chorvátske tradičné raňajky

 

"Za hranicami veľkých miest a turistických zastávok sa skrýva moje malé miesto ostrov VIR  – malebné, tiché.. Miest, kde vypnete, načerpáte energiu a znovu objavíte krásu aj v jednoduchých veciach života okolo nás…"

 


Vitajte! Od kedy sme sa naposledy „videli“ pri stránkach prvej knižky – ubehli už 2 roky. Čas letí neuveriteľne rýchlo! Veľa vecí sa odvtedy zmenilo. Čo sa ale určite nezmenilo je TOTO moje malé miesto a jeho kúzlo a magická atmosféra.

 

Keď som premýšľala, ako sa k vám prihovoriť tentokrát, uvedomila som si, že vy vlastne už čo to o ostrove VIR viete.

 

Na malý moment sa vrátim teraz aj ja. Chcela by som vám priblížiť ešte raz kedy som to s písaním vlastne začala. Bolo jún 2019, kedy u nás bol Juraj Trstenský a travelchanel magazín tv. Vtedy som mu v mene obce Vir a turistickej kancelárie pripravovala podklady k promo videu ostrova a našich apartmánov. Tých materiálov bolo toľko, že stačilo to iba dať do ucelenej formy a vznikla z toho kniha. A hľa ho písal sa Január 2020, kedy bol krst prvej knihy. No to sme ešte netušili čo nás čaká a čo nám prinesie neslávny  marec roku 2020. Všetkým z nás sa isto neslávne zapíše do pamäti už navždy. Zmenilo sa všetko. Zrazu bol celý svet hore – nohami a bežné veci každodenného života, ktoré sme brali ako samozrejmosť zrazu samozrejmosťou neboli. Akoby sme sa z jedného dňa na druhý prebudili v inom svete. Vo svete, v ktorom nemôžeme ísť s kamarátmi na ranné cappuccino s čerstvým klipičem z pekárni a v našej obľúbenej kaviarni, či stráviť večer s kamarátmi pri chutnej večeri a pohári vína. Všetci z nás sme si to prežili. Niekedy mám pocit, že to bol len zlý sen, ktorý sa preklopil do reality a zrazu je všetko inak a to, čo bolo, sa už nevráti…nechcem byť ale patetická, čo som tým chcela povedať je, že práve toto obdobie ma nakoplo písať ďalej ... nie ja som nebola v tej skupine ľudí, ktorí zrazu majú toľko voľného času.. Ale to bola spontánna reakcia na veci predtým a išlo to ruka v ruke prvej časti až po tretiu a do uceleného kvarteta.  No mne sa iba potvrdilo všetko zlé je predsa len na niečo dobré. Tieto dva roky som žila dosť aktívne, televízie, novinári a slogan „kelečić to povedala“ raketový nárast členov v skupine Dovolenka v Chorvátsku a zrazu zo mňa bola pre vás akási osoba, v ktorej máte istotu počas cestovania aj v týchto časoch.



Dosť už bolo ale o minulosti, vráťme sa naspäť... dnes už máte možnosť držať v rukách moju 4 knihu .. o jedle našich krajín. A keď už som spomenula tú kávu a klipič, núka sa mi taká retorická otázka.

viete aké sú tradičné raňajky v Chorvátsku?

Inšpirovaní tradičnými britskými raňajkami, ale aj francúzskymi, sme sa my doma rozhodli preskúmať, aké by boli tradičné chorvátske raňajky a či také niečo existuje. Najznámejšie raňajky na svete sú asi tie britské, teda anglické - ako keby vznikli v Slavónii - obsahujú fazuľu, klobásy, slaninu, vajíčka, hríby a toasty. Francúzske raňajky sú plné croissantov s najnápaditejšími čokoládovými, džemovými či vanilkovými plnkami, zatiaľ čo stredomorské raňajky prinášajú na stôl lahodnú frittatu, paradajky alebo baklažán so zdravým olivovým olejom.

 

Rozmanitosť chorvátskej kuchyne

Sme síce malá krajina, ale čo sa týka kuchyne, sme veľmi rôznorodí – kontinentálna časť Chorvátska je priamo ovplyvnená rakúskou, maďarskou a tureckou kuchyňou. Dominujú teda rakúske, maďarské a turecké jedlá alebo ich variácie. V kontinentálnom Chorvátsku sa raňajky zvyčajne skladali z polenty, kávy a kukuričného chleba s tukom. Postupom času vajcia ako základná potravina začali na stole dominovať a pripravovali sa na všetky možné spôsoby ako chutné, zdravé a energiou nabité raňajky. Existuje dokonca príslovie Každé ráno jedno vajce organizmu silu dáva ! Svako jutro jedno jaje organizmu silu daje.

 


Dalmátske raňajky sú iný príbeh – ako všetko stredomorské, sú ľahšie, s menším množstvom tuku, viac chuti a akoby prevzali sladšie aspekty kontinentálnych a starých stredomorských raňajok – krajec chleba s margarínom alebo maslom a džemom. Rovnako pečivo s ovocím s džemom, plnené lekvárom alebo marmeládou a variácie frittaty. V Dalmácii sú obľúbenými raňajkami už dlho ančovičky, olivy a chlieb, zatiaľ čo na Istrii sa tradične jedáva frittata so špargľou alebo hľuzovkami. Zo sladkých variácií raňajok sú tu palacinky zastúpené na každom stole. Proste palacinky su v Chorvátsku najväčšia delikatesa, kvôli ktorej môj Belmondo cestoval až do Bratislavy. (napríklad) Najjednoduchšie, plnené sirupom alebo džemom, sú rýchle sladké raňajky a častokrát aj denný dezert či snack.

 

Staré zvyky je niekedy ťažké prelomiť

Mnoho ľudí si však ešte pamätá niektoré staré zvyky, ktoré nie sú pre ich zdravie práve najšťastnejšie. Po druhej svetovej vojne bol nedostatok jedla, takže sa používalo to, čo bolo dostupné doma, a na slovanskom vidieku a zvyšku kontinentu boli chlieb, tuk a cukor a chlieb, tuk a paprika rýchlymi raňajkami. alebo maškrta, v ktorej sa „dusil“ asi každý. V prímorských oblastiach bola vtedy priamou konkurenciou chleba polenta (kukuričná krupica) s mliekom alebo jogurtom. Postupom času sa tieto zvyky s rozvojom a obohacovaním ekonomiky zmenili, takže dnešné chorvátske raňajky vyzerajú ako spojenie amerických a stredoeurópskych raňajok. Dnes raňajkám dominujú cereálie, údeniny a nátierky, chlieb a vajíčka na sto a jeden spôsob.

 

Zdá sa, že chorvátske raňajky sú vlastne kombináciou čohokoľvek a všetkého a že každá časť Chorvátska má svoje zvyky.

 

Dnešné chorvátske tradičné raňajky neexistujú, ale je to príležitosť, ktorú by mali využiť všetci gurmáni a gastronómovia – možno to na prvý pohľad neznie lákavo, skúste sa však na deň vrátiť k starým chorvátskym raňajkám. Možno vás napadnú moderné chuťové variácie, preskúmajte ich...

 

Možno je čas na nové tradičné chorvátske raňajky?

 

Už od prvého ročníka základnej školy nás učili, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa.

 

Ak si prezeráme internet, väčšinou nájdeme zoznamy tradičných raňajok z rôznych krajín sveta. Napríklad Rusi vám na raňajky pripravia tenkú palacinku, pohánkovú kašu a čerstvý syr, alebo ako tomu hovoria „zavrtak“.

 

Česi si ráno doprajú krajce ražného chleba s maslovou nátierkou a klobásou. Nemci milujú čerstvý chlieb, údeniny, syry a džem ku káve alebo čaju. Taliani, podobne ako Francúzi, nezačínajú deň bez cappuccina a croissantu.

Problém je, že na zoznamoch sa väčšinou spomínajú chorvátske tradičné raňajky ako burek!

 

"Ak chceme vyzdvihnúť tradičné chorvátske raňajky, potom spravidla musia byť zastúpené niektoré naše domáce produkty."

 

Najznámejšími raňajkami na svete sú pravdepodobne tie britské, ktoré podľa všetkého pochádzajú zo samotného srdca Slavónie. Obsahuje fazuľu, klobásy, slaninu, vajcia, huby a hrianky. Preto hľadáme niečo, čo by ste mohli nazvať tradičnými chorvátskymi raňajkami.

"Syr a smotana s jarnou cibuľkou, kulen a praženica, biely chlieb a jogurt". „Babka uvarila kávu a do nej rozdrvila chlieb a takto to jedla. Dida tiež“.

 

Niektoré vyjadrenia mojich známych tu z Chorvátska sú dosť humorné, ale zároveň podobné mnohým z nás. „cigarety a káva“

 

Iris deň začína takto; Súhlasil s ňou aj Zoran; „Od strednej školy neraňajkujem, aj keď raňajky sú hlavné jedlo dňa. Pijem čiernu kávu a to je teraz moja náhrada."

Zoran pokračoval; „Myslím si, že tradičné chorvátske raňajky už dávno zomreli. Každé raňajky v Chorvátsku začínajú kávou a ďalším krokom je návšteva pekárne. Životné tempo nás ženie vpred a my sa mu prispôsobujeme.“

Ťažko sa to definuje, pretože sme možno malá krajina, ale práve preto je veľmi rôznorodá. Dôležité je, aby ste na začiatku dňa zjedli niečo, čo vás zdvihne a nakopne do nového pracovného dňa

 

Neodolateľná chorvátska kuchyňa je všeobecne známa. Brudet, záhrebský steak alebo dalmatínske čierne rizoto sú možno niektoré z jedál, ktoré by ste odporučili priateľom, ktorí navštívia našu krajinu prvýkrát, no často zabúdame na tie jedlá, ktoré jeme ako najdôležitejšie jedlo dňa. Pozrite sa, aké by mali mať dobré chorvátske raňajky, a inšpirujte sa na zajtrajší kulinársky začiatok dňa! Teda pozrime sa na to z môjho pohľadu:

 

Na začiatok slané

Rôzne časti Chorvátska majú jeden spoločný zvyk — radi začínajú deň niečím slaným. Dalmátski rybári raňajkovali ančovičky na olivovom oleji, pričom prvým jedlom ich východných krajanov bol zvyčajne chlieb s bravčovou masťou. Istria má rannú špecialitu nazývanú fritaja, ploché vaječné jedlo podobné omelete, často pripravované s lahodnou divokou špargľou.

 

Existuje jedno typické chorvátske jedlo, ktoré je obľúbené vo všetkých častiach krajiny, a to je polenta. Polenta, ľudovo známa ako žganci alebo pura, je jednoduchá a lacná kukuričná kaša, ktorá sa zvyčajne konzumuje s mliekom alebo jogurtom. (to nájdete v mojej knihe č.4)

 

Sladké ráno

Prebúdzanie nie je pre mnohých obľúbenou časťou dňa, preto si Chorváti občas radi osladia ráno! Samozrejme, v mnohých chorvátskych domácnostiach sú bežnou súčasťou raňajok rôzne druhy čokolády a ovocné vločky, no ak hovoríme o tradičnom jedle, tak rannými víťazmi sú jednoznačne marmeláda, džem a zase džem eventuálne ich famózna linolada.

 

Usilovné babičky po celej krajine sú ozajstnými čarodejníkmi vo varení týchto aromatických ovocných nátierok a dokážu ich vyrobiť takmer z každého ovocia, ktoré nájdete v záhrade. Marhuľa, slivka a jahoda sú niektoré z obľúbených chutí týchto sladkých nátierok, ktoré tak radi jeme na bielom chlebe s maslom alebo kyslou smotanou.

 

Káva so všetkým

Toto všetko sú jedlá, ktoré radi raňajkujeme, ale pokiaľ ide o nápoje, je tu len jedna vec – káva! Chorváti sú veľkými fanúšikmi kávy a vždy sa snažia nájsť si počas dňa dostatok času na pitie svojho obľúbeného horúceho nápoja, najmä ráno. Káva s mliekom, espresso, cappuccino — čokoľvek máte radi, k tanieru teplej, jemnej polenty sa bude vždy dobre hodiť! O tej kave a rituály som už písala..

 

Nápady na raňajky – 30 nápadov na rýchle raňajky

Zhrnutie : Tradičné chorvátske raňajky je ťažké jednoznačne definovať, pretože tradičná chorvátska kuchyňa je pestrá a farebná podľa regiónu, či už pobrežia alebo kontinentu vo vnútrozemí Chorvátska. V tom je však čaro chorvátskej kuchyne, a tak v tradičných raňajkách môžete nájsť nepreberné množstvo nápadov a inšpirácií na toto najdôležitejšie jedlo.

Pre všetky chorvátske regióny je typické, že k raňajkám sa takmer vždy podávala biela káva.

Nápady na raňajky - tradičné chorvátske

Kukuričné ​​lievance podávané so smotanou alebo jogurtom.

Pšeničná krupica s čokoládovou polevou.

Ovsené vločky s čokoládovou polevou.

Kukuričný chlieb s nátierkou (smotana, syr, margarín, maslo alebo tuk).

Obyčajný (pšeničný chlieb) s nátierkou, maslom, margarínom a/alebo džemom, marmerlada...

Ražný chlieb s nátierkou.

Miešané vajcia, pošírované vajcia alebo varené vajcia podávané so slaninou, šunkou alebo inou pochúťkou.

Vajcia s pórom

Chlieb so slanými ančovičkami.

Domáce klobásy s chlebom

Palacinky z panvice

 


..no čo inšpirovala som Vás, budete aj vy pozorne sledovať počas vašej dovolenky u nás čo to tí naši Chorváti majú na raňajky?

M.K.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov