajki proizvoda, kao što su korisnički računi, uloge administratora, dopuštenja za objavljivanje, stranice, grupe, oznake „sviđa mi se” itd., osim u slučaju jasno identificiranog sadržaja povezanog s robnim markama, u skladu s našim Pravilima o sadržaju povezanim s robnim markama.“
 

Dakle, administratorska funkcija ili grupa koja nije povezana s određenim brendom ne smije se prodavati, odnosno, trgovina grupama je suprotna pravilima društvene mreže, osim u slučaju da ista pripada nekom brendu (tvrtki)

 

Međutim, administrator može komercijalizirati svoje djelovanje u FB grupi na nekoliko načina:
 

  • Naplata objave – uplata određenog iznosa administratoru prije odobrenja naše objave/oglasa smještaja u grupi

  • Naplata članarine u FB grupi – objavljivanje i komentiranje objava drugih članova na način propisan pravilima grupe, uz plaćanje jednokratne članarine kako bi administrator odobrio/la naše pridruženje grupi

  • Naplata reklama različitih proizvoda i usluga – administrator može naplaćivati objave različitog sadržaja unutar grupe trećim stranama, odnosno tvrtkama, proizvođačima ili ponuđačima usluga, a koje direktno zanimaju članove određene grupe (npr. reklama za usluge taxi prijevoza u grupi koja nudi smještaj, što može biti zanimljivo gostima i iznajmljivačima koji svojim gostima osiguravaju prijevoz do smještaja)

 
Ipak, kako bi legalno naplaćivao svoj angažman na društvenim mrežama, administrator ne može biti samo fizička osoba iznajmljivač(ica), već mora osnovati obrt ili tvrtku.

To je propisano Zakonom o elektroničkoj trgovini (NN 32/19), i njegovim člankom 2. o uslugama informacijskog društva – reklamiranje putem Interneta. A prema članku 5., stavak (3), usluge informacijskog društva obavlja pravni subjekt (obrt ili tvrtka), registriran pri nadležnom Trgovačkom sudu u RH pod nazivom – usluge informacijskog društva. ­­
 

Fizička osoba koja nema registriranu djelatnost (koja nije obrtnik) ne smije naplaćivati usluge oglašavanja smještaja u FB grupama

Prekršiti se tu lako mogu i neki drugi propisi, poput Zakona o pružanju usluga u turizmu (NN 98/19, 42/20) i njegovog članka 6. kojim je propisana obveza isticanja PDV ID broja pružatelja usluga u slučaju reklamiranja i oglašavanja na internetskim platformama.

No, poslovanje na Facebook stranicama je još uvijek siva zona i to ne samo kod nas. U kolovozu prošle godine je na mnogim portalima osvanula vijest o kazni ženi iz Pitomače koja je prodavala nošenu odjeću preko Facebooka. Gospođa je u tri godine uprihodila oko 70.000 kuna pa bez njih ostala u združenoj akciji Državnog inspektorata i Carinske uprave. Pročešljavanjem njenih bankovnih i internetskih računa, jake snage provedbenih državnih tijela su ustanovile da Pitomčanka djelatnost nije registrirala niti oporezivala.
 
Takvih transakcija je na internetskim prostranstvima mnogo, ali pažnju nadležnih organa privuku one s tendencijom rasta i u kojima se počne okretati više novaca, kao što je to, kažu, bilo u navedenom slučaju. Dok su te kontrole minimalne i sporadične, svatko može pokušati naplatiti svoj angažman u FB grupama ili prodaju putem Marketplacea. Na nama je da procijenimo isplati li nam se uložiti novac (i vrijeme) u ovakvu vrstu oglašavanja.
 

Kako se učlaniti u FB grupu radi oglašavanja smještaja?

Ako se odlučimo "iskušati sreću" pa oglašavati na društvenim mrežama, ništa lakše od učlanjenja u neku od FB grupa. U tražilicu u gornjem lijevom uglu početne FB stranice možemo unijeti pojmove poput "apartmani", "accommodation", "apartments". Na vrhu rezultata ćemo dobiti grupe koje u svom nazivu sadrže pojam unesen u tražilicu. Klikom na svaku grupu, saznajemo pravila grupe, broj članova, privatnost i datum kada je grupa osnovana.
 
Odabrat ćemo grupe u kojima se nudi i traži smještaj u Hrvatskoj. Ako smo spremni odvojiti više vremena, neka to budu one u kojima je najviše članova – neke takve grupe broje preko 100.000 članova, a osnovane su još 2013. ili 2014. godine. Danas se tu zavrti nekoliko stotina objava dnevno – bilo da se radi o turistima u potrazi za smještajem ili o iznajmljivačima koji nude svoje apartmane, sobe ili kuće za odmor.
 

Prema iskustvima iznajmljivača, oglašavanje u FB grupama traži dosta vremena. Na svaku objavu gosta koji traži smještaj, bude preko stotinu komentara iznajmljivača koji ga nude. Iznimka u takvoj promociji nije cjenkanje s gostima koji žele nižu cijenu smještaja

U informacijama o grupi se vidi i koliki je broj dnevnih objava pa nam i taj podatak može pomoći kod odabira. Zatražimo članstvo pa ćemo uskoro saznati plaća li se u toj grupi članarina i koliko nam je takva promocija isplativa.

izvor: https://www.cimerfraj.hr/ideje/oglasavanje-smjestaja-u-facebook-grupama

u zaključku:

Napominjem da su mnoge takve skupine administratori - fizičke osobe iz Slovačke, Češke, ali i Poljske, koji ucjenjuju članove - stanodavce i takvim naknadama povećavaju troškove naših stanova koje imamo uz ostale troškove. i to moramo odraziti na cijenu najma. Da ne govorimo o tome da nam prvo tobože izdaju porezni dokument (R1), a nakon plaćanja od takvog dokumenta nema ni govora ni sluha.

naknade za doprinose na tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj osnovi kreću se od 50 eura do 500 eura. Kao što je gore navedeno - oglašavanje - plaćena usluga na portalima čiji administrator nije vlasnik tj. fb domena nije njegova domena, kao što je web stranica i slično, nije legalno da neka "aktivna" fizička osoba radi novca, na taj način ucjenjivao upravitelja, postavljao ograničenja i, reklo bi se, diskriminirao iznajmljivače - vlasnike stanova iz Hrvatske.

Kod nas u Hrvatskoj zakonska regulativa iznajmljivanja je za fizičku osobu, a ne za tvrtku. I činjenica  što onemogućuje još jedna fizička osoba, koja je uz pomoć svih nas članova stvorila ovakvu grupu i nakon godina odlučila/odlučila zarađivati ​​na ovaj način.

* zakonodavstvo pamti i MLM poslovanje ili reklamiranje tvrtki koje svoje usluge nude kao prijevoz ili prodaju proizvoda, u ovom slučaju ako im administrator grupe dopusti reklamiranje ili im na istaknuto mjesto postavi foto banner reklamu i naravno izdaje poreznu ispravu, to je uglavnom ispravno i ide u prilog svim članovima, ali nisam za diskriminaciju vlasnika stanova!

Međutim, ako bi se administratorima davali dobrovoljne priloge, onda ću ih u tom slučaju uzeti. Ali sve ostalo je po meni nevjerojatna porezna prijevara, diskriminacija gostiju i vlasnika i ne manje važno BEZOBRAZLUK NA NAJJAČE!!!

- na nama je ako ignorirate takve ljude i mi SVI koji ma to smeta napustimo takve grupe i nitko ih ne plaća, onda za njih uskoro više neće biti nikoga -

uostalom, tko ti danas da samo tako  na ulici 50 eura?!





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení