pomôž druhým .. nehejtuj .. alebo príbeh "našej" pani Daniely, ktorí zaujal celý svet.


 Vzhľadom na udalosti uplynulých dní a vzhľadom k tomu, že sa rozmáhajú v správach hejteri a ľudia, ktorí ma napadajú, mám potrebu sa vyjadriť. Prví krát takto verejne. Doteraz som dávala vyjadrenie pre RH HGSS stanica Rijeka, políciu a média v Chorvátsku TV nova, noviny 24 sata, slobodnadalmacija a jutarnji list.

ostatné média to iba prevzali .. the sun a jediné slovenské, ktoré mňa osobne kontaktovali sú  TV joj Markíza .. no to si viete dohľadať 



Tak teda poďme na to ako to bolo :

Ako môže cestovný ruch v spojení so sociálnymi sieťami pomôcť pri policajnom vyšetrovaní, ukazuje najnovší príklad, ktorý v posledných dňoch zabral značný priestor v domácich i zahraničných médiách. Totiž, už takmer desať dní pátraĺa verejnosť a médiá po totožnosti ženy, ktorá bola zachránená na Krku. Úprimne povedané, keby som bola zdravá, verím, že publikácia tohto prípadu by  skončila v slovenských médiách, skôr ako to bolo a ktoré sú aj vďaka mojej skupiny

DOVOLENKA V CHORVATSKU

prepojené. Áno v tejto skupine na promóciu destinácie chorvátska využívam novinárov, ktorí sú členmi tejto skupiny. Okrem iného členmi sú aj novinári z chorvátska ale aj pracovníci polície štátov Chorvátsko, Slovensko aj  Česká republika.

Ako viete, alebo ako som už napísala v jednom zo svojich predchádzajúcich blogov, som  Slovenka, ktorá sa vydala v Chorvátsku a žijem so svojou rodinou v Záhrebe. Zaoberám sa turizmom a snažím sa byť promotérkou chorvátskeho turizmu na Slovensku. Okrem písania turistických blogov vediem aj veľkú skupinu, ktorá súvisí s propagáciou a ponukou ubytovania v Chorvátsku Dovolenka v Chorvátsku. A práve táto skupina zohrala kľúčovú úlohu pri pátraní po identite ženy z Krku.

Čo sa stalo

Chorvátska horská záchranná služba, stanica Rijeka zverejnila na Facebooku podrobnosti o záchrane záhadnej ženy, ktorá sa zranila a našla 12. septembra v oblasti Krk a nepamätá si jej totožnosť.

- Telefonát dostávame okolo 09:00 prostredníctvom krajského strediska 112 a pátracej a záchrannej služby na mori, ktorá sa kvôli plytčine nemôže dostať k zranenej osobe. Zisťujeme, že ide o ženskú osobu, s ktorou nadviazali kontakt ľudia, ktorí boli v noci, ako aj v tom čase na malom člne neďaleko pláže Rudine. Zranená strávila noc na brehu a našli ju vyčerpanú s ľahkými zraneniami a dezorientovanú., oznámil HGSS.


Poďme späť

Skupina Dovolenka v Chorvátsku zahŕňa členov spojených s médiami. A tak jeden z nich zdieľal toto hľadanie prostredníctvom českých a slovenských médií a oznámenie sa dostalo do hlavných televíznych správ. Následne ma kontaktoval novinár, a spýtal sa, či mu môžem pomôcť. Po jeho oznámení a zaslaní printscr od ľudí z Trenčína, ktorí spoznali svoju susedu, priateľku a vzájomnom telefonáte som všetky tieto informácie preposlala na HGSS a polícii. Vlastným úsudkom a údajmi google som následne v skupine zverejnila svoju výzvu s jej menom priezviskom a žiadosťou, aby sa mi ozvali osoby, ktoré pani poznajú osobne. Bolo to až po telefonáte s Hgss kde mi poďakovali a už v ten večer povedali, že moja informácia je najlepšia informácia, ktorú dostali. Až nasledujúce ráno polícia dostala oficiálne potvrdenie identity vtedy ešte neznámej osoby. Kúsok po kúsku prichádzali správy od ľudí, a každú informáciu o jej živote som posúvala oficiálnym inštitúciám, ktoré tieto informácie potrebovali pre lekárov a pre svoje skladanie časovej osoby jej života a objasnenie okolností ako pani Daniela prišla do Chorvátska. Absolútne som nepátrala na svoju ruku ani som nesledovala média či články na internete. Preto som nemala poňatie, kde všade po svete sa toto objavilo a že súčasne so mnou informácie o jej živote do roku 2015 prišli z USA Canady a Irska. V ten večer vám môžem iba opísať svoje emócie, ktorých svedkom bol môj manžel a dieťa. Bola som prekvapená rýchlosťou reakcií ľudí a ochoty pomôcť. Neskôr mi nemenovanýnovinár vlastne objasnil situáciu ako celé sa to udialo. Pátranie o jej osobe a vďaka Chorvátskej polícii, ktorá zverejnila jej fotku verejne sa dostalo do Slovenských aj Českých médií. Kde český pár dal prvé indície, že by mohlo ísť o Slovenku. Následne po správach na Slovensku sa ozvali občania Trenčína. Apropo aj tento pán novinár je z Trenčína a preto využil svoje možnosti a spojenie na políciu, kde mu potvrdili, že po správach dostávajú oznámenia, že ide o osobu Daniela A.


Na blogu turistickeprice som zverejnila tento text:

Ak sa potvrdí jej totožnosť a ak je to skutočne ona, tak je to Danka Adamcová z Trenčína... napísala som deň pred oficiálnym potvrdením identity.

....Do svojich 19 rokov žila vo vtedajšom Československu a v roku 1984 sa rozhodla odísť (emigrovať z vtedajšieho Československa).  Kto si pamätá tie časy, a mal niekoho z rodiny, kto emigroval vie aký bol ťažký život na Slovensku a obmedzené možnosti života, štúdia a normálneho života. Život sa vám vtedy úplne otočí ak máte rodinného príslušníka, ktorí emigruje. V Chorvátsku tento pojem nepoznajú a tak tu vzniká veľký priestor fantázii novinárov. 

V pláne pani Danky bolo Anglicko, ale skončila v USA. Vo svojom živote robila všetky druhy práce a jej životný príbeh bol v roku 2008 uverejnený v Trenčianskych novinách. Za 24 rokov života v USA dosiahla veľa. Vydala sa za hudobného producenta a vyrábala šperky, ktoré sa ponúkala na filmovanie vo filmových štúdiách. Po rozvode a návrate na Slovensko založila spoločnosť a vo výrobe šperkov pokračovala. Bola aj zamestnaná v zlatníctve ... (tento článok bol v ten deň voľne dostupný na stránke MY Trenčín – z roku 2008, ktorého autorkou je Barbora Kaššovičová)...

Aj vďaka tomu sa vedelo dedukovať, aký je rok narodenia pani Daniely.


Druhý deň sa strhla lavína telefonátov z novín z Chorvátska Slovenska ale aj z USA a Anglicka .. keďže ja neviem po anglicky nikdy som žiadne vyjadrenie nedala, ale som preposlala písomne správu cez google prekladač s kontaktom na novinára z Trenčína, ktorí ma kontaktoval. Necítila som sa kompetentná poskytovať akékoľvek informácie zahraničným novinárom. 

Chorvátskym novinárom po súhlase od úradov, ktoré prípad vyšetrujú som poskytla všetky tieto horeuvedené informácie so záverom, že pointa je širší zmysel našej skupiny Dovolenka v Chorvátsku a teší ma fakt , že neznáma osoba dostala meno. V tomto prípade nešlo o to byť prví alebo o „5 minút slávy“ a mne už vonkoncom nie, keďže moje priezvisko meno keď zadáte do google vidíte aj samy, že je dosť známe.

Ďalšie dni sa v média rozpútala senzácia a telefonáty naďalej pokračovali. Polícii aj HGSS som ponúkla pomoc, ak by to bolo vhodné (ak lekár povie), že môžem s pani Danielou skúsiť komunikovať po Slovensky.

teda až dňa 22.9.2021 sa služobne potvrdilo, že ide o pani Danielu ... 

Mňa požiadali aby som sa skúsila spojiť s rodinou a ešte viac zistiť o živote pani Daniely nejaké informácie a každý deň ma spätne informovali ako pokračuje vyšetrovanie a čo nové zistili a ký je jej zdravotný stav. Aj rodine pani Daniely som ponúkla pomoc.

Nejde mi o slávu a preto nerozumiem hejterom a ich správam, že sa všade tlačím ..

Nie iba som urobila to čo vždy a kedykoľvek aj predtým a toto nie je prvý raz čo som využila možnosť pomôcť úplne  neznámej osobe,  akurát tento prípad dostal obrovskú pozornosť médií.

Osobne si myslím, že moja osoba aj blog aj skupina má dostatočnú pozornosť a nikdy ma nenapadlo, aby som v tomto prípade toto zneužívala vo svoj prospech.

Ešte k tým hejterom presne ako sa v tomto prípade potvrdilo, že sa dá všetko zistiť tak presne sa vie zistiť ku ktorej skupine patria títo ľudia.

Je to presne tá istá skupina, ktorá ma hejtuje pre písanie kníh a čokoľvek v súvislosti so mnou. Je to o nejakej antipatii voči mojej osobe. Ja s tým môžem žiť a docela šťastný a vyrovnaný život na rozdiel o nich. ("nemusia ma mať všetci radi")

Využívam iba možnosť, skúsenosti a kontakty na osoby, ktoré stretávam počas môjho života. To, že som si nikde nezatvorila dvere využívam v prospech všetkých. Prečo by som nemohla pomôcť, ak viem pri zranení, pri ošetrení, pri nehode, pri úmrtí, pri kúpe nehnuteľnosti, pri hľadaní ubytovania, pri prevoze, pri prerábkach, pri vybavovaní na úradoch .. či ??? obzvlášť v dnešnej dobe .. alebo si niekto myslí, že pomôcť niekomu je niečo zlé???

Pomôžem lebo chcem pomôcť .. a ak toto niekomu vadí tak to naozaj nie je môj problém ..

Teší ma  fakt a reakcia či empatia ľudí z Trenčína ale aj skvelé rozhodnutie Chorvátskej polície zverejniť foto ..nebyť tohto ani novinári nemajú tie kliky na výplatu ..

prihlásili ľudia, ktorí vytvorili skvelú biografiu ženy, ktorá možno ani nie je taká obyčajná cudzinka, ale jej zvláštnym štýlom života ju osud priniesol  tam, kde je dnes, že nevie, kto je a odkiaľ je.. rodinné vzťahy a iné okolnosti nemienim absolútne komentovať ani rozoberať, nikdy nevieme čo tomu predchádzalo a nenosíme ich topánky. Nie je na nás niekoho súdiť .. Ja som rodinu kontaktovala a požiadali ma z dôvodu citlivej rodinnej záležitosti, že si neprajú zverejnenie ani komentovanie. Novinári však žijú od klikania preto píšu a vždy budú písať ďalej. Ich fantázia je veľká..

Verím, že lekári aj polícia však svoju prácu zvládli výborne a aj po prevoze pani Daniely na Slovensko sa jej príbeh skončí maximálne optimisticky a v jej prospech.

ja na záver ešte raz ďakujem za dôveru s ktorou sa na mňa obrátite keď treba pomôcť tu v Chorvátsku a taktiež všetkým menovaným aj nemenovaným osobám za každú jednu informáciu s ktorou prispel k identifikácii pani Daniely ale aj k ďalšiemu skladaniu mozaiky jej života a nie z dôvodu zvedavosti, ale z dôvodu uľahčenia práce aj lekárov, aby sa jej zdravotný stav čím skôr mohol dostať do normálu...

Verím, že jej priateľky, susedky ale aj bývalé priateľky, ktoré bažia o znovuobnovení priateľstva sa nakoniec s Dankou osobne stretnú ..

Pani Daniela alebo jej rodina, až raz budú toto čítať a budú chcieť a sa tak rozhodnú... budem rada ak ma budú kontaktovať.. prajem pani Daniele od srdca veľa šťastia a skoré uzdravenie. 

Fotografie: Miriam Kelečić, Pu Primorsko Goranska, Facebook



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov