ZAGREB zaujímavosti

 " Zagreb " 

(KAMENITA VRATA MAJKE BOŽIJE)

kamenitá brána matky božej sväté miesto a legenda hovorí :   toto miesto je známe ako Kaplnka Panny Márie. Obraz ktorý visí nad sochou panny Márie, bol uctievaný od staroveku a je známy najmä od roku 1731, keď bol Záhreb zapálený a zhorelo pol mesta. Uvádza sa, že tento obraz Matky Božej, ktorá predtým stála nad mestskými bránami, bol po požiari nájdený celý a nepoškodený  - zhorel iba rám.

Panenka Mária  je uctievaná ako svätá nebeská patrónka mesta Záhreb a jej sviatok sa slávi 31. mája.. miestny starí ľudia by vám povedali "vraví sa, ak zapálite sviečku a pomodlite sa na tomto posvätnom mieste, vaši anjeli vás budú ochraňovať"



fakty zdroj internet:

Kamenná brána je jednou z najlepšie zachovaných pamiatok starého Záhrebu. Je to budova v tvare obdĺžnikovej veže s prejazdom pre vozidlá. Sú súčasťou obranného systému záhrebského Gradecu a sú jedinými bránami, ktoré existujú dodnes. Boli postavené v 13. storočí a súčasnú podobu dostali v roku 1760. Vo dverách je kaplnka s obrazom Matky Božej Kamennej brány, patrónky mesta, podľa obrazu, ktorý prežil veľký požiar v roku 1731 neporušený. Vedľa barokovej ohrady oltára z 18. storočia sa zachoval typický stredoveký obchod Pod boltom. Dvere, ktorými sa do predajne vchádzalo, sa nachádzali pod jednou polovicou kamenného oblúka. Druhé krídlo oblúka bolo podmurované a zdobené ako výkladná skriňa.

Kamennú bránu, jeden zo symbolov mesta, zachránilo úsilie Spoločnosti „Bratia chorvátskeho draka“ pred zbúraním a dnes sa ich sídlo nachádza v historickej sále na poschodí.

Kamenná brána bola zvečnená v Šenovom románe Zlatarovo zlato (1871) o záhrebskom zlatníkovi Krupićovi a jeho dcére, ktorá bývala na Kamenitej ulici. Dejiskom tohto historického románu je ženská socha Goldsmith's Gold, umiestnená vo výklenku na západnom priečelí. Socha je dielom moderného sochára Iva Kerdića (1881 – 1953). Kamenná brána je chráneným kultúrnym bohatstvom Chorvátskej republiky.


Oplotený oltár so zázračným obrazom Matky Božej z Kamennej brány

História

Kamenná brána je pozostatkom pevnosti, ktorá kedysi ohrozovala Gradec. Brána existuje pravdepodobne od roku 1266 [chýba zdroj], hoci sa spomína až v roku 1377. Často ju prestavovali a neobišli ju ani veľké požiare. Kamenná brána je známa najmä ako votívna kaplnka s obrazom Matky Božej z Kamennej brány. Totiž pri veľkom požiari, ktorý vypukol 31. mája 1731, sa obraz Matky Božej, ktorý predtým stál nad mestskou bránou, našiel celý a nepoškodený uprostred ohňa a popola a zhorel iba rám . V tom istom roku bol obraz umiestnený na barokovom oltári vo výklenku prejazdu Kamennej brány. Umelecký, barokový plot zhotovil v roku 1778 záhrebský remeselník Ivan Korta.


Obraz Matky Božej zobrazuje Pannu Máriu ako vládkyňu so žezlom v ľavej ruke, pričom v pravej ruke drží malého Ježiška a on v ľavej ruke drží malý glóbus. Obraz je vyrobený na ľanovom plátne rozmer 57x47 cm. 31. mája 1931 bol pri príležitosti dvestého výročia zázračného uchovania obrazu Panny Márie slávnostne korunovaný zlatou korunou.


31. mája 1991 sa slávnostne slávilo 260. výročie svätyne a záhrebský arcibiskup kardinál Franjo Kuharić vyhlásil Pannu Máriu z Kamennej brány za patrónku mesta.

 #croatia #zažiteVirSnami

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení