..ako vnímajú Chorvátov cudzinci

 ako vnímajú cudzinci Chorvátov a Chorvátsko ??

Chorvátsko má 2 715 hodín slnečného svetla ročne. Viac ako Sydney v Austrálii.

Na stránke Royal Croatian Tours sa objavil zoznam 25 vecí, ktoré robia Chorváti a nikto iný, alebo takmer nikto iný na svete.

Zoznam zostavil zahraničný turista, ktorý prvýkrát navštívil Chorvátsko v roku 2007.

1. Nesedia na betóne.

Vždy by ste si mali sadnúť na niečo ako noviny, rukavice a podobne.

2. Všetci nosia tielka, deti, malí aj veľkí a musia byť zastrčené do nohavíc.

3. Obličky musia byť zakryté (aj preto sú košele zastrčené do nohavíc), pretože inak hrozí ochorenie obličiek.

4. Šlapky sa musia nosiť bez výnimky. Ponožky nestačia a naboso ísť sa rovná  rozsudku smrti.

5. Je povinné vyhýbať sa prievanu, ktorý je v Chorvátsku takmer nelegálny. Myslia si, že by ich mohol zabiť.

6. Nadávky. Väčšina ľudí nadáva. Aj staršie dámy, keď napríklad zabudnú niečo kúpiť v obchode. Niekedy ja osobne som sa vedela aj na takú sleng nadávku uraziť, pokiaľ som pochopila, že to je pre nich ako Dobrý deň. 

7. Polievka nikdy nie je jedlo samo o sebe, ale úvod k hlavnému jedlu.

8. Vždy sa musí niečo zjesť „na lyžicu“, aspoň raz do týždňa. Myslia si, že je to dobré pre ich tráviaci systém.

9. Každý používa špáradlá po zjedení mäsa. Nikdy som nevidel toľko ľudí používať špáradlá. Od detí po starých ľudí, dokonca aj mladý pár na svadobnej ceste!

10. Vlasy sa musia po sprchovaní vysušiť, neexistuje a je neprípustné, aby ste  ich nechali uschnúť iba tak na voľno, možno s výnimkou najteplejšieho týždňa v roku.

11. NIKDY nechoďte von hneď po umytí vlasov, aj keď sú fénované. Neviem presne, koľko hodín musíte čakať, ale určite existuje pravidlo o umývaní vlasov a chodení von, čo môže viesť k prechladnutiu alebo zlyhaniu orgánov. Aj u nás doma môj manžel pravidel dostane záchvat, keď si umyjem vlasy a po 15,30 chcem aby ma odviezol do obchodu, to je pre neho neprípustné a ja nie som podľa neho normálna a ohrozujem aj jeho aj seba, že zomriem.

12. Používajú veľa vreckoviek. Všetci chodia s balíčkami vreckoviek. Nie sú chorí, ale akosi im tečie z nosa častejšie ako iným ľuďom na svete.

13. Vegetariánske jedlo znamená len to, že neexistuje žiadne mäso, ktoré by sa konzumovalo priamo. Mäso však môžete uvariť a potom si ho vziať na neskôr, takže jedlo sa stále považuje za vegetariánske.

14. Všetci nosia v zime pančucháče alebo ponožky, ale nie z toho dôvodu, ako ich bežne nosia, ale preto, aby sa v oblečení zahriali, ako keby sme boli v Kanade, nie v Chorvátsku, kde teploty málokedy klesnú pod nulu.

15. Veria, že brandy lieči všetko. Brandy v Chorvátskom ponímaní je tzv tunajšia Rakija. Rakija tu pálena nemá tie grády ako na Slovensku. Preto často vidíte ľudí popíjať rakiju už od skorého rána v rámci prevencie "lebo doktor povedal" a stále im v predvečer nič nie je, ja osobne už by som mala oči krížom.

16. Ďalším domácim liekom je bravčová masť. Niektorí ju používajú pri bronchitíde.

17. Muži nosia peňaženky ale aj tzv torbice tj kapsičky, ale robia to sebavedomo.

18. Stoličky musia mať vankúše. Stolička bez vankúša je veľké NIE.

19. Milujú Vegetu a dávajú ju do všetkého. Ak nevaríte s Podravkou, nie ste Chorvát.

20. Nedávajte dámske peňaženky ani kabelky na zem, pretože to znamená, že nebudete mať žiadne peniaze. Ak ste v kaviarni, položte si určite kabelku na stoličku vedľa seba, na stôl, do lona, ​​kdekoľvek, len nie na zem.

21. Jugo alebo južina! Ak vás zastihne pekný teplý vietor fúkajúci z juhu, venujte pozornosť Chorvátom, pretože si myslia, že ich to robí nevrlými a podráždenými...proste dobre, že už nepíšu závet.

22. Klimatizácia. Aj uprostred leta s vysokými teplotami sú Chorváti sú pri jej používaní opatrní. Ak Chorvátovi fúkne klimatizácia, okamžite ho začne bolieť ucho, chrbát, hrdlo, horúčka, nádcha...

23. Potrebujete posielať balíky na veľké vzdialenosti? Celé jahňacie alebo prasa? Používajte autobus! Stačí prísť na stanicu a dať vodičovi nejaké peniaze a voila! Pošlete všetko a všade ..

24. Pri každej veľkej príležitosti sa pečie nejaké zvieratko na ražni, napríklad jahniatko alebo prasa. Svadby, krstiny, narodeniny...a tie svadby tu to vám poviem to je zážitok.

25. Najlepší olivový olej je v použitých fľašiach od koly. Väčšina Chorvátov má vlastný zdroj olivového oleja (člen rodiny, kamarát, kamarát kamaráta alebo aj Kum tj po vašom kmotor, ktorý vyrába olivový olej niekde pri pobreží. Väčšinou sa naleje do použitej fľaše Coly alebo Fante. Je najlepší, najčistejší a najlepší olivový olej, aký kedy vyskúšate, uvádza stránka Royal Croatian Tours.

Táto stránka však zabudli podotknúť, že vykurovaná je len miestnosť, v ktorej bývajú, dvere musia byť zatvorené a je veľkým hriechom, ak sa niekde nechá svietiť svetlo .. ja to mám v priamo prenose, kam idem za mnou sa zrazu ocitne môj manžel, ktorý skôr ako ja zhasne. 

a v neposlednom rade čo je známe v Chorvátsku - veľmi dlho som si zvykala na fakt, kdekoľvek som prišla nikde sa návštevy nevyzúvajú sa .. áno aj u nás doma je to tak.. naozaj som si dlho na to zvykala..

proste a jednoducho to je tak .. túto skúsenosť píšem hlavne o Chorvátoch, ktorí žijú v rodinnom dome a zvyčajne majú popri svojom dome priamo na dvore aj svoju firmu a v Chorvátsku je to takmer každý druhý dom - servis, vulkanizér alebo nejaká dielňa.  Rodinné domy sú zvyčajne zariadené a projektované tak, že miesta kde sa chodí obutý sú chodby a miestnosti mimo obývacej, detskej a spávacej izby .. v každom dome sa všetko odohráva v kuchyni. 

Údajne : Názor, že pred dverami hostiteľa sa nemá vyzúvať, pochádza z čias, keď hostí prijímali v salónoch a miestnostiach, ktoré boli na to výlučne určené. Takéto miestnosti väčšinou neboli vybavené kobercami a boli určené na zhromaždenie väčšieho počtu hostí, no blízki ľudia, ktorí boli vpustení do „intímnych“ častí domu, sa aj tak museli vyzuť. 

a takto nejak to je aj tu v mojom okolí.. Dalmáciu nevynímajúc .. tam jednoducho je nejaká stála teplota a koberce nemávajú .. a dom v Dalmácii je vždy projektovaný ako vstupná terasa z ktorej sa vchádza do kuchyňo obývačky a až v zadnej časti domu sú izby, kde až Vás pozvú tak Vás aj poprosia, aby ste sa vyzuli.

..zato Chorváti, ktorí bývajú v bytoch automaticky pri návšteve sa vyzúvajú hneď pri dverách alebo rovno pred dverami vstupu do bytu, na rozdiel od USA. Keď som už spomenula USA .. tak tu zase v trúbení vedie Chorvátsko .. tu na ceste (automobily) jednoducho vám to nemôže uniknúť každý druhý vodič trúbi, no zase v porovnaní so Slovenskom tu každé auto zastane na priechode pre chodcov automaticky a bez krútenia hlavou.

a čo o Chorvátoch povedal napísal Jack Robinson ? 

Životný štýl a ľudia

⦁ Ovládanie angličtiny je medzi obyvateľstvom rozšírené do polovice tridsiatych rokov a potom prudko klesá. Väčšina Chorvátov nad 45 rokov má veľmi obmedzené alebo žiadne znalosti angličtiny, no práve preto ovládajú dobre nemecký jazyk. Ak sa stratíte a potrebujete trasu, použite Google alebo hľadajte mladšiu osobu;

⦁ Ak máte možnosť zarobiť si západný plat mimo Chorvátska, pomer medzi cenou a kvalitou života je vo váš prospech. Všetko sa stáva jednoduchšie a dostupnejšie. Prístup k ekologicky pestovaným potravinám je napríklad lepší a lacnejší ako v iných častiach západnej Európy. Majú miestny vinársky priemysel, ktorý vyrába kvalitné vína. Vynikajúce sú regionálne produkty ako olivový alebo tekvicový olej, prosciutto a iné údené mäsové výrobky, syry, hydina a sezónne ovocie a zelenina;

⦁ Existuje niekoľko medzinárodných súkromných škôl. Materská škola je v porovnaní so západnými krajinami pre rodičov bezpečná, dostupná a lacná;

⦁ Máte dobrý výber reštaurácií. Jedlá z morských plodov sú početné a oveľa lacnejšie ako v západných krajinách, keď si ich kúpite „doma“ alebo na miestnych rybích trhoch. V rôznych turistických pasciach je všetko oveľa drahšie, pretože ceny sú „nadsadené“. Napriek tomu je všetko stále oveľa lacnejšie ako vo väčšine západnej Európy ;

⦁ Vo všeobecnosti je lepšie nebyť k Chorvátom láskavý, zdvorilý alebo ohľaduplný, pretože sa to často považuje za slabosť a označí vás za hlúpeho cudzinca. Najlepšie je byť v komunikácii sebavedomý a priamy, pretože rešpektuje sa len dojem sily a moci. Ak vás vidia ako čokoľvek iné, stávate sa ľahkým cieľom;

⦁ Preto je ťažké spriateliť sa s Chorvátmi, pretože sa väčšinou pohybujú v úzkych kruhoch a najčastejšie sa stretávajú s cudzincami len kvôli nejakému finančnému zisku. Niektorí by Chorvátov označili za zlých: sú to pozostatky rakúsko-uhorskej kultúry? Napriek tomu je medzi prisťahovalcami v Chorvátsku dobré spojenie; (toto môžem potvrdiť - je ťažké nájsť pravého priateľa pokiaľ Vás manžel nie je Chorvát, stále však na Vás hladia ako na cudzinca hoc vlastníte aj štátne občianstvo)

⦁ Západniari sú väčšinou ponechaní sami a ulice sú bezpečné. Deti sa môžu pohybovať celkom voľne a ženy, ktoré chodia v noci samé po uliciach, nevzbudzujú neželanú pozornosť.

Jack Robinson, autor textu - precestoval celé Chorvátsko a študuje chorvátsky jazyk.


a teraz trošku na môj iný spôsob trochu inak o chorvátskom cestovnom ruchu ..

všetci milujeme Jadran a príchod na Dovolenku k moru v nás evokuje množstvo emócii. 

proste toto tu si vyžaduje iba tak si sadnúť a pozerať sa na západ slnka...

10 dôvodov, prečo je tak príťažlivou destináciou:

✔ zobuďte sa do výnimočnej atmosféry  ⏰

✔ zažite jeden z najkrajších západov slnka 🌅

✔ užite si uvolnenú kultúru barov i klubov 🍸

✔ navštívte starovekú históriu mesta ZADAR či NIN 🏛

✔ plavte sa okolo pobrežia  ⛵

✔ zažite dobrodružstvo v Paklenici 🚣‍♂️

✔ vyberte sa na vrchol pohoria Velebit ⛰

✔ navštívte  Pag alebo soľanu NIN 🏖

✔ vychutnajte si autentickú stredomorskú kuchyňu 🍤

✔ napite sa do sýtosti 🍷 zazivir.sk @zažiteVirSnami 

avšak vstup Chorvátska do Európskej únie pomaly na škodu všetkých nás zaniká tzv Chorvátsky kontaktný personál sa rýchlo vytráca z cateringu a hotelierstva. Čoraz menej čašníkov, recepčných, chyžných a komorníkov a ostatného personálu, ktorý je v kontakte s hosťami, ovláda chorvátsky jazyk. Aj keď je jazyk zvládnutý, je potrebné „nasať“ miestnu kultúru, aby ju bolo možné ďalej propagovať u hostí. Nehovoriac o tom, že dnes množstvo ponúkaných apartmánov a nehnuteľností vlastnia v ich krajine cudzinci. A čo si budeme klamať cudzinec je cudzinec ten nepozná a nikdy autenticky neprenesie tú ich rodinnú tradíciu a príbeh daného ubytovania. Mne osobne to veľmi chýba a nie je to to pravé. Veď koniec koncov aj my máme apartmány, veľa takmer 80% hostí sa nám vracia každý rok, naše deti rastú spolu, ale stále vnímam, že hostia ledva čakajú kedy sa na dome pri mori objaví môj manžel pravý Chorvát s tým svojim typickým šarmom. Presne po tomto je Chorvátsky cestovný ruch pre poznateľný a to rodinné ubytovanie je to autentické a zaujímavé pre vás turistov. 

So stratou rodinného ubytovania, ktoré je čoraz viac nahrádzané nehnuteľnosťami na prenájom, sa naše uznanie, naša chorvátska značka, pomaly vytráca. Tak nám držte palce nech sa toto klasické a autentické ubytovanie čo najdlhšie zachová... a Vy noví vlastníci nehnuteľností v Chorvátsku prosím Vás skúste sa prispôsobiť tejto krajine. Veď koniec koncov ak by sa Vám nepáčila a Vás natoľko fascinovala iste by ste si ju nezvolili ako miesto kde ste si splnili sen a zaobstarali ste si tu u nás svoju nehnuteľnosť. 

popri písaní tohto blogu som sa ešte zamýšľala aj nad témou typu ..ako vy niektoré baby stíhate kávičkovať v meste s "kamoškami" alebo chodiť po výletoch, divadle, koncerte, kine s nimi a nie s rodinou ( rozumej manžel dieťa ) ja nestihnem ani h.....

a ešte aj toť ..narodeniny mám tak blbo vo februári.. tak po prvé je to najkratší mesiac a hlavne všetci sú po Vianociach vyfľusnutí z peňeži a vždy "zabudnú" prísť aj keď ich pozvem.. a to nejdem ani Belmonda spomínať bo ten chúďa skoro hneď po novom roku  narodeninuje...asi by som mala prestať rozmýšľať a začať spievať ..veď Vianoce sú tu zaraz.. toť dnes pondelok zajtra piatok a ajhľa Vianoce 

..verím, že som Vám v tomto adventnom čase vyčarovala to kúzlo Chorvátska v predstavách a možno aj úsmev na tvári 



autor : Miriam Kelečić (Leginská rodená Dlouhá) nabudúce sa môžete tešiť na opis Chorvátskej tradície pitia kávy .. lebo aj toto je Chorvátsko - trochu inak 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov