na ostrove VIR nikdy nebolo viac slovenských turistov, kupujú si dovolenkové domy, užívajú si pláže a prírodné krásy tohto miesta

 PIŠE KAŽIMIR ŠKRBIĆ

29. júna 2022. - 14:00

Koľko slovenských turistov trávi leto na ostrove Vir, prečo si čoraz viac Slovákov kupuje dovolenkové domy na ostrove Vir a ako zvýšenie cien ovplyvňuje ceny stravovania a ceny apartmánov a iných ubytovaní v Chorvátsku? - Niektoré z otázok, na ktoré chceli dostať odpovede novinárka Erika Szalayová a fotograf Július Dubravay. Skúsení reportéri magazínu Život, druhého najpredávanejšieho magazínu na Slovensku, navštívili začiatkom týždňa Vir, aby čitateľom ponúkli príbeh z prvej ruky.



Slovenskí novinári na Vire: Miriam Kelečić, Ema Kelečić, Srđan Liverić, Erika Szalayová a Julius Dubravay

Virski List - foto -  KAŽIMIR ŠKRBIĆ

- na Šepunatke sme našli Slovákov, ktorí si kúpili dom a zisťovali sme dôvody, prečo prišli na ostrov - hovorí Erika a prezrádza, že reportážou z Viru chce vyvrátiť množstvo fám, ktoré sa na Slovensku objavujú v očakávaní každej letnej sezóny - a v začiatku letných dovoleniek. 

- Na Slovensku ohlásili inváziu medúz v Jadranskom mori, strašné zdražovanie a podobne. V čase korony bol hlásený veľký počet nakazených a veľká epidémia. Z nejakého dôvodu je Chorvátsko vždy terčom týchto fám – vysvetľuje Erika. Pre slovenských reportérov z Bratislavy bolo preto dôležité, aby si s pomocou Virsko-slovenskej blogerky a influencerky Miriam Kelečić, ktorá na ostrove trávi väčšinu roka, vytvorili vlastný obraz Chorvátska, Dalmácie a ostrova Vir. V utorok pani Kelečić vydala štvrtú knihu zo série Zaži Vir, ktorá je tentoraz venovaná gastronómii Slovenska a Chorvátska ako dvojjazyčné vydanie. Pred piatimi či šiestimi rokmi – keď začala písať blog o Vire (www.zazivir.sk) pre Slovákov a Čechov – bola Miriam kľúčovou osobou pre úspech ostrova na slovenskom trhu, takže odvtedy sa turistické čísla príchodov a prenocovaní a celkovo pobyty slovenských hostí štatisticky rastú. Jej blog sledovala pani Szalayová, a tak bol príbeh Kelečić a ostrova Vira jednou z tém tejto novinárky, ktorá sa špecializuje na reportáže o aktuálnom dianí a o tom, čomu sa v novinárskom žargóne hovorí – príbeh o ľudských osudoch.


- Bola som v Zadare a ďalších mestách v Dalmácii a Chorvátsku. Navštívila som celé pobrežie Jadranu, takže môžem povedať, že Vir je naozaj nádherný a more mimoriadne čisté. Na druhej strane, Chorvátsko je pre Slovákov dostupné ako destinácia, kam sa dá dostať autom, po krásnej diaľnici – poznamenáva Slovenka. Časť príbehu ostrova, ktorý bol pred dvoma rokmi počas koronakrízy najúspešnejšou chorvátskou turistickou destináciou a za posledných sedem rokov pravidelne v pozicíí  z desiatich najlepších, bol riaditeľ Vir turizmu Srđan Liverić. Liverić predstavil slovenským reportérom turistický a rozvojový potenciál ostrova, pričom zdôraznil, že vybudovanie komunálnej a veľkej infraštruktúry vytvorilo podmienky pre rozvoj cestovného ruchu na ostrove a jedným zo symbolov tejto premeny je rezidenčná Villa Lanterna ako prvá exkluzívna päťhviezdičková  residencia a pýcha Viru ako exkluzívne turistické zariadenie. Odvtedy sa úroveň turistickej ponuky a služieb na ostrove výrazne zvýšila, čo uznali okrem iných aj slovenskí turisti. Len v aktuálnej časti júna tohto roku 2022, sa tak na Vire zrealizovalo viac ako 5100 prenocovaní turistov zo Slovenska, čo je najväčší počet Slovákov na ostrove odkedy sa sledujú turistické štatistiky a o 30 percent lepší výsledok ako vlani. Jedným z dôvodov takéhoto úspechu môže byť pohľad, ktorý z pohľadu kameramana ponúka fotograf Július Dubravay.

- Vir je mimoriadne fotogenický, kontrastný a ambientne rôznorodý. Má krásne jemné pláže a neobývanú časť ostrova, ktorej zeleň a prírodné prostredie treba zachovať – hovorí Dubravay. Časopis Život vychádza tlačenou týždennou sadzbou v rámci rovnakého vydavateľského holdingu News & Media ako Plus 7, najčítanejší týždenník na Slovensku.

ŠTYRI KNIHY VENOVANÉ VIRU A CHORVÁTSKU

Včera večer uzrela svetlo sveta na Slovensku štvrtá kniha Miriam Kelečić Zaži Vir zo Slovenska, ktorá sa do Chorvátska dostane 15. júla. Kniha je krásne spracovaná, napísaná v slovenskom a chorvátskom jazyku a plná tradičných receptov zo slovenskej a chorvátskej kuchyne. Kelečić očakáva, že podobne ako predchádzajúce tri vydania, aj t´úto gastronomickú lahôdku v podobe knihy  sa rýchlo rozpredá. .


- Nemôžem sa dočkať, až ju uvidím. Som nadšená, ako keby som očakával ďalšie dieťa – Kelečić povedala  emotívne. Začiatkom roka 2020 predstavila Miriam Kelečić v Bratislave prvú knihu zo série Zaži VIR a medzitým propagovala aj medvedíka Virka ako slovenskú hviezdu Instagramu a Facebooku.

knihu si môžete kúpiť tu  https://www.a-knihy.sk/produkt/recepty-od-amazonky-recepti-za-amazonke/



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení

aby bola dovolenka na ostrove VIR plná zážitkov