prečo recepty pre Amazonku

 ..asi som Vám ostala dlžná vysvetlenie názvu poslednej knihy „recepty pre Amazonku“ 

To by som nebola ja ak by to nebolo trošku inak a trošku viacej písmenok. 
Rastie nám ako z mora..moje zvláštne dieťa..a to čo si so mnou prešla posledný rok bolo privčas na jej vek. 
ach jaj, toľko toho je... 
Všetci poznáte príbeh ako došiel k prezývke môj BELMONDO.
Ak nie tu je to v krátkosti.. 24.4.2019/ „Ten môj život vôbec není nudný. Myslím si, že ani ten váš život není nudný. Záleží totiž od uhla pohľadu. Keď som toho môjho manžela spoznala som si myslela a tajne dúfala, že sa podobá na Johnyho z Dirty dancing a ja som tá Baby....stále mi totiž vravieval a vraví aj dnes "bebo". Ale po veľkonočnom víkende som zmenila názor. Dúfam, že mi autor hlášky odpustí.. ale jednoducho sa musím s vami o toto podeliť (to ho videl pár minút v starej teplákovej súprave, lebo som mu zabudla zbaliť vychádzkové "kostolné" nohavice ) údajne sa manžel podobá na Belmonda ..“/
Bolo teda iba pýtanie času, kedy dám prezývku aj Emke ..a ono nakoniec tú prezývku jej dala jedna z Vás, čo ma sledujete na sociálnych sietiach. 

„mne vždy pri pohľade na Emku napadne meno Amazonka.  Tak si predstavujem dieťa mora a prírody.  Slobodná a voľná, pripravená na svoj prvý veľký let. „

Kto sú vlastne Amazonky a akú súvislosť má táto prezývka s receptami a prečo?
Predtým, ako moderná archeológia objavila niektoré skýtske hroby bojovníčok pochovaných pod kurganmi v pohorí Altaj a v oblasti Sarmatia a definitívne dala konečnú podobu gréckemu mýtu, bol pôvod príbehov o Amazonkách predmetom rôznych domnienok medzi odborníkmi.

Zatiaľ čo niektorí považujú Amazonky za absolútne mýtické stvorenia, iní predpokladajú, že tento mýtus má historický základ. 
Keď sa rozšírili geografické znalosti, cestovatelia vytvorili ďalšiu teóriu založenú na príbehoch o kmeňoch, v ktorých vládli výlučne ženy a ktoré plnili všetky povinnosti, ktoré sa všade považovali výlučne za mužské, podľa ktorých sa dedili práva na šľachtické tituly a dedičstvo a ktoré mali absolútnu moc vo všetkých záležitostiach. Odtiaľ pochádzalo presvedčenie, že Amazonky sú národom ženských bojovníčok organizovaných a vedených výlučne ženami.
V gréckej mytológii sú Amazonky členmi starovekého národa ženských bojovníčok. Grécky mýtus o Amazonkách bol s najväčšou pravdepodobnosťou inšpirovaný skutočnými ženskými bojovníčkami.

alebo to môže byť aj z názvu pralesu v Južnej Amerike. Výber je na Vás, čo Vám je bližšie.

Celý Amazonský prales predstavuje viac ako polovicu zostávajúcich tropických dažďových lesov na svete. Veľmi často sa o nich hovorí v súvislosti s ubúdaním zalesneného územia v tejto oblasti. Ešte v roku 1960 bol prales väčšinou nedotknutý a pôvodný.

Príroda pozná jediné pravidlo: Prežiť!

Prales život a človek vo mne evokuje príbeh, miesto kde sa akýkoľvek  dobrodružný výlet zmení na boj o život za hranicami ľudských možností.. detailne si viem prestaviť ako v nekonečnom dažďovom pralese človek musí čeliť drsným nástrahám a výzvam, na aké Harry Potter ani nepomyslel.

Džungľa má jasný odkaz: sem ľudia nepatria.

Človek verzus príroda často bezvýchodisková situácia proti nesmiernej vôli, kde v pralese stojíme zoči voči v súboji s vyčerpaním a vlastnými démonmi a tu v sebe objavíme silu prežiť. Stratená v džungli, presne tak som sa cítila v čase kedy som riešila moju chorobu, často na hranici síl a často s myšlienkami, že nedožijem ráno.

Zhodou okolností k našim prezývkam existuje ešte jedno prirovnanie – je to nie veľmi úspešný film z pohľadu sfilmovania, ale z hľadiska názvu a obsadenia je až veľmi blízky našej rodine: 
Takzvaná labutia pieseň zostarnutého francúzskeho herca Jeana-Paula Belmonda. To čím voľakedy ohuroval návštevníkov kín je už dávno preč. V béčkovej dobrodružnej komédii "Amazonka" pôsobí síce ako starý šedivý dedo, ktorý doteraz hrával v nejakom ochotníckom divadle. Tiež scenár tohto filmu je žalostne smiešny..no tak podobný nášmu príbehu..

Bývalý zubár Edouard-Alphonse Choiseul sa po ôsmom rozvode rozhodol, že už má všetkého dosť, a uchýlil sa do zapadnutého kútika amazonskej džungle. Medzitým však nie práve legálne získal istý počet smaragdov, takže sa teraz navyše ešte musí schovávať pred políciou. Zbiera tu ohyzdné chrobáky, ktoré ale slúžia na liečebné účely, a tak si ich predajom slušne zarába. Keď tu zrazu príde veľká búrka, a on nájde na povrazovom mostíku stratené dedinské dievčatko, ktoré tvrdí, že sem priletela z veľmi ďalekej hviezdy. Edouard tomu samozrejme neverí, ale čoskoro zisťuje, že dievčatko, ktoré si samé vybralo meno Lulu, je skutočne pozoruhodné: všetko vie, dokonca aj to, ako sa volá, hoci jej to nikdy nepovedal... Pri najbližšej ceste do mesta sa zoznamuje s doktorkou Margaux Bouvierovú, ktorá prišla na tajnú misiu: vie totiž, že v džungli pristála kozmická loď a chce nájsť to miesto. Margaux sa prediera džungľou sama. Je rada, keď stretne Edouarda, Francúza, ten s ňou ale nechce mať nič spoločné. Margaux sa ale nedá a nakoniec dôjde s Edouardom až do dediny. Ihneď spoznáva, že dievča skutočne priletelo z hviezdy Beta Kentaurus… Na dievčine planéte žijú len deti, ktoré vďaka pilulke, ktorú musia pravidelne prehĺtať, nikdy nezostarnú. Lulu chce ale spoznať život na Zemi, lásku a aj smrť. Až sa nabudúce zaguľatí mesiac, jej kamaráti si pre ňu opäť priletia ... Dedinu ale prepadnú divokí indiáni, ktorí zabijú starého náčelníka, s ktorým sa Lulu stihla skamarátiť. Lulu spoznáva, čo je to smrť, a prvýkrát v živote plače. Edouard nechce zostať cez noc v dedine smrti a preto všetci aj s Margaux a malým dedinským chlapcom odchádzajú. Lulu ale začína starnúť: potrebuje svoju „tabletku“

Amazonka má veľmi príjemnú vizuálnu stránku, čo je ale asi tak všetko, čo ponúka. Príbeh je plný klišé a navyše s tajomstvom, ktoré by malo zostať tajomstvom aj po záverečných titulkoch. Keď sa to tak vezme, sci-fi zápletka je úplne zbytočná a malé dievčatko proste mohlo byť iba nejakým strateným dievčatkom, po ktorom sa pátra a vyznelo by to celé uveriteľnejšie. Od režiséra legendárnych francúzskych komédií by sme čakali viac.

Neuveriteľne zvláštny film, ktorý akoby ani nezapadal do Belmondovho registra, ale je jasný, že je to celý postavený na jeho charizme. Zdanlivo sa tam nič nedeje. Postupne na povrch vyplávajú rôzny rysy ľudských pováh a nálad, a to je to, o čo tu beží. Videli ste ten film... celé mi to príde ako ten náš príbeh života..
Ono od narodenia našej (Emky) Amazonky mám pocit, akoby nám ju niekto z vesmíru poslal. Nielen to, ale neustále súperíme a riešime veci a zdravotné problémy spojené s prežitím a žijeme akoby v nejakom Matrixe (slow motion), keď už máme pocit, že stojíme pevne na nohách opäť sa niečo udeje, aby sme si náhodou nezvykli. 
Preto čas písania tejto knihy bolo obdobie, kedy som myslela, že aj keď by sa mi podarilo to celé dopísať, tak v tom stave v akom som bola, knihu ako knihu nikdy neuvidím ..
Preto je velá táto kniha venovaná Emke a jej foto na obale aj s babkou je pretože v čase, kedy som tu knihu tvorila, a nakoniec aj prežila, práve oni dve stály (ležali, opatrovali ma, držali za ruku) pri mne..  a tam niekde v úzadí sa prizeral Belmondo. Krivdila by som mu, ak by ste pod slovom „prizeral“ si mysleli, že nič nerobil. Aktívne spolupracoval a svojsky sa obával o môj život (tak ako to je na chlapa prirodzené) On je ten, ktorí ma vozil doprevádzal podopieral pri doktoroch, vyšetreniach a operáciách. 

Ak moju knihu ako Amazonku niekto nekúpite kvôli osobnému obalu alebo myšlienke tvorby, nebodaj preto, lebo ma nemáte radi a nie som Vám  sympatická, tak tu knihu nekúpite ani v zlatom obale ani s iným názvom ...
Táto naša kniha má  skrytý „odkaz“ pre všetkých naučiť sa prežiť a zároveň v nej nájdete porovnanie kultúry jedál zvykov a obyčajov  krajín Slovensko Česko a Chorvátsko a ako bonus to máte aj v oboch jazykoch Slovensky a Chorvátsky (možno sa čo to aj naučíte z rečí ) ... a všetko je to skromne a jednoducho ako žijeme my: Belmondo Amazonka a ja..
Amazonka z akéhokoľvek pohľadu je bojovníčka aj za seba aj za nás ..a verte mi, že kniha nemá byť iba knihou receptov, ale je dosť pravdepodobné, že aj vaše deti sa prostredníctvom nej naučia ľahko variť a prežiť.. Pre moju Amazonku to bude na veky vekov spomienka, ako jej mama prežila, aby ju mohla čím dlhšie držať za ruku ...



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení