moja láska CHORVÁTSKO aj o tej káve vám poviem - však aj Vám tu chutí trochu inak ...

 TAM, KDE ZAČÍNA CHORVÁTSKA KULTÚRA

Výrazne modré more, husté zelené borovice a olivy, čisté biele  dalmatínske kamene... Paleta farieb zadarského regiónu je výnimočná  a jedinečná na svete. Priestor ozajstnej božskej inšpirácie, hoci prívlastok lokality oplývajúcej ozajstnou božskou inšpiráciou môže vyznieť neskromne, zadarský región je naozaj územím neopakovateľnej prírodnej krásy, ktorej najpresvedčivejšími svedkami sú jej národné parky.

Od hôr, jazier a vodopádov, cez kanóny, útesy, jaskyne aj priepasti, až po sýtomodré šíre morské obzory, vyšperkované radom najpríťažlivejších ostrovov, plných lákavých pokojných prístavísk, zátok a romantických pláží, bývali tieto končiny odnepamäti  ľahšie vystihnutelné štetcom ako slovom. Potešte svoju dušu zvukmi morského organu – architektonického   zázraku zadarského pobrežia, z ktorej sa, ako raz povedal  slávny spisovateľ Alfred Hitchcock, naskytuje najkrajší západ slnka na svete – a doplňte ich vhodne kúskom pažského syra a pohárikom vychýreného maraskína, dezertného domáceho likéru aj autochtónnej  višne marasky. Potešte sa tak dokonalým zážitkom  pohlaďte všetky zmysly a užite si tento požehnaný kraj a jeho plody, ako aj zdroje neopakovateľných božských inšpirácií. Tam, kde inšpirácia vychádza zo srdca, spoznajte šarmantné srdce Chorvátska.

TOTO MIESTO JE PLNÉ DOBRÝCH PRÍBEHOV

Po celé tisícročia sa v oblasti dnešného Chorvátska tradujú mýty a legendy, ktoré skúsení rozprávači pútavo rozprávali ľudom okolo seba. Z pokolenia na pokolenie sa pri ohni odovzdávali príbehy o Čiernej kráľovnej, ktorá stvorila perlu sveta - Plitvické jazerá, o vílach, ktoré vystavali pulský amfiteáter, o dobromyseľných istrijských obroch ci o jadranských dobrodružstvách mocnej  ilýrskej kráľovnej Teuty.

A čo potom, keď budete počut neuveriteľné príbehy o  čarodejniciach, o vzniku Záhrebu, o tajomnom Lokrume, ktorý zachránil anglického kráľa Richarda Levie srdce či o nešťastnej láske Miljenka a Dobrily.

„Na svete nie je nič mocnejšie ako dobrý príbeh,“ znie jeden z pamätných výrokov, ktorý v záverečnej epizóde Hry o tróny  predniesol Tyrion Lannister pred zničeným Kráľovým prístaviskom, ktoré si v seriáli zahral prekrásny Dubrovník.

. . .a Chorvátsko je dobrých príbehov plné ale aj tie ulice dýchajú a vyžarujú tie príbehy ...

Pre Zadar a jeho obyvateľov je Kalelarga mýtickou ulicou, strážkyňou jeho pamäti dejín 

V najstarších časoch sa mesto nazývalo Iader (čo nesúvisí s menom mora), neskôr Diadora.  V minulosti sa Zadar po taliansky nazýval Zara.

 Bola to kedysi Via Magna, Strada Grande, Ruga Magistra, za benátskych čias Calle Larga (v rokoch 1409 - 1797), v čase rakúskeho panstva Via Larga (1797 - 1805 a 1813- 1918), aj keď tento názov patril napríklad len určitému úseku . Napríklad v čase talianskej správy (1920 - 1943) prvý úsek smerom od východu nazýval Calle del Teatro Verdi, ďalšie potom Calle Gabriele D'Annunzio, Calle Larga a posledný Calle Carriera. Ďalších zmien v názve sa táto ulička  dočkala za socialistickej Juhoslávie, kedy sa volala v jednotlivých úsekoch Ulica Juraja Bianchiniho (Ulica Jurja Bianchinija ulica, podľa chorvátskeho obrodeneckého politika a novinára Juraja Bianchiniho), Ulica Iva Lole Ribar (Ulica Ive Lole Ribar, podľa juhoslovanského partizána a hrdinu padlého za vojny) a Mládežnícka (Omladinski). V súčasnej dobe sa v prvom úseku smerom od východu nazýva Ulica kráľovnej Alžbety Kotromanić (Ulica Kraljic Elizabete Kotromanić), od Národného námestia (Narodni trg) na Námestí Sv. Anastázie (Trg Sv. Stošije) a mohla by som pokračovať.. Ohľadom rôznych zmien názvov aj kronikou osudov mesta v priebehu storočí.

Dalmatínska reč "Kale, Kale" kalelarga sa udomácnila a je kompatibilná na vznešenosť pocitu keď sa prechádzate po týchto uličkách .. 

typické úzke, dláždené a kúzelné uličky lákajú k prechádzkam starými časmi.

... kamenná dlažba je v niektorých miestach tak vyhladená, že je aj klzká, kamenné domčeky a múry, patina na dverách starých krčiem (konoba), krásne popínavé kvety Bogumila (bugenvileu), bielizeň  na šnúrach (tzv. Tiramola) medzi oknami.

Niektoré kale sú tak tesné, že je ťažké vyhnúť sa okoloidúcim. Susedia vedeli o sebe všetko ... okná mali tak blízko, že tajomstvo nebolo ľahké udržať. Ale jedine v tak úzkych uliciach sa mohlo zabrániť, aby horúce slnko neparalyzovalo v lete život v meste ...Chorvátsky kameň je materiálom aj pre najnáročnejšieho zákazníka, ktorý chce vniesť do svojho domova slnka a kúzlo originálne stredomorskej architektúry. Vonkajšie dlažby z chorvátskeho kameňa na slnku nepáli ani v najväčších horúčavách.

Ja keď mám príležitosť prejsť sa opäť a znova týmito uličkami určite si vychutnám to kúzlo a atmosféru bosými nohami.. a vy?

Gabriela (na foto Gabika a dcérka Viktória), ktorá spolu s manželom stála pri mne v začiatkoch a vlastne idea názvu zazivir.sk

je ich nápad..

takto nejak sme to spoločne cítili, že naozaj zažiť ostrov Vir a Chorvátsko trocha inak sa oplatí.. a táto skratka to vystihuje najviac #zažiteVirSnami

            Vedeli ste???  Zadar ....

- .... že Zadar je mesto s najväčším počtom pamiatok v Chorvátsku.

- v centre mesta je veľká stredoveká pevnosť obklopená hradbou, ktorá je dlhšia ako  hradba Dubrovníka,

-... že , keď padne noc, nanešťastie nie je  dostatočne osvetlené ani jeho európske kultúrne pamiatky, ale čuči v tme.

- Vedeli ste, že všetky ulice v centre Zadaru sa pretínajú v pravom uhle rovnobežnom s dvoma hlavnými promenádami Cardo a Decumanus.

- Vedeli ste, že Zadar je jediné mesto na svete, ktoré ponúka iba pizzu a zmrzlinu v centre. Prečo je to tak.. nikto nemá odpoveď?!

- Vedeli ste, že Zadar spočíva na starodávnych rímskych základoch, ktoré sú všade viditeľné ...

- ... že Zadar je jedným z mála miest na svete, ktoré má zachované Forum Romanum - priesečník svetského života v starom Ríme.

- Vedeli ste, že Forum Romanum je námestím, ale v skutočnosti je to 2 000-ročné dvojpodlažné nákupné centrum postavené z bieleho kameňa, ktoré je zdobené krásnou kolonádou stĺpov a sôch a vedľa nich majestátnymi chrámami a bazilikami.

- Vedeli ste, že zadarskí reštaurátori zničili to isté fórum a zrekonštruovali podlahy starovekých obchodov betónom a lešením, čím zbavili túto pamiatku ochrany UNESCO.

- Vedeli ste, že Zadar je jediný kde je morský orgán na svete, ako aj „pozdrav slnka“ - umelecká inštalácia poháňaná slnečnou energiou a synchronizovaná s vlnami kamenného hudobného nástroja.

- Vedeli ste, že nábrežie v Zadare je najdlhšia 

 promenáda lungo mare v Chorvátsku, ktorá nie je pokrytá mnohými reštauráciami.

-... že napriek husto osídlenej oblasti je more pri nábreží v Zadare také jasné, že sa v ňom každý deň kúpajú stovky plavcov ... Takýto pohľad je v Chorvátsku a vo svete zriedka viditeľný.

- Vedeli ste, že Zadar sa môže pochváliť jedným z najkrajších západov slnka na svete, o čom sa presvedčil aj sám Alfred Hitchcock.

- Vedeli ste, že Zadar má aj pyramídu a verte tomu alebo nie aj egyptsku sfingu.

Vedeli ste, že až 2 pápeži navštívili Zadar, prvýkrát pápež Alexander 1177 a pápež Ján Pavol 2, 2003.

Vedeli ste, že prvá elektrická žiarovka v Zadare svietila na Silvester v roku 1894? Hlavné mesto Záhreb v Chorvátsku dostalo elektrinu až v roku 1907.

- Vedeli ste, že samotný Zadar má Moroskok, ktorý, žiaľ, nefunguje.

- Vedeli ste, že Zadar je mesto s najväčším počtom zelených plôch v mestských oblastiach.

- Vedeli ste, že letisko v Zadare Zemunik má ideálne podmienky na pristátie a vzlet lietadiel v celej Európe .....

- Vedeli ste, že zadarská župa má najčistejšie more, najvyššiu horu Chorvátska a najúrodnejšie nížiny, ktoré boli pokladom ovocia a zeleniny celého bývalého štátu.


VIR A DALMÁCIA MOJIMI OCAMI   ALEBO   AKO TO VNÍMAM JA ...

Ako sa správať a vyzerať ako "Dalmatinac":

Žijúc v Chorvátsku v posledných rokoch som sa stretla s životom v Dalmácii. Má mimoriadnu energiu, uvoľnené tempo a jedinečný temperament, s ktorým sa rodí každý miestny obyvateľ. To je temperament pre každého dalmatínca v krvi a vyjadruje lásku ku skalnej krajine, ku krásam Dalmácie, figám, olivovému oleju a vínu a slávnemu Jadranskému moru s rôznymi farebnými odtieňmi modrej. Spomínam si, keď som prvýkrát prišla do Splitu, všimla som si, že dalmatínci, bez toho, aby sa snažili  žijú kvalitný a dobrý život, a o ich spôsobe života ľudia zo Západu môžu iba snívať ..a tu som pochopila že aj ja chcem žiť taký život.

Pripomínam, že je to jedna z najčastejších otázok položených ľuďmi prichádzajúcimi do Chorvátska, tak som sa rozhodla vám vysvetliť, ako sa správať a vyzerať ako miestny a svoje rady a tipy vám podelím v niekoľkých bodoch.

FJAKA:

Termín "fjaka" sa opakovane pokúšali prekladať do cudzích jazykov a jeho plný význam by sa nikdy nemohol opísať len v jednom slove. Najbližšie tomu bolo slovko „ take it easy“ "ľahký - spôsob života". Psychofyzikálny stav tela kedy nechceme uplne nič ..stav mysle a tela ktoré asi celé ľudstvo si žiada. Niet divu, že takýto životný štýl povedať a opísať slovami turistom  nie je jednoduché.

Uvoľnený život Fjaka je spôsob života v Dalmácii a niečo, čo sa nedá naučiť. Je lepšie povedať, že "prirodzene vstúpite do tohto spôsobu života", keď ste v Dalmácii. Podľa tvrdení niektorých dalmatíncov je definícia fjake "psychofyzikálnym stavom, v ktorom neexistuje žiadna snaha, pokiaľ nechcete robiť nič". Najčastejšou chybou je nahradiť toto slovo slovom lenivý. Na rozdiel od lenivosti táto FJAKA je stav mysle a tela vyvýšený nad celým ľudstvom. V krajinách ako India sa tento stav dosahuje dlhotrvajúcim hladom a meditáciou, zatiaľ čo v Dalmácii je to jednoducho dar Boží. Takže, relaxujte, vypnite svoj mozog a začnite s fjakingom!

POMALO – alebo – POLAKO 

  Čas neexistuje "pomaličky" alebo doslovne pomalo je slovo, ktorým sa  pozdravia dalmatínci, pomaly zdvíhajú ruky a odušvljene vravia pomalo. Najviac používajú toto slovo  Chorváti, ktorí žijú na pobreží, a doslovne znamená "pomaly, uvoľnene", a je aplikovateľné na absolútne všetko a opisuje každodenný životný štýl. Všetci v Dalmácii žijú v spomalenom štádiu ako ja vravím slow motion ako z filmu MATRIX a chápanie pojmu času je trochu odlišné od bežného. V iných chorvátskych regiónoch ľudia žartujú, že existuje rozdiel medzi "reálnym časom a dalmatínskym časom". V Dalmácii je čas len formalitou, takže ak stretnete niekoho alebo si dohodujete stretnutie, príďte aspoň o 20 minút neskôr. Nepoužívajte hodinky, choďte veľmi pomaly, nasajte stredomorské prostredie a pomalo!

MARENDA:

Jesť ako dalmatínec. V Dalmácii je „brunch“ desiata olovrant - známy ako marenda. Má bohatú históriu a korene z dalmatínskeho zázemia. Poľnohospodári tradične začínali svoje ráno o šiestej marendom. Skladala sa z hrsti sušených fíg, mandlí, syra a domácej rakije a jedla sa pred odchodom na polia a vinice. Po návrate by bol oddych od 11:00 do 13:00, potom modlitba, obed a ďalší odchod do poľa až do večere. Marenda dnes sa však jedáva po celej Dalmácii. Zvyčajne je to jedlo, ktoré sa podáva v rozmedzí od 8:00 do 11:30, hoci nie sú žiadne časové obmedzenia - môže sa dokonca jesť neskoro popoludní. Zvyčajne po marende niektorí stále potrebujú najmenej 30-minútový oddych nazývaný "zabiť oko" „ubiti oko“  a ktorý podľa miestnych obyvateľov pomáha tráviť. Marenda dnes väčšinou obsahuje pečené pochúťky, jemný syr, pršut, sezónne ovocie a zeleninu.

CVIKE – OKULIARE :

Nikdy neopustite domov bez slnečných okuliarov "Cvike" je miestny názov slnečných okuliarov. Dážď, krupobitie alebo slnečné žiarenie, slnečné okuliare sú povinným módnym doplnkom k Dalmácii. Existujú dva dôvody: prvý je veľký počet slnečných dní v priebehu celého roka a druhý je, že dalmatínci, ak chceme úprimne, radi vyzerajú dobre! Ray Ban až do  Prade, ak nemáte slnečné okuliare, nie ste normálne a podľa miestnej teórie oslepnete a poškodíte si zrak . A čo je najdôležitejšie - určite nie ste z Dalmácie. Nezabudnite preto, aby ste si vzali slnečné okuliare, keď prídete. V Dalmácii je zvykom mať minimálne dva páry, lacnejšie na pláž a kúpanie a drahšie na prechádzku po meste - pretože nechcete, aby sa stalo to, že pri prechádzke po  Dalmácii nemáte svoje štýlové CVIKE .

KAVA:

Čas na kávu je  24 hodín denne a 7 dní v týždni. Chorváti majú vo všeobecnosti neuveriteľnú schopnosť piť jednu šálku kávy niekoľko hodín, keď sledujú svet okolo nich. Pobláznení sú svojou dennou dávkou kávy v kaviarni. Celá krajina má bohatú kultúru pitia kávy a všimnete si, že každý deň v týždni, kedykoľvek počas dňa, tam sú ľudia, ktorí  sedia v baroch a kaviarňach a - áno, uhádli  ste – pijú kávu. Mnoho mojich priateľov, ktorí prišli do Chorvátska, si mysleli že obyčajný deň je sviatok, pretože nemohli uveriť tomu, koľko ľudí pije kávu počas celého dňa.                    

©️Autor : Miriam Kelečić ®️



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov