Príroda VIR

 


Pobrežie Vira je pomerne členité, má niekoľko menších zátok, výraznejšie rt a útesy. (38km) Identifikácia pobrežia bola ovplyvnená zložením pôdy a pôsobením mora.
Najviac členitá je severná časť ostrova a najmenšia časť západnej a juhozápadnej časti medzi časťami Vrulje a Kozjak. Vir je typickým príkladom "krasového" ostrova, pretože procesy charakteristické pre kras sú najvýraznejšie.
Erózia pôdy je spôsobená vynicenim lesou (ktorými bol kedysi úplne pokrytý Vir), horením a vypálením, ale aj klimatickými faktormi. Najmä preto, že ostrov je vystavený severným vetrom a levantáru dosť často.
Podnebie Vira patrí do oblasti pravého Stredomoria. Priemerný počet slnečných hodín za rok je okolo 2450, čo je takmer 300 slnečných dní. Vďaka tomu je celý rok šetrný ku klíme. V zime prevládajú vetry severné, bura a tramontana a na jeseň jugo a levanat. Na jar začne maestral, ktorý fúka takmer celé leto.
Lesné porasty tvoria hlavne stredomorský dub a borovice. Z listnatých stromov sú najrozšírenejšie akácie.
Na Vire sú stredomorské kultúry, z ktorých najintenzívnejšie hrozno a figy. Za posledných 10 rokov sú tu aj olivovníki.
Ostrov Vir je vďaka rôznej pôde, rastlinnému krytu a vode vhodný pre život rôznych druhov zvierat: králiky, hadi, jašterice, jarabice a iné vtáky, žaby, polárne myši, ale aj bažanty. Z morských vtákov sú najbežnejšie čajky a pajuri (malé druhy čajok).


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov