Ako sa správať a vyzerať ako "Dalmatinac"

 Žijúc v Chorvátsku v posledných rokoch som sa stretla s životom v Dalmácii.

 Má mimoriadnu energiu, uvoľnené tempo a jedinečný temperament, s ktorým sa rodí každý miestny obyvateľ. To je temperament pre každého dalmatínca v krvi a vyjadruje lásku ku skalnej krajine, ku krásam Dalmácie, figám, olivovému oleju a vínu a slávnemu Jadranskému moru s rôznymi farebnými odtieňmi modrej. Spomínam si, keď som prvýkrát prišla do Splitu, všimla som si, že dalmatínci, bez toho, aby sa snažili žijú kvalitný a dobrý život, a o ich spôsobe života ľudia zo Západu môžu iba snívať ..a tu som pochopila že aj ja chcem žiť taký život.



Pripomínam, že je to jedna z najčastejších otázok položených ľuďmi prichádzajúcimi do Chorvátska, tak som sa rozhodla vám vysvetliť, ako sa správať a vyzerať ako miestny a svoje rady a tipy vám podelím v niekoľkých bodoch.

FJAKA:

Termín "fjaka" sa opakovane pokúšali prekladať do cudzích jazykov a jeho plný význam by sa nikdy nemohol opísať len v jednom slove. Najbližšie tomu bolo slovko „ take it easy“ "ľahký - spôsob života". Psychofyzikálny stav tela kedy nechceme uplne nič ..stav mysle a tela ktoré asi celé ľudstvo si žiada. Niet divu, že takýto životný štýl povedať a opísať slovami turistom nie je jednoduché.

Uvoľnený život Fjaka je spôsob života v Dalmácii a niečo, čo sa nedá naučiť. Je lepšie povedať, že "prirodzene vstúpite do tohto spôsobu života", keď ste v Dalmácii. Podľa tvrdení niektorých dalmatíncov je definícia fjake "psychofyzikálnym stavom, v ktorom neexistuje žiadna snaha, pokiaľ nechcete robiť nič". Najčastejšou chybou je nahradiť toto slovo slovom lenivý. Na rozdiel od lenivosti táto FJAKA je stav mysle a tela vyvýšený nad celým ľudstvom. V krajinách ako India sa tento stav dosahuje dlhotrvajúcim hladom a meditáciou, zatiaľ čo v Dalmácii je to jednoducho dar Boží. Takže, relaxujte, vypnite svoj mozog a začnite s fjakingom!

POMALO – alebo – POLAKO

Čas neexistuje "pomaličky" je slovo, ktorým sa pozdravia dalmatínci, pomaly zdvíhajú ruky a odušvljene vravia pomalo. Najviac používajú toto slovo Chorváti, ktorí žijú na pobreží, a doslovne znamená "pomaly, uvoľnene", a je aplikovateľné na absolútne všetko a opisuje každodenný životný štýl. Všetci v Dalmácii žijú v spomalenom štádiu ako ja vravím slow motion ako z filmu MATRIX a chápanie pojmu času je trochu odlišné od bežného. V iných chorvátskych regiónoch ľudia žartujú, že existuje rozdiel medzi "reálnym časom a dalmatinskym časom". V Dalmácii je čas len formalitou, takže ak stretnete niekoho alebo si dohodujete stretnutie, príďte aspoň o 20 minút neskôr. Nepoužívajte hodinky, choďte veľmi pomaly, nasajte stredomorské prostredie a pomalo!

MARENDA:

Jesť ako dalmatínec V Dalmácii je „brunch“ známy ako marenda. Má bohatú históriu a korene z dalmatínskeho zázemia. Poľnohospodári tradične začínali svoje ráno o šiestej marendom. Skladala sa z hrsti sušených fíg, mandlí, syra a domácej rakije a jedla sa pred odchodom na polia a vinice. Po návrate by bol oddych od 11:00 do 13:00, potom modlitba, obed a ďalší odchod do poľa až do večere. Marenda dnes sa však jedáva po celej Dalmácii. Zvyčajne je to jedlo, ktoré sa podáva v rozmedzí od 8:00 do 11:30, hoci nie sú žiadne časové obmedzenia - môže sa dokonca jesť neskoro popoludní. Zvyčajne po marende niektorí stále potrebujú najmenej 30-minútový oddych nazývaný "zabiť oko" „ubiti oko“ a ktorý podľa miestnych obyvateľov pomáha tráviť. Marenda dnes väčšinou obsahuje pečené pochúťky, jemný syr, pršut, sezónne ovocie a zeleninu.

CVIKE – OKULIARE :

Nikdy neopustite domov bez slnečných okuliarov "Cvike" je miestny názov slnečných okuliarov. Dážď, krupobitie alebo slnečné žiarenie, slnečné okuliare sú povinným módnym doplnkom k Dalmácii. Existujú dva dôvody: prvý je veľký počet slnečných dní v priebehu celého roka a druhý je, že dalmatínci, ak chceme úprimne, radi vyzerajú dobre! Ray Ban až do Prade, ak nemáte slnečné okuliare, nie ste normálne a podľa miestnej teórie oslepnete a poškodíte si zrak . A čo je najdôležitejšie - určite nie ste z Dalmácie. Nezabudnite preto, aby ste si vzali slnečné okuliare, keď prídete. V Dalmácii je zvykom mať minimálne dva páry, lacnejšie na pláž a kúpanie a drahšie na prechádzku po meste - pretože nechcete, aby sa stalo to, že pri prechádzke po Dalmácii nemáte svoje štýlové CVIKE .

KAVA:

Čas na kávu je 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Chorváti majú vo všeobecnosti neuveriteľnú schopnosť piť jednu šálku kávy niekoľko hodín, keď sledujú svet okolo nich. Pobláznení sú svojou dennou dávkou kávy v kaviarni. Celá krajina má bohatú kultúru pitia kávy a všimnete si, že každý deň v týždni, kedykoľvek počas dňa, tam sú ľudia, ktorí sedia v baroch a kaviarňach a - áno, uhádli ste – pijú kávu. Mnoho mojich priateľov, ktorí prišli do Chorvátska, si mysleli že obyčajný deň je sviatok, pretože nemohli uveriť tomu, koľko ľudí pije kávu počas celého dňa.

©️Autor : Miriam Kelečić ®️ bez súhlasu je zakázané kopírovanie a ďalšia komerčná distribúcia.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

manuál ako zistím, že ide o podvodníka .. pri ponuke ubytovania

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení